Jump to content

Warzymłot


Recommended Posts

Warka #10 - Hops Supremacy - Bohemian Pils 12,5°Blg

Zasyp:

  • słód pilzneński 4,5 kg
  • słód monachijski 0,5 kg

​Zacieranie (60'):

  • 35' 62°C
  • 25' 72°C
  • mash out

Chmielenie (90'):

  • FWH 20 g Marynka
  • 30' 30 g Marynka
  • 30' 20 g Saaz
  • 15' 15 g Saaz
  • 1' 15 g Saaz

Drożdze - Mangrove Jacks Bohemian Lager M84

Wybicie 22,5 l. Szacowane 45 IBU.

05.01.2015 - zlanie na cichą

25.01.2015 - butelkowanie

Edited by Deathhammer
Link to comment
Share on other sites

Jestem w trakcie wędzenia 6 kg słodu którego użyję podczas jutrzejszego warzenia Urbocka. Wędzę na zimno mieszanką dębu, czereśni i jabłoni w worku zrobionym z materiału który swobodnie przepuszcza powietrze. Ciekaw jestem natężenia aromatów wędzonych w gotowym piwie.

Link to comment
Share on other sites

Warka #11 - Tormentor - Urbock 18°Blg

Zasyp:

  • słód pilzneński wędzony 3,5 kg
  • słód wiedeński wędzony 2 kg
  • słód monachijski wędzony 0,5 kg
  • słód melanoidynowy 0,5 kg
  • słód karmelowy 300 0,25 kg
  • słód karmelowy 600 0,1 kg
  • słód carabohemian 0,1 kg

​Zacieranie (90'):

  • 45' 64°C
  • 35' 72°C
  • 10' 76°C

Chmielenie (90'):

  • FWH 50 g Hallertau Tradition

Drożdze - gęstwa Mangrove Jacks Bohemian Lager M84

Wybicie 23 l.

Edited by Deathhammer
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Zlałem Bohemian Pilsa na cichą z dodatkiem 50 g chmielu Kazbek. W smaku i aromacie na tę chwilę bardzo podobny do Centennial Pilsa. Uwędzilem słód na Dymionego Portera Bałtyckiego na drewnie dębowym i tym razem trwało to ponad 7 godzin.

Edited by Deathhammer
Link to comment
Share on other sites

Próbowałem Urbocka podczas pomiaru Blg i wędzonka jest wyraźna, a wędziłem 3 godziny. Oprócz tego zaopatrzyłem się w kapslownice stołową Regina - koniec z uciętymi szyjkami. W planach mam jeszcze zakup refraktometru.

Link to comment
Share on other sites

Jestem w trakcie warzenia Dymionego Portera Bałtyckiego i tak jak mówiłeś Floki, aromat jest, tyle że oscypkowy :D Chyba wydajność będzie trochę niższa niż zaplanowanałem z trzech powodów:

- część słodu ześrutowałem za grubo

- niewielkie straty podczas wędzenia i śrutowania

- za mały gar (ok 35 l), przez co proporcje wody i słodu wynoszą 2:1 (zwykle zacieram 3:1)

Link to comment
Share on other sites

Warka #12 - Holy Smoke - Smoked Baltic Porter 21°Blg

 

Zasyp:

  • słód wiedeński wędzony 5 kg
  • słód monachijski II wędzony 2 kg
  • słód caramunich III 0,5 kg
  • słód karmelowy 300 0,25 kg
  • słód karmelowy czerwony 0,25 kg
  • słód czekoladowy 0,1 kg

​Zacieranie (90'):

  • 60' 64°C
  • 20' 72°C
  • 10' 78°C

Chmielenie (120'):

  • FWH 35 g Marynka
  • 15' 20 g Lubelski

Drożdze - gęstwa Mangrove Jacks Bohemian Lager M84

 

Wybicie 20 l.

 

Edited by Deathhammer
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Zabutelkowałem Bohemskiego Pilsa z dodatkiem 125 g cukru. Wyszło 39 butelek 0,5 l i jedna butelka 1,5 l. Aromat podczas butelkowania był super: żywica, zioła i trochę cytrusów. Piwo odfermentowało do 3 Blg. Nowa kapslownica się jak najbardziej sprawdza. Kapsluje się znacznie wygodniej niż Gretą.

Edited by Deathhammer
Link to comment
Share on other sites

Warka #13 - Sea Witch - Witbier 11,5°Blg

Zasyp:

  • słód pale ale 2 kg
  • pszenica 2 kg
  • owies 0,35 kg

​Zacieranie (115'):

  • 15' 52°C
  • 75' 65°C
  • 25' 72°C
  • mash out

Chmielenie (60'):

  • 60' 5 g Kohatu
  • 30' 5 g Kohatu
  • 15' 10 g Kohatu
  • 15' 25 g Curacao
  • 5' 20 g Kohatu
  • 5' 25 g Curacao
  • 5' 17 g kolendra

Drożdze - starter FM25 Klasztorna Medytacja

Wybicie 20 l.

Edited by Deathhammer
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Wiem że jest w tym piwie kilka szczepów, ponieważ Wyeast 3203 De Bom Sour Blend (jak sama nazwa wskazuje) to mieszanka Lactobacillus, Brettanomyces i drożdży piwowarskich, ale nic mi nie wiadomo na temat czy Funky Ale od Marcina jest mieszanką dwóch piw.

Edited by Deathhammer
Link to comment
Share on other sites

A to chuligany. Problem rozwiązany, wrzuciłem nowy link który znalazłem na jakiejś ruskiej stronie, ładuje się niemiłosiernie. Jak chcesz posłuchać w normalniej jakości to polecam kupić płytkę Manilla Road - Atlantis Rising.

Edited by Deathhammer
Link to comment
Share on other sites

Warka #14 - I Know You're Fucking Someone Else - Abbey IPA 22,6°Blg



Zasyp:

  • słód pilzneński 5 kg
  • słód abbey 1 kg
  • słód zakwaszający 0,1 kg

​Zacieranie:

  • 60' 66,6°C
  • mash out

Chmielenie (60'):

  • 60' 80 g Iunga
  • 30' 25 g Simcoe
  • 30' 25 g Citra
  • 10' 1 kg cukru
  • 5' 25 g Simcoe
  • 5' 25 g Citra

Drożdze - gęstwa FM25 Klasztorna Medytacja

Wybicie 19 l.

Edited by Deathhammer
Link to comment
Share on other sites

Warka #15 - Infectious Grooves - American Sour Ale 13,8°Blg



Zasyp:

  • słód pilzneński 3 kg
  • pszenica niesłodowana 0,5 kg
  • słód caraaroma 0,1 kg

​Zacieranie:

  • 50' 64°C
  • 20' 72°C
  • mash out

Chmielenie (60'):

  • 60' 5 g Lubelski
  • 0' 50 g Citra
  • 0' 10 g Kohatu

Drożdze - starter z drożdży odzyskanych z butelki: Wyeast 3203 De Bom Sour Blend + S33

Wybicie 15 l.

 

Edited by Deathhammer
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.