takijiro Posted July 14, 2009 Share Posted July 14, 2009 1318 - London Ale III? From traditional London brewery with great malt and hop profile. True top cropping strain, fruity, very light, soft balanced palate, finishes slightly sweet. Origin: Flocculation: high Attenuation: 71-75% Temperature Range: 64-74° F (18-23° C) Alcohol Tolerance: approximately 10% ABV Styles: American Amber Ale English Barleywine English IPA Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale) Mild Oatmeal Stout Old Ale Scottish Export 80/- Scottish Heavy 70/- Scottish Light 60/- Southern English Brown Special/Best/Premium Bitter Standard/Ordinary Bitter Sweet Stout Z tradycyjnego browaru Londyńskiego ze świetnym profilem słodu i chmielu. Szczep namnażający się w naprawdę wysokim stopniu, owocowy, bardzo lekki, delikatnie zbalansowany posmak na podniebieniu, zakończenie lekko słodkie. Pochodzenie: Flokulacja: wysoka Odfermentowanie: 71%-75% Zakres temperatur: 64-74 F, 18-23 C Tolerancja na alkohol: około 10% Style: American Amber Ale English Barleywine English IPA Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale) Mild Oatmeal Stout Old Ale Scottish Export 80/- Scottish Heavy 70/- Scottish Light 60/- Southern English Brown Special/Best/Premium Bitter Standard/Ordinary Bitter Sweet Stout Link to comment Share on other sites More sharing options...
Preis Posted November 26, 2010 Share Posted November 26, 2010 Witam, pisze tutaj ponieważ mam mały problem z tymi drożdżami, mianowicie: zadałem nimi warkę piwa Świątecznego, burzliwa trwała 10 dni i z 17 Blg zeszło do 4. Zebrałem gęstwę do słoika zamiarem przeszczepienia i rozlałem piwo do butelek z dodatkiem glukozy do refermentacji. Po kilka godzinach zajrzałem do butelek, i ku mojemu zaskoczeniu zauważyłem w szyjkach pierścień drożdży przy powierzchni piwa. Jako że mam doświadczenie z infekcjami to wiem że to na bank nie to. Czemu więc drożdże znów powędrowały na górę? Czy to normalne? Pytam gdyż po raz pierwszy użyłem płynnych i nie wiem czy to normalne zachowanie u tego szczepu. Z góry dzięki za odpowiedź Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted November 26, 2010 Share Posted November 26, 2010 ten szczep jest dziwny. U mnie też wyczynia cuda w fermentorach, pływa sobie na górze, nie chce opaść, robi sobie tydzień przerwy podczas fermentacji... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Preis Posted November 26, 2010 Share Posted November 26, 2010 No więc właśnie, u mnie zakończył fermentację (bo ciężko mi uwierzyć że ruszy skoro z 17 zszedł aż do 4) i wcale się do opadnięcia na dno nie palił...chociaż w sumie może to i dobrze, dzięki temu z góry zebrałem bardzo dobrej jakości gęstwę, praktycznie gotowy starter, aż ze słoja wychodziły. Za to na samym dnie były drożdże marnej jakości, nie zaufałbym im. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Preis Posted November 26, 2010 Share Posted November 26, 2010 ten szczep jest dziwny. U mnie też wyczynia cuda w fermentorach, pływa sobie na górze, nie chce opaść, robi sobie tydzień przerwy podczas fermentacji... A powiedz mi, czy może też się tak zachowywały po zabutelkowaniu jak u mnie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted November 26, 2010 Share Posted November 26, 2010 nie wiem bo już miałem butelkować po tygodniu ciszy a sobie wzięły i wystartowały. To zę te drożdże tak pływają to świetne jest wystarczy łyżką do nowej brzeczki przełożyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted November 26, 2010 Share Posted November 26, 2010 (edited) Witam, pisze tutaj ponieważ mam mały problem z tymi drożdżami, mianowicie:zadałem nimi warkę piwa Świątecznego, burzliwa trwała 10 dni i z 17 Blg zeszło do 4. Zebrałem gęstwę do słoika zamiarem przeszczepienia i rozlałem piwo do butelek z dodatkiem glukozy do refermentacji. Po kilka godzinach zajrzałem do butelek, i ku mojemu zaskoczeniu zauważyłem w szyjkach pierścień drożdży przy powierzchni piwa. Jako że mam doświadczenie z infekcjami to wiem że to na bank nie to. Czemu więc drożdże znów powędrowały na górę? Czy to normalne? Pytam gdyż po raz pierwszy użyłem płynnych i nie wiem czy to normalne zachowanie u tego szczepu. Z góry dzięki za odpowiedź To normalne. Też tak miałem. Z resztą w opisie widnieje: It is a true top cropping strain Prawdziwa górna fermentacja Edited November 26, 2010 by darko Fidel 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Preis Posted November 26, 2010 Share Posted November 26, 2010 No to dzięki panowie, uspokoiliście mnie bo już się martwiłem że przez mój brak doświadczenia z płynnymi coś schrzaniłem. Jeszcze raz dzięki za wsparcie Link to comment Share on other sites More sharing options...
mimazy Posted April 28, 2012 Share Posted April 28, 2012 Czy jest normalne dla tego szczepu dość mocne odfermentowanie?? stout 13blg zacierany 68°C zszedł do 1,5blg Ponieważ był to eksperyment z przechowywaniem gęstwy http://www.piwo.org/topic/2599-klubo-gospoda-miody-piwa-kwas-chlebowy/page__st__140#entry142399 to chciałbym wiedzieć czy to normalne czy też jakaś mutacja/infekcja etc Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepek84 Posted April 28, 2012 Share Posted April 28, 2012 W moim przypadku ( 2 warki , jedna na starterze z propagatora , a druga z gęstwy ) odfermentowały zupełnie standardowo, czyli do 3 i 3,5Blg . Zawsze mam odfermentowanie na tym poziomie ( tylko THG poszły jeszcze niżej ) Jedyne co mnie trochę zdziwiło , to bardzo spokojna i jednostajna fermentacja. Natomiast cieszy mnie bardzo ,że ruszyła u Ciebie dość stara gęstwa. Mam 5 słoików z tymi drożdżami czekających na użycie od września Miały iść do kanału , ale chyba zaryzykuję jakiegoś stouta na nich. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mimazy Posted April 29, 2012 Share Posted April 29, 2012 (edited) Natomiast cieszy mnie bardzo ,że ruszyła u Ciebie dość stara gęstwa. Mam 5 słoików z tymi drożdżami czekających na użycie od września Miały iść do kanału , ale chyba zaryzykuję jakiegoś stouta na nich. Byle ze starterem PS kiedyś kolega coder przestawiał listę żywotnosci drożdży gdzie belgijskie po nich angielskie były najtrwalsze, zaś pszeniczne i dolne najmniej trwałe. Edited April 29, 2012 by mimazy Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted May 8, 2012 Share Posted May 8, 2012 Z tradycyjnego browaru Londyńskiego ze świetnym profilem słodu i chmielu. Szczep pochodzi z Boddingtons Strangeways Brewery, który to browar z Londynem wiele wspólnego nie miał, bo znajdował się w Manchesterze. Pozyskany został z dawnego browaru Whitbread przy Chiswell Street w Londynie, stąd zapewne nazwa. Podobny cyrk jest z 1028 London Ale, które pochodzą z Worthington Brewery w Burton upon Trent, Staffordshire. Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted July 24, 2012 Share Posted July 24, 2012 czy ktoś mi powie jak bardzo szybkie są te drożdże? tydzień temu nastawiłem stouta i z ok. 16°BLG doszedł do 6,5°BLG i niżej nie chce.... zastanawiam się czy by nie dodac trochę suchych by choc do 4° zeszło... uprzedzając fft o drugiej w nocy nie było w planach Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted July 24, 2012 Share Posted July 24, 2012 Szybkie są, w tydzień powinny się wyrobić. Inna rzecz, że nie są szczególnie chętne do jedzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszcz007 Posted July 24, 2012 Share Posted July 24, 2012 (edited) mi zeszły dość szybko z 12blg do 5blg w jakieś 4 dni, a teraz stoją na 5 i ani drgnie. Przejadły się czy co?? Chyba zostawię jeszcze z tydzień na burzliwiej. Edited July 24, 2012 by leszcz007 Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted July 24, 2012 Share Posted July 24, 2012 To tak jak u mnie.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szuwar71 Posted April 16, 2014 Share Posted April 16, 2014 Piwa na tym szczepie całkiem sympatyczne, zasadniczo opis się zgadza. Niestety to co piszą koledzy wyżej to sama prawda. Drożdże te schodzą do pewnego poziomu Blg, co może się wydawać, że wstrzymują fermentację, a potem długooo dojadają. Dla cierpliwych Link to comment Share on other sites More sharing options...
watson Posted April 1, 2015 Share Posted April 1, 2015 Pytanie do osób z większym doświadczeniem z tym szczepem. Czy takie zjawisko jak na zdjęciach to efekt tych drożdży? Kłaczki zauważyłem po ok 3 godzinach od wlania startera. Na początku pomyślałem, że to może osady źle odfiltrowane po warzeniu, ale czytając ten temat skłaniałbym się że to drożdże i że wszystko jest ok. Dla kolejnych użytkowników mniej doświadczonych wrzucam zdjęcie po 3 godzinach i po 3 dniach fermentacji (z czapką drożdży na powierzchni) Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted April 1, 2015 Share Posted April 1, 2015 Ano, przylgnęły do ścianek. Jak pukniesz to opadają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
watson Posted April 1, 2015 Share Posted April 1, 2015 Nie, nie na pierwszym zdjęciu kłaczki nie były przylgnięte do ścianek, one pływały w całej toni. To było po 3 godzinach od wlania drożdży do fermentora. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted April 1, 2015 Share Posted April 1, 2015 I kup se tu przeźroczyste wiadro.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fradio Posted January 13, 2019 Share Posted January 13, 2019 Ktoś mógłby o nich coś więcej napisać? Jakich efektów się spodziewać? Z tego tematu wynika że są kapryśne, ale nikt nie pisze jakich efektów się spodziewać w końcowym piwie. W internecie też o nich skąpo. Według opisu producenta bardzo uniwersalne, a i inne gatunki też podobno dają radę. Planuję wykorzystać je między innymi do Fesa i Porteru Angielskiego. Może jakieś małe porównanie do popularniejszych S-04, czy London ale? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mefisto_____ Posted February 17, 2020 Share Posted February 17, 2020 Tu znalazłem porównanie tych drożdży do Wyeast 1056 American Ale na przykładzie NEIPA Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now