Skocz do zawartości

Warzymłot


Rekomendowane odpowiedzi

Bo dużo pracy w nią włożyłem

 

Stracone 3 minuty z czego 2 minuty na otwarcie painta.

 

efekt jest powalający

 

Fakt ... zwala z nóg ... nie mniej zresztą niż "zmieszane nuty górne" ;)

Edytowane przez lukaszr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bo dużo pracy w nią włożyłem

 

Stracone 3 minuty z czego 2 minuty na otwarcie painta.

 

efekt jest powalający

 

Fakt ... zwala z nóg ... nie mniej zresztą niż "zmieszane nuty górne" ;)

 

To był sarkazm oczywiście, a paint otwiera mi się trochę szybciej :cool: I co z tego że pisze niekompetentne notki degustacyjne, przynajmniej próbuję i ciągle się uczę. Najłatwiej to się śmiać, a ciekawe kiedy Ty wystawisz jakąś notkę degustacyjną ;) Chodziło mi tam o górną nutę którą tworzyły zmieszane aromaty ciemnych owoców, ale na szybkości pisałem i zdarzają się błędy jak już każdemu znane "zmieszane nuty górne".

Edytowane przez Deathhammer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko mi nie mówcie że ten Wizard na ecie to Rincewind. (nie, nie oglądałem ekranizacji)

 

Nie, to Trymon, tak śmieszyła mnie ta morda, że musiałem ją wykorzystać na etykiecie. Sam Rincewind też średnio udany:

 

david-jason-rincewind.jpg

Edytowane przez Deathhammer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Można oglądnąć film z samej ciekawości jak wyszła jedna z adaptacji Świata Dysku. Ciekawe czy kiedyś weźmie się za to jakiś dobry reżyser. Póki co sprawdza się reguła, że książki są lepsze od filmów.

 

A jeśli chodzi o piwo to Mild już pozbył się siarki, ale za to jest wyraźnie wyczuwalny aldehyd octowy. Trzeba czekać.

Edytowane przez Deathhammer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najłatwiej to się śmiać, a ciekawe kiedy Ty wystawisz jakąś notkę degustacyjną ;)

 

Jakoś nie mam ciśnienia na wystawianie NOTEK - nie jestem geniuszem sensorycznym i nie próbuję się na takiego kreować, bo i po co.

Po prostu te nuty mi spokoju nie dają ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najłatwiej to się śmiać, a ciekawe kiedy Ty wystawisz jakąś notkę degustacyjną ;)

 

Jakoś nie mam ciśnienia na wystawianie NOTEK - nie jestem geniuszem sensorycznym i nie próbuję się na takiego kreować, bo i po co.

Po prostu te nuty mi spokoju nie dają ;)

 

Ty, Szaman, nie bądź taki do przodu bo powiem Twojej kochance że ją zdradzasz z Żoną :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Profilaktycznie zmierzyłem odfermentowanie w Imperialnym Stoucie. Balingomert pokazuje 10,5°Blg. Ostatni pomiar był 16 października z wynikiem 11°Blg. Zwiększam temperaturę fermentacji z 18 do 22°C, może to nieco pobudzi drożdże. Jak to nie wiele da, to będę się posiłkować porcją świeżej gęstwy.

Edytowane przez Deathhammer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #8 - Ashes To Ashes - Foreign Extra Stout 17,5°Blg

Zasyp:

  • słód pilzneński 5 kg
  • słód monachijski 1 kg
  • słód czekoladowy 0,25 kg
  • słód caraaroma 0,25 kg
  • jęczmień palony 0,25 kg
  • słód carafa I 0,1 kg

​Zacieranie (80'):

  • 60' 62°C
  • 20' 72°C
  • mash out

Chmielenie (90'):

  • FWH 50 g Marynka
  • FWH 40 g Iunga
  • 15' 25 g Sybilla
  • 15' 5 g mech irlandzki
  • 0' 25 g Sybilla
  • 0' 10 g Iunga

Drożdze - Mangrove Jacks Newcastle Dark Ale M03.

Wybicie 20 l. Szacowane 60 IBU.

 

Edytowane przez Deathhammer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dziś zabutelkowałem #7 Imperial Chocolate Coffee Oatmeal Stout. Zszedł do 9,5°Blg. Dodałem roztwór 40 g cukru. Wyszło 28 butelek 0,33 l i 11 butelek 0,5 l. Nie chciało mi się kombinować żeby zszedł niżej, spędził 6 tygodni w fermentorze. Te drożdże tak mają, w FES'ie też odfermentowały za słabo. Jutro warzę swoje pierwsze piwo dolnej fermentacji.

Edytowane przez Deathhammer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #9 - Dreams of Eschaton - Centennial Pils 13°Blg

 

Zasyp:

  • słód pilzneński 4 kg
  • słód cara-pils 1 kg
  • słód carared 0,1 kg
  • słód caramunich 0,1 kg

​Zacieranie (60'):

  • 45' 62°C
  • 15' 72°C
  • mash out

Chmielenie (60'):

  • 60' 15 g Centennial
  • 30' 10 g Centennial
  • 15' 15 g Centennial
  • 0' 10 g Centennial

Drożdze - Mangrove Jacks Bohemian Lager M84

 

Wybicie 22 l. Szacowane 35 IBU.

Fermentor stoi w 10°C w piwnicy.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.