Marek Posted July 8, 2009 Share Posted July 8, 2009 Czy ma ktoś pomysł na piwo kaszubskie górnej fermentacji? Proste, dobre i ekonomiczne piwo dla ludu pomorskich lasów, jezior, bagien i plaż z chęcią bym uwarzył Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Posted July 8, 2009 Author Share Posted July 8, 2009 Makaron może Ty podsuniesz jakiś pomysł? Gdynia zobowiązuje Bielkówko robi Remusa ale to jest pewnie piwo dolnej fermentacji ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted July 8, 2009 Share Posted July 8, 2009 hmmm Na moje powinno być proste. Z takiego założenia wyszedłem robiąc Krajeńskie jasne. 100% słodu pilzneńskiego zacierane bodajże w 64 stopniach i standardowo chmielone. Do tego dorabiasz odrobinę filozofii typu najprostsze, górna fermentacja - tradycyjna i masz produkt lokalny, w dodatku tradycyjny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryush Posted July 8, 2009 Share Posted July 8, 2009 Pale Ale - 2kg Pilzneński - 2kg Dowolne drożdże górnej fermentacji Marynka szyszki 30g na 60' gotowania Lubelski szyszki 25g na ostatnie 15' proste:) Co Ty na to?;> Link to comment Share on other sites More sharing options...
mapajak Posted July 8, 2009 Share Posted July 8, 2009 Pale Ale - 2kgPilzneński - 2kg (...) proste:) Co Ty na to?;> Dlaczego nie 4 kg pilźnienskiego? Co wniesie do piwa dodatek 2 kg pale ale? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Posted July 9, 2009 Author Share Posted July 9, 2009 (edited) Obie receptury mi się podobają Ale też czekam na jakieś uzasadnienie pale ale Muszę poczytać o "standardowym chmieleniu" Z filozofii to dodam wodę z kranu, jak najbardziej lokalną Edited July 9, 2009 by Marek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted July 9, 2009 Share Posted July 9, 2009 Muszę poczytać o "standardowym chmieleniu" Z filozofii to dodam wodę z kranu, jak najbardziej lokalną Standardowe to np. takie jak u Maryusha. Albo daj tylko marynkę. Ze 30 g. Wszak wyboru chmielu kiedyś nie było. A do filozofii - posadź chmiel. Będzie lokalny Link to comment Share on other sites More sharing options...
mapajak Posted July 9, 2009 Share Posted July 9, 2009 Muszę poczytać o "standardowym chmieleniu" Z filozofii to dodam wodę z kranu' date=' jak najbardziej lokalną [/quote'] Standardowe to np. takie jak u Maryusha. Albo daj tylko marynkę. Ze 30 g. Wszak wyboru chmielu kiedyś nie było. A do filozofii - posadź chmiel. Będzie lokalny Prośba do wszystkich, jak podajecie ilość chmielu to piszcie czy szyszki czy granulat, bo to nie to samo. 30 g szyszek marynki na 20 litrów piwa będzie dobrze, ale granulatu to już tylko 20 g. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Posted July 9, 2009 Author Share Posted July 9, 2009 Pójdę w kierunku najprostszej receptury Tak myślę, że ma być nieco siermiężnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Posted July 9, 2009 Author Share Posted July 9, 2009 No to zrobię tak: skład: Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann ® - 4 kg Chmiel goryczkowy Marynka - granulat 30 g Drożdże Safbrew T-58 saszetka 11,5 g warzenie: do 14 litrów wody o temp. 71 °C wsypię słód. 60 minut potrzymam w temp. 65 °C. wysładzanie wodą o temp. 75 °C aż do 2 °Blg filtratu. Gotowanie 90 minut z 30 gr Marynki w kotle. Chciałbym mieć ze 22 litry w fermentatorze. Ciekawe jak to wyjdzie z Blg na końcu. No i ciekawe ile Blg chciałby mieć Kaszub w kuflu To mój pierwszy przepis, w dodatku bazowany na podpowiedziach kolegów, dlatego krytykę przyjmę z pokorą Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryush Posted July 9, 2009 Share Posted July 9, 2009 Pale Ale - 2kgPilzneński - 2kg (...) proste:) Co Ty na to?;> Dlaczego nie 4 kg pilźnienskiego? Co wniesie do piwa dodatek 2 kg pale ale? To tak dla urozmaicenia składu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wypij Posted July 9, 2009 Share Posted July 9, 2009 skład: Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann ® - 4 kg [...] Chciałbym mieć ze 22 litry w fermentatorze. Ciekawe jak to wyjdzie z Blg na końcu. No i ciekawe ile Blg chciałby mieć Kaszub w kuflu Zakładając wydajność na poziomie 75%, będzie pi razy oko 11°Blg (dla 22l). Na ile znam Kaszubów to będzie mało Link to comment Share on other sites More sharing options...
mapajak Posted July 9, 2009 Share Posted July 9, 2009 No to zrobię tak: skład: Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann ® - 4 kg (...) Chciałbym mieć ze 22 litry w fermentatorze. Ciekawe jak to wyjdzie z Blg na końcu. Powinna wyjść z tego solidna 12-ka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now