Bogi Posted September 27, 2014 Share Posted September 27, 2014 A jakie masz plany konkretny z dolniaków? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted September 27, 2014 Author Share Posted September 27, 2014 W planach Koźlak, Lager wiedeński i jakiś Pilsner, ale przez ten czas coś może się zmienić. Zacznę dopiero gdy będę miał już uwarzone 2-3 ciemne górniaki, więc za około 2 miesiące. W piwnicy mimo że mam warunki temperaturowe to obawiam się pleśni, która po jakimś zaczyna rosnąć na etykietach trzymanych tam piw i dostaje sie do niektórych słoików z przetworami. Mogłaby trafić do fermentora. Zostaje jeszcze garaż, ale tam z kolei temperatura jest mniej stabilna niż w piwnicy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted September 29, 2014 Author Share Posted September 29, 2014 (edited) Dziś zdarzyła się rzecz bardzo smutna. Pierwszy granat pochodzący z #5, niestety nikomu nic się nie stało... To była pierwsza warka w której cukru nie dawałem bezpośrednio do butelek małą miarką, tylko rozpuściłem w piwie tuż przed rozlewem. Wcześniejsze piwa miały w sobie trochę więcej cukru na refermentację (4 g na butelkę) a nie wybuchały. Edited September 29, 2014 by Deathhammer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted September 29, 2014 Share Posted September 29, 2014 (edited) Dziś zdarzyła się rzecz bardzo smutna. Pierwszy granat pochodzący z #5, niestety nikomu nic się nie stało... To była pierwsza warka w której cukru nie dawałem bezpośrednio do butelek małą miarką, tylko rozpuściłem w piwie tuż przed rozlewem. Wcześniejsze piwa miały w sobie trochę więcej cukru na refermentację (4 g na butelkę) a nie wybuchały. Głupio zapytam - dziwisz się jeszcze? Dodałeś 220g cukru na 56 butelek. Licząc, że butelkowane piwo miało 20oC to Pale Ale nagazowałeś na prawie 3.0 - nie biorę tutaj pod uwagę czy piwo do końca odfermentował, bo i tego bym się obawiał skoro burzliwa trwała 9 dni, a cicha 5. Jeżeli tak było to Twoje nagazowanie jest większe niż podane wcześniej 3.0. Poza tym ciekawe jak Ci się rozmieszał cukier i czy równomiernie. Nie wiem skąd miałeś na to wszystko pomysły, ale sugeruję zaniechać takich rzeczy. Pilnuj odfermentowania, a nagazowanie licz za pomocą kalkulatora, który podał mandaryn75. Edited September 29, 2014 by lukaszr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz_CH Posted September 29, 2014 Share Posted September 29, 2014 (edited) Pierwszy granat pochodzący z #5, niestety nikomu nic się nie stało... Breivik amator czy jakie co? Edited September 29, 2014 by Mariusz_CH zamyślony 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szejk Posted September 29, 2014 Share Posted September 29, 2014 Nieźle pojechałeś z tymi 4 g na butelkę. Ja daję średnio ok. 1,5 - 1,8 g na butelkę (przeliczając ilość cukru z roztworu) a piwa i tak są nagazowane dość mocno... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zamyślony Posted September 29, 2014 Share Posted September 29, 2014 teraz pytanie. Odłamki szkła powbijały się w ściany czy po prostu butelka pękła na kilka kawałków i piwo się rozlało? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aosoth Posted September 29, 2014 Share Posted September 29, 2014 Dziś zdarzyła się rzecz bardzo smutna. Pierwszy granat pochodzący z #5, niestety nikomu nic się nie stało... No faktycznie szkoda Dlatego najlepiej używać kalkulatora - dopasujesz nagazowanie idealnie do swoich potrzeb. A z resztą butelek uważaj: lepiej je schłodzić i spuścić trochę gazu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted September 29, 2014 Author Share Posted September 29, 2014 Piwo odfermentowało. Przez ostatnie 3 dni burzliwej Balingometr pokazywał niezmiennie 3Blg. Cukier rozmieścił się równomiernie. Najpierw rozpuściłem go w wodzie, a potem powoli go wlewałem mieszając całe piwo, ale delikatnie żeby nie dotlenić drożdzy. Jeśli chodzi o ilość to nie posługiwałem się kalkulatorem, ale chyba zacznę Bazowałem na miarce do cukru. na pojemność 0,5 l przypada 4 g cukru. W takim razie według miarki na 56 butelek przypada 224 g. Nie zastanawiałem się czy to za dużo bo myślałem, że ktoś, kto zaprojektował ten kawałek plastiku wiedział co robi Dzięki za porady @Mariusz_CH To tylko taki żarcik... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted September 29, 2014 Author Share Posted September 29, 2014 @zamyślony Denko odpadło od butelki, żadnych latających kawałków szkła nie było. Liczyłem że jak mi piwo pęknie to z jakimś większym rozmachem, a wyszło przeciętnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojen Posted September 29, 2014 Share Posted September 29, 2014 Cukier dodałeś rozpuszczony w gorącej wodzie czy po prostu sypnąłeś do piwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted September 29, 2014 Author Share Posted September 29, 2014 Najpierw rozpuściłem go w wodzie, a potem powoli go wlewałem mieszając całe piwo Woda była w temperaturze pokojowej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted September 29, 2014 Share Posted September 29, 2014 Piwo odfermentowało. Przez ostatnie 3 dni burzliwej Balingometr pokazywał niezmiennie 3Blg. To, że wskazywał tyle niezmiennie przez 3 dni to nie znaczy, że piwo odfermentowało - wielokrotnie miałem tak, że niby wskazania były jednoznaczne na koniec burzliwej, zlewałem na cichą i po 2 tygodniach okazywało się, że jeszcze drożdże dojadły te 0,5-0,8BLG, a to już coś. Twoja cicha była bardzo krótka więc nie było marginesu na dożarcie. Najpierw rozpuściłem go w wodzie, a potem powoli go wlewałem mieszając całe piwo, ale delikatnie żeby nie dotlenić drożdzy. Następnym razem zrób roztwór cukru, wlej go na dno fermentora, z którego będziesz robił rozlew do butelek i na ten roztwór cukru zlej piwo. Dla pewności możesz jeszcze 1 raz delikatnie zamieszać i wtedy rozlewaj do butelek. Deathhammer 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojen Posted September 29, 2014 Share Posted September 29, 2014 Ja korzystam z kalkulatora z linku ale zawsze wprowadzam korektę wynikającą z mojego doświadczenia. Większość IPA AIPA, Stouty butelkuję w ok 17-20oC i daję 2-2,5 g/butelke. Mocniejsze ALE 2g lub mniej. Pszenice i piwa mocniej nagazowane nie przekraczam 3 gram. Piwa dolnej fermentacji butelkuje w temp 5-8oC i daję 1,5-2 g/butelke. Zazwyczaj długo dojrzewają i po 2-3 miesiącach są dobrze nagazowane. Deathhammer 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted September 29, 2014 Author Share Posted September 29, 2014 Zwykle cicha przy moich piwach trwa dłużej, ale okoliczności zmusiły mnie do butelkowania. Dobry patent lukaszr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted October 2, 2014 Author Share Posted October 2, 2014 (edited) Warka #6 - The Wizard - Mild 9°BlgZasyp: słód pale ale 3 kg słód karmelowy 0,35 kg słód czekoladowy 0,15 kg słód cara-crystal 0,1 kg cukier karmelizowany 350 g Zacieranie (80'): 60' 62°C 20' 72°C mash out Chmielenie: 60' 20 g EKG 20' 10 g EKG 10' 10 g EKG 10' 5 g mchu irlandzkiego 5' 10 g Sybilla 25 IBUDrożdże Mangrove Jack's Newcastle Dark Ale M03. Wybicie 29,5 l. Przy tej warce uzyskałem rekordową wydajność w moim browarze wynoszącą 87%.09.10.2014 zlane na cichą. Edited September 9, 2016 by Deathhammer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted October 6, 2014 Author Share Posted October 6, 2014 Podczas próbowania #5 APA czuć siarkowodór, ale siła tego aromatu ma tendencję spadkową, także czekam aż drożdże zrobią swoje. Taką samą sytuację mam na końcówce burzliwej Milda. Szkoda, bo w piwnicy ostatki, a te piwa uwarzyłem z myślą o szybkim ich spożyciu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted October 9, 2014 Author Share Posted October 9, 2014 (edited) Mild został przelany na cichą, zszedł do 2°Blg. Gęstwa Mangrove Jack's Newcastle Dark Ale M03 czeka na kolejne piwo. Niepokoi mnie ten siarkowodór... Na szczęście jest mniej intensywny w piwie niż w fermentorze. Edited October 9, 2014 by Deathhammer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted October 9, 2014 Author Share Posted October 9, 2014 (edited) Warka #7 - Living Dead - Imperial Chocolate Coffee Oatmeal Stout 25,5°BlgZasyp: słód pilzneński 5 kg słód owsiany 1 kg płatki owsiane 0,5 kg słód pszeniczny 0,5 kg słód czekoladowy 0,35 kg palony jęczmień 0,2 kg karmelowy pszeniczny 0,1 kg cukier kandyzowany 1,25 kg Zacieranie: 80' 64-62°C 20' 72°C mash out Chmielenie: 60' 50 g Iunga 60' 20 g Sybilla 15' 20 g Sybilla 10' 10 g mech irlandzki 0' 10 g EKG 0' 135 g kawy Arabica 68 IBU. Zadana gęstwa drożdżowa Mangrove Jack's Newcastle Dark Ale M03. Wybicie 17 litrów. Sporo brzeczki, bo około 3 litry straciłem przez dodanie kawy.16.10.2014 poleciało 20 g płatków dębowych. Edited September 9, 2016 by Deathhammer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cichus Posted October 9, 2014 Share Posted October 9, 2014 Ach, Imperial Stout z dodatkami. Ostatnio to mój ulubiony styl. Trzymam kciuki. Rozumiem, że cukier kandyzowany w celu zwiększenia odfermentowania? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted October 9, 2014 Author Share Posted October 9, 2014 (edited) Dzięki Tak, na tych drożdżach bez dodatku cukru piwo o wysokim ekstrakcie byłoby zbyt słodkie jak na moje gusta. Właśnie siedzę obok fermentora, drożdże wystartowały z kopyta, w tym momencie bulka co 3 sekundy Jako że trzymam fermentor w pokoju ciężko będzie zasnąć, ale czego się nie robi dla piwa . Edited October 9, 2014 by Deathhammer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted October 16, 2014 Author Share Posted October 16, 2014 Do Imperial Stouta poleciało w sumie 20 g płatków dębowych: 10 g mocno opiekanych, 5 g średnio opiekanych i 5 g lekko opiekanych. Balingomierz pokazuje 11°Blg, piwo fermentuje równy tydzień. Podczas smakowania próbki po pomiarze czuć wyraźnie czekoladę i lekką kawę wymieszaną z nutami palonymi. Płatki będę trzymać ok miesiąc w fermentorze bez robienia cichej. Liczę na to, że jeszcze parę stopni Blg zjedzą drożdże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted October 21, 2014 Author Share Posted October 21, 2014 Dzisiaj zlałem Milda do butelek z dodatkiem roztworu 140 g cukru. Wyszło 55 butelek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted October 22, 2014 Author Share Posted October 22, 2014 (edited) Nudziło mi się i zrobiłem etykietę dla niedawno butelkowanego piwa. Wykonanie mistrzowskie. Ktoś może kojarzy z jakiego filmu jest obrazek wykorzystany w etykiecie? Edited October 22, 2014 by Deathhammer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz_CH Posted October 22, 2014 Share Posted October 22, 2014 Wykonanie mistrzowskie. Dlaczego tak sądzisz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.