Jump to content

Warzymłot


Recommended Posts

Warka #10 - Hops Supremacy - Bohemian Pils 12,5°Blg

Zasyp:

  • słód pilzneński 4,5 kg
  • słód monachijski 0,5 kg

​Zacieranie (60'):

  • 35' 62°C
  • 25' 72°C
  • mash out

Chmielenie (90'):

  • FWH 20 g Marynka
  • 30' 30 g Marynka
  • 30' 20 g Saaz
  • 15' 15 g Saaz
  • 1' 15 g Saaz

Drożdze - Mangrove Jacks Bohemian Lager M84

Wybicie 22,5 l. Szacowane 45 IBU.

05.01.2015 - zlanie na cichą

25.01.2015 - butelkowanie

Edited by Deathhammer
Link to comment
Share on other sites

Jestem w trakcie wędzenia 6 kg słodu którego użyję podczas jutrzejszego warzenia Urbocka. Wędzę na zimno mieszanką dębu, czereśni i jabłoni w worku zrobionym z materiału który swobodnie przepuszcza powietrze. Ciekaw jestem natężenia aromatów wędzonych w gotowym piwie.

Link to comment
Share on other sites

Warka #11 - Tormentor - Urbock 18°Blg

Zasyp:

  • słód pilzneński wędzony 3,5 kg
  • słód wiedeński wędzony 2 kg
  • słód monachijski wędzony 0,5 kg
  • słód melanoidynowy 0,5 kg
  • słód karmelowy 300 0,25 kg
  • słód karmelowy 600 0,1 kg
  • słód carabohemian 0,1 kg

​Zacieranie (90'):

  • 45' 64°C
  • 35' 72°C
  • 10' 76°C

Chmielenie (90'):

  • FWH 50 g Hallertau Tradition

Drożdze - gęstwa Mangrove Jacks Bohemian Lager M84

Wybicie 23 l.

Edited by Deathhammer
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Zlałem Bohemian Pilsa na cichą z dodatkiem 50 g chmielu Kazbek. W smaku i aromacie na tę chwilę bardzo podobny do Centennial Pilsa. Uwędzilem słód na Dymionego Portera Bałtyckiego na drewnie dębowym i tym razem trwało to ponad 7 godzin.

Edited by Deathhammer
Link to comment
Share on other sites

Próbowałem Urbocka podczas pomiaru Blg i wędzonka jest wyraźna, a wędziłem 3 godziny. Oprócz tego zaopatrzyłem się w kapslownice stołową Regina - koniec z uciętymi szyjkami. W planach mam jeszcze zakup refraktometru.

Link to comment
Share on other sites

Jestem w trakcie warzenia Dymionego Portera Bałtyckiego i tak jak mówiłeś Floki, aromat jest, tyle że oscypkowy :D Chyba wydajność będzie trochę niższa niż zaplanowanałem z trzech powodów:

- część słodu ześrutowałem za grubo

- niewielkie straty podczas wędzenia i śrutowania

- za mały gar (ok 35 l), przez co proporcje wody i słodu wynoszą 2:1 (zwykle zacieram 3:1)

Link to comment
Share on other sites

Warka #12 - Holy Smoke - Smoked Baltic Porter 21°Blg

 

Zasyp:

  • słód wiedeński wędzony 5 kg
  • słód monachijski II wędzony 2 kg
  • słód caramunich III 0,5 kg
  • słód karmelowy 300 0,25 kg
  • słód karmelowy czerwony 0,25 kg
  • słód czekoladowy 0,1 kg

​Zacieranie (90'):

  • 60' 64°C
  • 20' 72°C
  • 10' 78°C

Chmielenie (120'):

  • FWH 35 g Marynka
  • 15' 20 g Lubelski

Drożdze - gęstwa Mangrove Jacks Bohemian Lager M84

 

Wybicie 20 l.

 

Edited by Deathhammer
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Zabutelkowałem Bohemskiego Pilsa z dodatkiem 125 g cukru. Wyszło 39 butelek 0,5 l i jedna butelka 1,5 l. Aromat podczas butelkowania był super: żywica, zioła i trochę cytrusów. Piwo odfermentowało do 3 Blg. Nowa kapslownica się jak najbardziej sprawdza. Kapsluje się znacznie wygodniej niż Gretą.

Edited by Deathhammer
Link to comment
Share on other sites

Warka #13 - Sea Witch - Witbier 11,5°Blg

Zasyp:

  • słód pale ale 2 kg
  • pszenica 2 kg
  • owies 0,35 kg

​Zacieranie (115'):

  • 15' 52°C
  • 75' 65°C
  • 25' 72°C
  • mash out

Chmielenie (60'):

  • 60' 5 g Kohatu
  • 30' 5 g Kohatu
  • 15' 10 g Kohatu
  • 15' 25 g Curacao
  • 5' 20 g Kohatu
  • 5' 25 g Curacao
  • 5' 17 g kolendra

Drożdze - starter FM25 Klasztorna Medytacja

Wybicie 20 l.

Edited by Deathhammer
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Wiem że jest w tym piwie kilka szczepów, ponieważ Wyeast 3203 De Bom Sour Blend (jak sama nazwa wskazuje) to mieszanka Lactobacillus, Brettanomyces i drożdży piwowarskich, ale nic mi nie wiadomo na temat czy Funky Ale od Marcina jest mieszanką dwóch piw.

Edited by Deathhammer
Link to comment
Share on other sites

A to chuligany. Problem rozwiązany, wrzuciłem nowy link który znalazłem na jakiejś ruskiej stronie, ładuje się niemiłosiernie. Jak chcesz posłuchać w normalniej jakości to polecam kupić płytkę Manilla Road - Atlantis Rising.

Edited by Deathhammer
Link to comment
Share on other sites

Warka #14 - I Know You're Fucking Someone Else - Abbey IPA 22,6°Blg



Zasyp:

  • słód pilzneński 5 kg
  • słód abbey 1 kg
  • słód zakwaszający 0,1 kg

​Zacieranie:

  • 60' 66,6°C
  • mash out

Chmielenie (60'):

  • 60' 80 g Iunga
  • 30' 25 g Simcoe
  • 30' 25 g Citra
  • 10' 1 kg cukru
  • 5' 25 g Simcoe
  • 5' 25 g Citra

Drożdze - gęstwa FM25 Klasztorna Medytacja

Wybicie 19 l.

Edited by Deathhammer
Link to comment
Share on other sites

Warka #15 - Infectious Grooves - American Sour Ale 13,8°Blg



Zasyp:

  • słód pilzneński 3 kg
  • pszenica niesłodowana 0,5 kg
  • słód caraaroma 0,1 kg

​Zacieranie:

  • 50' 64°C
  • 20' 72°C
  • mash out

Chmielenie (60'):

  • 60' 5 g Lubelski
  • 0' 50 g Citra
  • 0' 10 g Kohatu

Drożdze - starter z drożdży odzyskanych z butelki: Wyeast 3203 De Bom Sour Blend + S33

Wybicie 15 l.

 

Edited by Deathhammer
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.