Jump to content

Refermentacja

Recommended Posts

Moje pszeniczne z brew kita WES po 2 tygodniach w butelce było słabo nagazowane. po miesiącu nagazowanie jest jak w sklepowym pszeniczniaku. sypałem około 2 gr suchego ekstraktu.

natomiast nie widzę różnicy w nagazowaniu 2 tygodniowego coopersa z 4 tygodniowym. tu sypałem około 4-5gram glukozy. nie wiem o co z tu chodzi ;)

dori

Edit - wydzielone z wątku http://www.piwo.org/forum/t1558-Browarnicze-Emergency-Kapslownica.html

Edited by dori

Zmierz BLG, po dosypaniu 4 gramów cukru do każdej butelki powinno wzrosnąć o ok 1blg w stosunku do blg końcowego

Chyba nie aż tyle...

4g cukru dosypane bezpośrednio do butelki podniesie blg o jakieś 0,8. Ale już rozrobiony cały cukier (160g) z 0,75l wody i to dodane do piwa podniesie blg tylko o 0,5°Blg

A tak przy okazji: 4g/but to sporo... ;)

Zmierz BLG' date=' po dosypaniu 4 gramów cukru do każdej butelki powinno wzrosnąć o [b']ok 1blg[/b] w stosunku do blg końcowego

Chyba nie aż tyle...

4g cukru dosypane bezpośrednio do butelki podniesie blg o jakieś 0,8. Ale już rozrobiony cały cukier (160g) z 0,75l wody i to dodane do piwa podniesie blg tylko o 0,5°Blg

A tak przy okazji: 4g/but to sporo... ;)

Ja tam zawsze daje 4g/butlę i wychodzi różnie, raz mocno gazowane a raz mniej ale zawsze dostatecznie.

• 2 weeks later...
No właśnie nie wiem tak tylko pytałem. Jestem początkujący:P

Nie ma znaczenia :D Aczkolwiek można byłoby właśnie dywagować, co w takim cukrze pudrze siedzi na prawdę, jeśli chodzi o skład :D A jak dodali jakieś cukry nie fermentowalne ? :smilies:

Nie ma znaczenia :D Aczkolwiek można byłoby właśnie dywagować' date=' co w takim cukrze pudrze siedzi na prawdę, jeśli chodzi o skład :D A jak dodali jakieś cukry nie fermentowalne ? :smilies:[/quote']

Cukry jak cukry, a przeciwzbrylacze?

A dajecie zwykły cukier czy cukier puder???
No ja akurat na moją pierwszą warkę do refermentacji(czy cos takiego) użyłem cukru pudru który sam uprzednio zmieliłem w młynku:)

Witaj. Do refermentacji zazwyczaj daje się: suchy ekstrakt słodowy (ok 30 zł za kg). Zalecany gdy zależy ci na zachowaniu niemieckiego prawa czystości piwa.

Glukozę/fruktozę - około 15 zł za kg. Cukry proste w całości przerabiane na CO2 i alkohol. Tę opcję z niewiadomych przyczyn stosuje większość piwowarów domowych włączając mnie. :smilies:

Sacharozę (cukier buraczany), czyli disacharyd złożony z fruktozy i glukozy. (jakieś 4 zł za kg). Także w całości przerabiany przez drożdże. Ostatnimi czasy coraz więcej piwowarów przechodzi na ten surowiec.

W kwestii zasadniczej, spudrowany, czy krystaliczny. Wszystko jedno. Najlepiej odpowiednią ilość surowca rozpuścić w wodzie i pogotować kilka minut dla pewności, żeby do piwa nie dostały się jakieś mikroby. Następnie ochłodzoną miksturę dodać do piwa i równomiernie, acz delikatnie, rozprowadzić. Jeżeli rozlewasz bezpośrednio z tego samego fermentatora w którym była burzliwa, to żeby nie wzbić osadów z dna możesz nalewać roztwór strzykawką do butelek. Pozdrawiam

Masz pytania, to pytaj. Starzy forumowicze z przyjemnością podzielą się z Tobą swoim doświadczeniem, bez zbędnych złośliwości i połajanek.