takijiro Posted July 14, 2009 Share Posted July 14, 2009 2042 - Danish Lager Rich, Dortmund-style with a crisp, dry finish. Soft profile accentuates hop characteristics. Origin: Milwaukee, WI Flocculation: Low Attenuation: 73-77% Temperature Range: 46-56F, 8-13C Alcohol Tolerance: 9% ABV Styles: Classic American Pilsner Dark American Lager Dortmunder Export Lite American Lager Munich Helles Premium American Lager Standard American Lager Bogaty, w stylu Dortmund z rześkim, wytrawnym końcem. Delikatny profil zwiększa charakter chmielu. Pochodzenie: Milwaukee, WI Flokulacja: niska Odfermentowanie: 73%-77% Zakres temperatur: 46-56 F, 8-13 C Tolerancja na alkohol: 9% Style: Classic American Pilsner Dark American Lager Dortmunder Export Lite American Lager Munich Helles Premium American Lager Standard American Lager Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted April 16, 2014 Share Posted April 16, 2014 Czy ktoś może się podzielić opinią na temat tych drożdży ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted April 16, 2014 Share Posted April 16, 2014 (edited) Zrobiłem dortmundera export na tych drożdżach i American Lagera, ten drugi dopiero zlany do kega, ogólnie jest dość goryczkowy i całkiem lagerowy w smaku, jak się nagazuje i dojrzeje za jakieś 2-3 tygodnie to mogę napisać o nim więcej. Natomiast dortmunder był wytrawny, z delikatną goryczką, ale dostałem w nim cholernego diacetylu, a później wyszły mi trochę winne aromaty. Drożdże te wydaje mi się też że dają troszeczkę estrów pomimo fermentacji w 11-12C, ogólnie nie są dla mnie za jakieś cudowne i prędko nie chciałbym do nich wracać Edited April 16, 2014 by Undeath Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszcz007 Posted April 16, 2014 Share Posted April 16, 2014 (edited) Wydaje mi się, że infekcję zwalasz na drożdże Używam ich od kilku lat i bardzo jestem zadowolony, faktycznie dają leciutkie estry i są dość wytrawne na finiszu. Dla mnie najlepsze jest to, że piwa mają fajny balans po mimo wytrawności. Nigdy nie dały mi diacetylu. Edited April 16, 2014 by leszcz007 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted April 16, 2014 Share Posted April 16, 2014 Wydaje mi się, że infekcję zwalasz na drożdże Używam ich od kilku lat i bardzo jestem zadowolony, faktycznie dają leciutkie estry i są dość wytrawne na finiszu. Dla mnie najlepsze jest to, że piwa mają fajny balans po mimo wytrawności. Nigdy nie dały mi diacetylu. Być może ale gdyby to była infekcja to by diacetyl nie zmalał raczej po czasie Może jakoś zestresowałem drożdże cholera wie, ale masełko było co potwierdzi parę osób Co do wina cofam to... Nalałem sobie tego piwa po tej wypowiedzi i nic takiego nie ma, zwalam winę na wąż i kran który od tygodnia stał z kegiem w wahającej się temperaturze i mogło dostać dziwnego smaku (choć wcześniej tak nie miałem). Z opisem by się ogólnie zgadzało, a co do nie wracania do tych drożdży to moje subiektywne odczucie, chwilowo nie są dla mnie priorytetem, a jeszcze kilka ciekawych szczepów jest do przetestowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted April 17, 2014 Share Posted April 17, 2014 (edited) Używam ich od kilku lat ... A czy, tak jak w opisie, faktycznie akcentują chmielowy charakter ? Edited April 17, 2014 by WiHuRa Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszcz007 Posted April 17, 2014 Share Posted April 17, 2014 (edited) Chmiel jest wyczuwalny, ale nie dominujący - zostaje lekka słodowość. Piwo jest zbalansowane. Nie wiem czy to wszystko wynik tylko z zastosowanego szczepu drożdży, bo ostatnio zastosowałem je w tym piwie, gdzie jest kombinacja różnych rzeczy. Użyłem też innych szczepów i jak na razie na nich mi najbardziej pasuje, chociaż przypuszczam, że pozostałem potrzebują po prostu jeszcze poleżeć. Edited April 17, 2014 by leszcz007 Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted April 17, 2014 Share Posted April 17, 2014 (edited) Dzięki, Twój opis zgadza się z moim wyobrażeniem profilu tych drożdży. Wyeast rekomenduje te drożdże do "słodowych" stylów i opis akcentowania chmielu rozumie, poprzez wydobycie chmielowości ze słodowych piw tak aby nie były płaskie-jednowymiarowe-mdłe. Pewnie na przyszły rok te robaczki wskoczą u mnie na warsztat. Edited April 17, 2014 by WiHuRa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browarnik Sebol Posted December 21, 2016 Share Posted December 21, 2016 Lekko odkopię. Czy to normalne że te drożdże w starterze dawały typowy zapach dolniakowy , siarkowodorowy,a teraz przy fermentacji dają jak górniaki, lekko słodkawo ,owocowo ( nie jestem dobrym sensorykiem ,nie umiem tego inaczej określić).? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now