takijiro Posted July 14, 2009 Share Posted July 14, 2009 2565 - Kölsch? True top cropping yeast similar to Alt strains. Produces slightly more fruity/winey characteristics. Fruitiness increases with temperature increase. Low or no detectable diacetyl production. Also ferments well at cold 55° - 60° F range (13-16° C). Used to produce quick-conditioning pseudo-lager beers. Requires filtration or additional settling time to produce bright beers. Origin: Flocculation: low Attenuation: 73-77% Temperature Range: 56-70° F (13-21° C) Alcohol Tolerance: approximately 10% ABV Styles: American Wheat or Rye Beer Berliner Weisse Biere de Garde Cream Ale Düsseldorf Altbier Fruit Beer Kölsch Northern German Altbier Spice, Herb, or Vegetable Beer Szczep namnażający się w naprawdę wysokim stopniu, podobny do szczepów Alt. Daje nieco bardziej owocowy/winny charakter. Owocowość zwiększa się wraz ze wzrostem temperatury. Niski lub niewyczuwalny diacetyl. Dobrze fermentuje także w niskich zakresach 55° - 60° F (13-16° C). Używany do produkcji szybko kondycjonowanych pseudo-lagerów. Wymaga filtracji lub dodatkowego czasu na opadnięcie osadu aby dać piwa jasne. Pochodzenie: Flokulacja: niska Odfermentowanie: 73%-77% Zakres temperatur: 56-70 F, 13-21 C Tolerancja na alkohol: około 10% Style: American Wheat or Rye Beer Berliner Weisse Biere de Garde Cream Ale Düsseldorf Altbier Fruit Beer Kölsch Northern German Altbier Spice, Herb, or Vegetable Beer Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted September 30, 2010 Share Posted September 30, 2010 Przez 5 pokoleń nie zauważyłem jakiejś poważniejszej mutacji. Drożdże silnie osiadają, dając wyjątkowo klarowne piwa. Przy fermentacji w temperaturze do 18°C praktycznie brak aromatów owocowych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted October 1, 2010 Share Posted October 1, 2010 Drożdże silnie osiadają, dając wyjątkowo klarowne piwa. Flokulacja: niska Dość dziwne mi się to wydaje, ale u mnie kolsch też szybko się sklarował. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted October 1, 2010 Share Posted October 1, 2010 Większość piw, jakie robiłem na tych drożdżach bardzo szybko doszła do krystalicznej klarowności (2xKoelsch, Alt, Grodziskie). Koelsche po tygodniu w butelkach są przejrzyste jak szkło, Alt i Grodziskie były takie już po cichej (długiej, po 10-14 dni). Ja tam o to do Wyeast Labs pretensji nie mam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
2artur2 Posted October 1, 2010 Share Posted October 1, 2010 Ja również potwierdzam - flokulacja jest wyjątkowo mocna. Piwa są krystaliczne w bardzo krótkim czasie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted October 17, 2010 Share Posted October 17, 2010 No właśnie, też przy Koelschu miałem mocno mętną brzeczkę nastawna a w butelkach po 4 dniach mam już idealny klar. Na razie osad jest jednak bardzo luźny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted May 10, 2019 Share Posted May 10, 2019 To ja mam mętne (na 5 jedno się sklarowało w miarę), lekko kwaśne(jedno wydaje mi się wyraźnie kwaśne,ale nie żaden kwas,coś jak pszenne niemieckie) i winogronowe (nie winne), jedno jest siarkowodorowe, wszystkie były fermentowane w podobny sposób, czyli gdzieś koło 16-18 sC na początku (tydzień),a potem samopas,czyli pewnie ze 21-22 i rozlewane po 3 tygodniach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now