coder Posted July 13, 2009 Share Posted July 13, 2009 Poproszono mnie, żebym napisał co wiem o przygotowywaniu próbek zapachowych do rozpoznawania wad piwa, więc przepiszę co napisano w Radical Brewing; to niepełna lista zapachów i czasem zawiera materiały dostepne tylko w USA, ale potraktujmy jako punkt wyjścia: aldehyd octowy - "zielone jabłuszko", niedokończona fermentacja : cukierek Jolly Rancher ropuszczony w piwie octowy (infekcja) - 2-3 łyżeczki octu do kufla piwa serowy (utleniony chmiel) - powąchać ser limburger chlorofenol - zanieczyszczenie wybielinką, "apteka" - powąchać stary plaster - przylepiec diacetyl - użyć maślany zapach do ciasta, 1-4 krople do kufla DMS - dodać troche soku z puszki kukurydzy do kufla utlenienie - kupić najstarsze piwo koncernowe w brązowej butelce jakie znajdziemy na półce w supermarkecie kozi pot (infekcja) - brak substytutu fenolowy - rózne rodzaje - powąchać kabel elektryczny; miód rozcieńczony 1:4 wodą; goździki skunksowy - postawić lager w zielonej butelce na godzinkę w pełnym słońcu rozpuszczalnikowy (fuzle, estry robione w wysokiej temp) - kilka kropli zmywacza do paznokci do kufla bart3q, allievo and korzen16 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
gniady Posted August 3, 2009 Share Posted August 3, 2009 Urlop, urlop, dopiero zauważyłem, że to napisałeś. Dzięki bardzo Coder. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted April 21, 2014 Share Posted April 21, 2014 Wow, świetna, prosta instrukcja, i na pewno dużo tańsza od profesjonalnych próbek zapachowych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted April 22, 2014 Share Posted April 22, 2014 I wszystko stało się jasne Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts