Jump to content

Ale Zakochany Brown - IVmiejsce VII KPD Zywiec, II na Słowacji


adanjan

Recommended Posts

II miejsce na SLOVAK HOMEBREWING STAR 2009 (Piwo ciemne ze słodów)

IV miejsce na VII KPD Zywiec (Brown Ale)

 

Zasyp: 4,7 kg

- s. Pale Ale - 3,25 kg

- s. Carared - 0,50 kg

- s. czekoladowy - 0,20 kg

- s. pilzneński - 0,50 kg

- s. caramunich II - 0,25 kg

 

Zacieranie:

- słód do 12L wody ok. 55st. C

- 10' - 52st.C

- 60' - 66st.C

- 10' - 72st.C

- 5' - 75st.C i filtracja

 

Wysładzanie:

- ok. 3x4L

 

Gotowanie - 60 min

Chmielenie:

- 0? ? 25g chmiel Magnum

- 45? ? 15g chmiel Lubelski,

- 60? ? STOP.

 

Wyszło: 27,5 litra, 10 Blg

Schłodzone do 20 st.C i zadane gęstwą: W1388 Belgian Strong Ale

 

Fermentacja:

- burzliwa - 7 dni w temp. 18-20 st.C

- cicha - 10 dni w temp. ok. 16 st.C

(odfermentowało 2,5 Blg)

 

Butelkowanie:

140 g cukru na 27 litrów piwa (niby nie dużo, ale i tak wyszło za mocno nagazowane)

Ocena jury z Żywca - aromat, smak głównie i zbyt estrowy. Także nieco za kwaśne i przesycone CO2.

Edited by adanjan
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.