Jump to content

Warzymłot


Recommended Posts

Bo dużo pracy w nią włożyłem

 

Stracone 3 minuty z czego 2 minuty na otwarcie painta.

 

efekt jest powalający

 

Fakt ... zwala z nóg ... nie mniej zresztą niż "zmieszane nuty górne" ;)

Edited by lukaszr
Link to comment
Share on other sites

Bo dużo pracy w nią włożyłem

 

Stracone 3 minuty z czego 2 minuty na otwarcie painta.

 

efekt jest powalający

 

Fakt ... zwala z nóg ... nie mniej zresztą niż "zmieszane nuty górne" ;)

 

To był sarkazm oczywiście, a paint otwiera mi się trochę szybciej :cool: I co z tego że pisze niekompetentne notki degustacyjne, przynajmniej próbuję i ciągle się uczę. Najłatwiej to się śmiać, a ciekawe kiedy Ty wystawisz jakąś notkę degustacyjną ;) Chodziło mi tam o górną nutę którą tworzyły zmieszane aromaty ciemnych owoców, ale na szybkości pisałem i zdarzają się błędy jak już każdemu znane "zmieszane nuty górne".

Edited by Deathhammer
Link to comment
Share on other sites

Tylko mi nie mówcie że ten Wizard na ecie to Rincewind. (nie, nie oglądałem ekranizacji)

 

Nie, to Trymon, tak śmieszyła mnie ta morda, że musiałem ją wykorzystać na etykiecie. Sam Rincewind też średnio udany:

 

david-jason-rincewind.jpg

Edited by Deathhammer
Link to comment
Share on other sites

Można oglądnąć film z samej ciekawości jak wyszła jedna z adaptacji Świata Dysku. Ciekawe czy kiedyś weźmie się za to jakiś dobry reżyser. Póki co sprawdza się reguła, że książki są lepsze od filmów.

 

A jeśli chodzi o piwo to Mild już pozbył się siarki, ale za to jest wyraźnie wyczuwalny aldehyd octowy. Trzeba czekać.

Edited by Deathhammer
Link to comment
Share on other sites

Najłatwiej to się śmiać, a ciekawe kiedy Ty wystawisz jakąś notkę degustacyjną ;)

 

Jakoś nie mam ciśnienia na wystawianie NOTEK - nie jestem geniuszem sensorycznym i nie próbuję się na takiego kreować, bo i po co.

Po prostu te nuty mi spokoju nie dają ;)

Link to comment
Share on other sites

Najłatwiej to się śmiać, a ciekawe kiedy Ty wystawisz jakąś notkę degustacyjną ;)

 

Jakoś nie mam ciśnienia na wystawianie NOTEK - nie jestem geniuszem sensorycznym i nie próbuję się na takiego kreować, bo i po co.

Po prostu te nuty mi spokoju nie dają ;)

 

Ty, Szaman, nie bądź taki do przodu bo powiem Twojej kochance że ją zdradzasz z Żoną :smilies:

Link to comment
Share on other sites

Profilaktycznie zmierzyłem odfermentowanie w Imperialnym Stoucie. Balingomert pokazuje 10,5°Blg. Ostatni pomiar był 16 października z wynikiem 11°Blg. Zwiększam temperaturę fermentacji z 18 do 22°C, może to nieco pobudzi drożdże. Jak to nie wiele da, to będę się posiłkować porcją świeżej gęstwy.

Edited by Deathhammer
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka #8 - Ashes To Ashes - Foreign Extra Stout 17,5°Blg

Zasyp:

  • słód pilzneński 5 kg
  • słód monachijski 1 kg
  • słód czekoladowy 0,25 kg
  • słód caraaroma 0,25 kg
  • jęczmień palony 0,25 kg
  • słód carafa I 0,1 kg

​Zacieranie (80'):

  • 60' 62°C
  • 20' 72°C
  • mash out

Chmielenie (90'):

  • FWH 50 g Marynka
  • FWH 40 g Iunga
  • 15' 25 g Sybilla
  • 15' 5 g mech irlandzki
  • 0' 25 g Sybilla
  • 0' 10 g Iunga

Drożdze - Mangrove Jacks Newcastle Dark Ale M03.

Wybicie 20 l. Szacowane 60 IBU.

 

Edited by Deathhammer
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Dziś zabutelkowałem #7 Imperial Chocolate Coffee Oatmeal Stout. Zszedł do 9,5°Blg. Dodałem roztwór 40 g cukru. Wyszło 28 butelek 0,33 l i 11 butelek 0,5 l. Nie chciało mi się kombinować żeby zszedł niżej, spędził 6 tygodni w fermentorze. Te drożdże tak mają, w FES'ie też odfermentowały za słabo. Jutro warzę swoje pierwsze piwo dolnej fermentacji.

Edited by Deathhammer
Link to comment
Share on other sites

Warka #9 - Dreams of Eschaton - Centennial Pils 13°Blg

 

Zasyp:

  • słód pilzneński 4 kg
  • słód cara-pils 1 kg
  • słód carared 0,1 kg
  • słód caramunich 0,1 kg

​Zacieranie (60'):

  • 45' 62°C
  • 15' 72°C
  • mash out

Chmielenie (60'):

  • 60' 15 g Centennial
  • 30' 10 g Centennial
  • 15' 15 g Centennial
  • 0' 10 g Centennial

Drożdze - Mangrove Jacks Bohemian Lager M84

 

Wybicie 22 l. Szacowane 35 IBU.

Fermentor stoi w 10°C w piwnicy.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.