Deathhammer Posted October 22, 2014 Author Share Posted October 22, 2014 Bo dużo pracy w nią włożyłem i efekt jest powalający (nie koniecznie pozytywnie) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted October 22, 2014 Share Posted October 22, 2014 (edited) Bo dużo pracy w nią włożyłem Stracone 3 minuty z czego 2 minuty na otwarcie painta. efekt jest powalający Fakt ... zwala z nóg ... nie mniej zresztą niż "zmieszane nuty górne" Edited October 22, 2014 by lukaszr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted October 22, 2014 Author Share Posted October 22, 2014 (edited) Bo dużo pracy w nią włożyłem Stracone 3 minuty z czego 2 minuty na otwarcie painta. efekt jest powalający Fakt ... zwala z nóg ... nie mniej zresztą niż "zmieszane nuty górne" To był sarkazm oczywiście, a paint otwiera mi się trochę szybciej I co z tego że pisze niekompetentne notki degustacyjne, przynajmniej próbuję i ciągle się uczę. Najłatwiej to się śmiać, a ciekawe kiedy Ty wystawisz jakąś notkę degustacyjną Chodziło mi tam o górną nutę którą tworzyły zmieszane aromaty ciemnych owoców, ale na szybkości pisałem i zdarzają się błędy jak już każdemu znane "zmieszane nuty górne". Edited October 22, 2014 by Deathhammer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted October 22, 2014 Share Posted October 22, 2014 I co z tego że pisze niekompetentne notki degustacyjne, przynajmniej próbuję i ciągle się uczę. nie no coś jest na rzeczy podobnego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fidel Posted October 22, 2014 Share Posted October 22, 2014 Kolor magii?? Deathhammer 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted October 22, 2014 Author Share Posted October 22, 2014 Kolor magii?? Zgadza się Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zamyślony Posted October 22, 2014 Share Posted October 22, 2014 (edited) czepiacie sie troche tak, jakbyscie nigdy nie byli poczatkujacymi piwowarami Edited October 22, 2014 by zamyślony Deathhammer 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarzyn_waleczny Posted October 22, 2014 Share Posted October 22, 2014 Tylko mi nie mówcie że ten Wizard na ecie to Rincewind. (nie, nie oglądałem ekranizacji) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted October 22, 2014 Author Share Posted October 22, 2014 (edited) Tylko mi nie mówcie że ten Wizard na ecie to Rincewind. (nie, nie oglądałem ekranizacji) Nie, to Trymon, tak śmieszyła mnie ta morda, że musiałem ją wykorzystać na etykiecie. Sam Rincewind też średnio udany: Edited October 22, 2014 by Deathhammer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarzyn_waleczny Posted October 22, 2014 Share Posted October 22, 2014 Brak pytań. Już wiem że nie warto oglądać. Dobra nie zaśmiecam tematu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted October 23, 2014 Author Share Posted October 23, 2014 (edited) Można oglądnąć film z samej ciekawości jak wyszła jedna z adaptacji Świata Dysku. Ciekawe czy kiedyś weźmie się za to jakiś dobry reżyser. Póki co sprawdza się reguła, że książki są lepsze od filmów. A jeśli chodzi o piwo to Mild już pozbył się siarki, ale za to jest wyraźnie wyczuwalny aldehyd octowy. Trzeba czekać. Edited October 23, 2014 by Deathhammer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted October 23, 2014 Share Posted October 23, 2014 Najłatwiej to się śmiać, a ciekawe kiedy Ty wystawisz jakąś notkę degustacyjną Jakoś nie mam ciśnienia na wystawianie NOTEK - nie jestem geniuszem sensorycznym i nie próbuję się na takiego kreować, bo i po co. Po prostu te nuty mi spokoju nie dają Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted October 23, 2014 Author Share Posted October 23, 2014 Po prostu te nuty mi spokoju nie dają Na uspokojenie polecam lupulinę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zamyślony Posted October 23, 2014 Share Posted October 23, 2014 Najłatwiej to się śmiać, a ciekawe kiedy Ty wystawisz jakąś notkę degustacyjną Jakoś nie mam ciśnienia na wystawianie NOTEK - nie jestem geniuszem sensorycznym i nie próbuję się na takiego kreować, bo i po co. Po prostu te nuty mi spokoju nie dają Ty, Szaman, nie bądź taki do przodu bo powiem Twojej kochance że ją zdradzasz z Żoną Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted October 23, 2014 Share Posted October 23, 2014 Na uspokojenie polecam lupulinę Mam inne metody. Ty, Szaman, nie bądź taki do przodu bo powiem Twojej kochance że ją zdradzasz z Żoną Ciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted October 27, 2014 Author Share Posted October 27, 2014 (edited) Profilaktycznie zmierzyłem odfermentowanie w Imperialnym Stoucie. Balingomert pokazuje 10,5°Blg. Ostatni pomiar był 16 października z wynikiem 11°Blg. Zwiększam temperaturę fermentacji z 18 do 22°C, może to nieco pobudzi drożdże. Jak to nie wiele da, to będę się posiłkować porcją świeżej gęstwy. Edited October 27, 2014 by Deathhammer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted November 6, 2014 Author Share Posted November 6, 2014 (edited) Warka #8 - Ashes To Ashes - Foreign Extra Stout 17,5°BlgZasyp: słód pilzneński 5 kg słód monachijski 1 kg słód czekoladowy 0,25 kg słód caraaroma 0,25 kg jęczmień palony 0,25 kg słód carafa I 0,1 kg Zacieranie (80'): 60' 62°C 20' 72°C mash out Chmielenie (90'): FWH 50 g Marynka FWH 40 g Iunga 15' 25 g Sybilla 15' 5 g mech irlandzki 0' 25 g Sybilla 0' 10 g Iunga Drożdze - Mangrove Jacks Newcastle Dark Ale M03.Wybicie 20 l. Szacowane 60 IBU. Edited September 9, 2016 by Deathhammer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted November 8, 2014 Author Share Posted November 8, 2014 FES wesoło bulka w fermentorze. A RIS (Imperial Chocolate Coffee Oatmeal Stout ) zszedł do 10 Blg. Jak fermentacja w FES'ie się skończy wykorzystam po nim gęstwę w RIS'ie, może spadnie jeszcze trochę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted November 21, 2014 Author Share Posted November 21, 2014 (edited) Dziś zabutelkowałem #7 Imperial Chocolate Coffee Oatmeal Stout. Zszedł do 9,5°Blg. Dodałem roztwór 40 g cukru. Wyszło 28 butelek 0,33 l i 11 butelek 0,5 l. Nie chciało mi się kombinować żeby zszedł niżej, spędził 6 tygodni w fermentorze. Te drożdże tak mają, w FES'ie też odfermentowały za słabo. Jutro warzę swoje pierwsze piwo dolnej fermentacji. Edited November 21, 2014 by Deathhammer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted November 22, 2014 Author Share Posted November 22, 2014 Warka #9 - Dreams of Eschaton - Centennial Pils 13°Blg Zasyp: słód pilzneński 4 kg słód cara-pils 1 kg słód carared 0,1 kg słód caramunich 0,1 kg Zacieranie (60'): 45' 62°C 15' 72°C mash out Chmielenie (60'): 60' 15 g Centennial 30' 10 g Centennial 15' 15 g Centennial 0' 10 g Centennial Drożdze - Mangrove Jacks Bohemian Lager M84 Wybicie 22 l. Szacowane 35 IBU. Fermentor stoi w 10°C w piwnicy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted November 25, 2014 Author Share Posted November 25, 2014 (edited) FES zlany na cichą, odfermentował do 6,5 Blg. Drożdże w Centennial Pilsie ruszyły równe 3 doby po zadaniu. Edited November 25, 2014 by Deathhammer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted November 25, 2014 Share Posted November 25, 2014 M84 mają trudności ze startem z saszetki. Ja po 60h zdałem nowe drożdże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Floki Posted November 25, 2014 Share Posted November 25, 2014 Drożdże w Centennial Pilsie ruszyły równe 3 doby po zadaniu. gratuluję cierpliwości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted November 26, 2014 Author Share Posted November 26, 2014 Czytałem opinie o tym szczepie drożdży, więc czekałem spokojnie. gratuluję cierpliwości. Dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted December 5, 2014 Author Share Posted December 5, 2014 FES zabutelkowany z dodatkiem roztworu 100 g cukru. Wyszło 38 butelek, w tym jedna butelka z obciętą szyjką. Odfermentowanie na poziomie 5,5 Blg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.