gesio0 Posted July 14, 2009 Share Posted July 14, 2009 Witam wszytskich! Jestem pod dwóch udanych warkach, trzecia własnie się robi. Dotąd efekty mam niesamowite! Takiego piwka nigdy nie piłem. Kupiłem WESowy zestaw startowy nr II. W zasadzie tylko z tego powodu że człowiek z Browamatora nie udzielił mi odpowiedzi na moje pytania. Zakupy sładników robię własnie w WES. Pierwsze piwko uwarzyłem z nachmielonego ekstraktu słodowego jasnego WES 1,7kg i zwykłego ekstraktu słodowego jasnego 1,2kg. Drożdże Safbrew S-33. 12 Blg. Do refermentacji użyłem cukru.... Efekt fajny. Piana na dwa palce. Kolor piwa przypomina Brackie. Smak ciekawy. Największym dla mnie problemem jest to że bardzo mi cięzko jest wytrzymac do końca leżakowania.... Druga warka to moja dziwna kompozycja... Ekstrakt nachmielony Wes pszeniczny 1,7kg, ekstrakt pszeniczny 1,2kg, drożdże Safale S-04. Ok. 11Blg. Do refermentacji uzyłem sucjego ekstraktu jasnego 150g. Na razie leżakuje. Teraz burzliwie fermentuje dzika kompozycja. Mam małe pytanie. Jak to jest. Lepiej żeby oba fermentatory były z kranikiem? Którą w takim razie fermentację przeprowadzić w kadzi z kranikiem a którą bez? Pozdrawiam Grzegorz Link to comment Share on other sites More sharing options...
gesio0 Posted July 14, 2009 Author Share Posted July 14, 2009 Zapomniałem o czyms. Przy okazji drugiej warki do fermentatora dodałem Hot Aroma Pring. W sumie sam nie wiem czy byl to dobry krok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted July 14, 2009 Share Posted July 14, 2009 Mam małe pytanie. Jak to jest. Lepiej żeby oba fermentatory były z kranikiem? Którą w takim razie fermentację przeprowadzić w kadzi z kranikiem a którą bez? Wygodniej Ci będzie przeprowadzić burzliwą w fermentorze z kranikiem. Łatwiej przelejesz na cichą po prostu. Przeprowadź cichą bez kranika, przelej później do czystego z kranikiem. Tam dodasz cukier/glukozę do refermetacji i wtedy przelejesz sobie już do butelek. Hot Aroma Pring. Chodzi CI zapewne o Hop Aroma Tabs?. Jeżeli tak, to dodaje się je do cichej fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted July 14, 2009 Share Posted July 14, 2009 He, kolejny piwowar na śląsku. Witam i zapraszam częściej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted July 14, 2009 Share Posted July 14, 2009 HEJ ! A my Z Dolnego Śląska tez witamy Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted July 15, 2009 Share Posted July 15, 2009 Witam sąsiada W Skoczowie bywam codziennie Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted July 15, 2009 Share Posted July 15, 2009 Cześć Witam sąsiada! Link to comment Share on other sites More sharing options...
gesio0 Posted July 15, 2009 Author Share Posted July 15, 2009 Cześć! No tak. Miało być Hop Aroma Tabs.... nie wiem cóż to za farmazony popisałem. Chyba za dużo domowego piwka wypiłem. Dziękuję za cenne rady. Z tymi kranikami to się zakręciłem. Róznie piszą na ten temat. W każdym razie teraz mam burzliwą z kranikiem. Witam sąsiadki i sąsiadów. Widać Śląsk obrodził w PIWOWARÓW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted July 15, 2009 Share Posted July 15, 2009 Cześć Witam sąsiadki i sąsiadów. Widać Śląsk obrodził w PIWOWARÓW. i Podbeskidzie także Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted July 15, 2009 Share Posted July 15, 2009 Witam z Wlkp Link to comment Share on other sites More sharing options...
cieplyl Posted July 15, 2009 Share Posted July 15, 2009 Pozdrowienia ze wschodu Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin72 Posted July 16, 2009 Share Posted July 16, 2009 Witam i ja Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted July 16, 2009 Share Posted July 16, 2009 Rośnie nam w siłę brać piwowarska. Witam. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
gesio0 Posted July 16, 2009 Author Share Posted July 16, 2009 Co robicie z martwymi drozdżami z fermentacji burzliwej? Normalnie to je wylewałem ale teraz pozwoliłem sobie na mały dowcip. Myłem sobie dziś pojemnik po fermentacji burzliwej. Muszę powiedziec że drożdże Safale S-04 rzeczywiście zostawiają zwarty osad. I tak sobie myslę: co zrobić? Wysmarowałem sobie całą twarz tymi drożdżami. Efekt piorunujący. Wyglądałem jak ociekający Freddy Krueger! Moja żona się wystraszyła. Mam zdjęcia. W każdym razie maseczkę polecam. Księstwo Cieszyńskie i Podbeskidzie! Niech żyje! Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted July 16, 2009 Share Posted July 16, 2009 Małe pytanko. Czy znowu przedawkowałeś piwo domowe? Jk Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted July 17, 2009 Share Posted July 17, 2009 Elo Jak masz zamiar warzyć coś w najblizszym czasie to zlewaj gęstwe do sterylnych słoi i przechowuj w lodówce. No chyba że maseczki są dla Ciebie bardziej pożądane Link to comment Share on other sites More sharing options...
gesio0 Posted July 17, 2009 Author Share Posted July 17, 2009 Fakt, znowu przedawkowałem piwko domowe. Co pózniej mozna zrobić z taką gęstwą przechowywaną w sterylnym słoiku w lodówce? To się je?He he Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted July 17, 2009 Share Posted July 17, 2009 Cześć. Co pózniej mozna zrobić z taką gęstwą przechowywaną w sterylnym słoiku w lodówce? dodaje się do następnej warki .... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now