Jump to content

piwo kaszubskie


Marek

Recommended Posts

Czy ma ktoś pomysł na piwo kaszubskie górnej fermentacji? ;)

 

Proste, dobre i ekonomiczne :) piwo dla ludu pomorskich lasów, jezior, bagien i plaż :) z chęcią bym uwarzył ;)

Link to comment
Share on other sites

Makaron może Ty podsuniesz jakiś pomysł? Gdynia zobowiązuje ;)

 

Bielkówko robi Remusa ale to jest pewnie piwo dolnej fermentacji ...

Link to comment
Share on other sites

hmmm Na moje powinno być proste. Z takiego założenia wyszedłem robiąc Krajeńskie jasne.

100% słodu pilzneńskiego

zacierane bodajże w 64 stopniach

i standardowo chmielone.

 

Do tego dorabiasz odrobinę filozofii typu najprostsze, górna fermentacja - tradycyjna i masz produkt lokalny, w dodatku tradycyjny ;)

Link to comment
Share on other sites

Pale Ale - 2kg

Pilzneński - 2kg

Dowolne drożdże górnej fermentacji

 

Marynka szyszki 30g na 60' gotowania

Lubelski szyszki 25g na ostatnie 15'

 

proste:)

 

Co Ty na to?;>

Link to comment
Share on other sites

Obie receptury mi się podobają ;) Ale też czekam na jakieś uzasadnienie pale ale :)

 

Muszę poczytać o "standardowym chmieleniu" :)

 

Z filozofii to dodam wodę z kranu, jak najbardziej lokalną ;)

Edited by Marek
Link to comment
Share on other sites

Muszę poczytać o "standardowym chmieleniu" ;)

 

Z filozofii to dodam wodę z kranu, jak najbardziej lokalną ;)

Standardowe to np. takie jak u Maryusha. Albo daj tylko marynkę. Ze 30 g. Wszak wyboru chmielu kiedyś nie było. A do filozofii - posadź chmiel. Będzie lokalny :)

Link to comment
Share on other sites

Muszę poczytać o "standardowym chmieleniu" ;)

 

Z filozofii to dodam wodę z kranu' date=' jak najbardziej lokalną ;)[/quote']

Standardowe to np. takie jak u Maryusha. Albo daj tylko marynkę. Ze 30 g. Wszak wyboru chmielu kiedyś nie było. A do filozofii - posadź chmiel. Będzie lokalny :)

Prośba do wszystkich, jak podajecie ilość chmielu to piszcie czy szyszki czy granulat, bo to nie to samo.

30 g szyszek marynki na 20 litrów piwa będzie dobrze, ale granulatu to już tylko 20 g.

Link to comment
Share on other sites

No to zrobię tak:

 

skład:

 

Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann ® - 4 kg

Chmiel goryczkowy Marynka - granulat 30 g

Drożdże Safbrew T-58 saszetka 11,5 g

 

warzenie:

 

do 14 litrów wody o temp. 71 °C wsypię słód.

60 minut potrzymam w temp. 65 °C.

 

wysładzanie wodą o temp. 75 °C aż do 2 °Blg filtratu.

 

Gotowanie 90 minut z 30 gr Marynki w kotle.

 

Chciałbym mieć ze 22 litry w fermentatorze. Ciekawe jak to wyjdzie z Blg na końcu. No i ciekawe ile Blg chciałby mieć Kaszub w kuflu ;)

 

To mój pierwszy przepis, w dodatku bazowany na podpowiedziach kolegów, dlatego krytykę przyjmę z pokorą ;)

Link to comment
Share on other sites

Pale Ale - 2kg

Pilzneński - 2kg

(...)

 

proste:)

 

Co Ty na to?;>

Dlaczego nie 4 kg pilźnienskiego?

Co wniesie do piwa dodatek 2 kg pale ale?

To tak dla urozmaicenia składu ;)

Link to comment
Share on other sites

skład:

 

Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann ® - 4 kg

[...]

Chciałbym mieć ze 22 litry w fermentatorze. Ciekawe jak to wyjdzie z Blg na końcu. No i ciekawe ile Blg chciałby mieć Kaszub w kuflu :D

Zakładając wydajność na poziomie 75%, będzie pi razy oko 11°Blg (dla 22l).

Na ile znam Kaszubów to będzie mało :smilies:

Link to comment
Share on other sites

No to zrobię tak:

 

skład:

 

Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann ® - 4 kg

(...)

 

Chciałbym mieć ze 22 litry w fermentatorze. Ciekawe jak to wyjdzie z Blg na końcu.

Powinna wyjść z tego solidna 12-ka.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.