adanjan Posted July 19, 2009 Share Posted July 19, 2009 (edited) II miejsce na SLOVAK HOMEBREWING STAR 2009 (Piwo ciemne ze słodów) IV miejsce na VII KPD Zywiec (Brown Ale) Zasyp: 4,7 kg - s. Pale Ale - 3,25 kg - s. Carared - 0,50 kg - s. czekoladowy - 0,20 kg - s. pilzneński - 0,50 kg - s. caramunich II - 0,25 kg Zacieranie: - słód do 12L wody ok. 55st. C - 10' - 52st.C - 60' - 66st.C - 10' - 72st.C - 5' - 75st.C i filtracja Wysładzanie: - ok. 3x4L Gotowanie - 60 min Chmielenie: - 0? ? 25g chmiel Magnum - 45? ? 15g chmiel Lubelski, - 60? ? STOP. Wyszło: 27,5 litra, 10 Blg Schłodzone do 20 st.C i zadane gęstwą: W1388 Belgian Strong Ale Fermentacja: - burzliwa - 7 dni w temp. 18-20 st.C - cicha - 10 dni w temp. ok. 16 st.C (odfermentowało 2,5 Blg) Butelkowanie: 140 g cukru na 27 litrów piwa (niby nie dużo, ale i tak wyszło za mocno nagazowane) Ocena jury z Żywca - aromat, smak głównie i zbyt estrowy. Także nieco za kwaśne i przesycone CO2. Edited July 19, 2009 by adanjan Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted July 19, 2009 Share Posted July 19, 2009 No patrzcie, piwo w stylu angielskim a fermentowane drożdżami do Belgów . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now