Deathhammer Posted December 13, 2014 Author Share Posted December 13, 2014 Centennial Pils zlany na cichą. Odfermentował do 3 Blg. Drożdże wyprodukowały dużo siarki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted December 13, 2014 Author Share Posted December 13, 2014 (edited) Warka #10 - Hops Supremacy - Bohemian Pils 12,5°BlgZasyp: słód pilzneński 4,5 kg słód monachijski 0,5 kg Zacieranie (60'): 35' 62°C 25' 72°C mash out Chmielenie (90'): FWH 20 g Marynka 30' 30 g Marynka 30' 20 g Saaz 15' 15 g Saaz 1' 15 g Saaz Drożdze - Mangrove Jacks Bohemian Lager M84Wybicie 22,5 l. Szacowane 45 IBU.05.01.2015 - zlanie na cichą25.01.2015 - butelkowanie Edited February 23, 2015 by Deathhammer Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted December 17, 2014 Author Share Posted December 17, 2014 Jestem w trakcie wędzenia 6 kg słodu którego użyję podczas jutrzejszego warzenia Urbocka. Wędzę na zimno mieszanką dębu, czereśni i jabłoni w worku zrobionym z materiału który swobodnie przepuszcza powietrze. Ciekaw jestem natężenia aromatów wędzonych w gotowym piwie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted December 18, 2014 Author Share Posted December 18, 2014 (edited) Warka #11 - Tormentor - Urbock 18°BlgZasyp: słód pilzneński wędzony 3,5 kg słód wiedeński wędzony 2 kg słód monachijski wędzony 0,5 kg słód melanoidynowy 0,5 kg słód karmelowy 300 0,25 kg słód karmelowy 600 0,1 kg słód carabohemian 0,1 kg Zacieranie (90'): 45' 64°C 35' 72°C 10' 76°C Chmielenie (90'): FWH 50 g Hallertau Tradition Drożdze - gęstwa Mangrove Jacks Bohemian Lager M84Wybicie 23 l. Edited September 9, 2016 by Deathhammer Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted December 19, 2014 Author Share Posted December 19, 2014 Centennial Pils zabutelkowany z dodatkiem roztworu 100 g cukru. Wyszło 38 butelek + 4 z urwaną szyjką. Pora zainwestować w kapslownice stołową. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted January 5, 2015 Author Share Posted January 5, 2015 (edited) Zlałem Bohemian Pilsa na cichą z dodatkiem 50 g chmielu Kazbek. W smaku i aromacie na tę chwilę bardzo podobny do Centennial Pilsa. Uwędzilem słód na Dymionego Portera Bałtyckiego na drewnie dębowym i tym razem trwało to ponad 7 godzin. Edited January 5, 2015 by Deathhammer GB... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Floki Posted January 5, 2015 Share Posted January 5, 2015 no to tym razem nie ma siły- będzie pachniało szynką przy warzeniu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted January 5, 2015 Author Share Posted January 5, 2015 Próbowałem Urbocka podczas pomiaru Blg i wędzonka jest wyraźna, a wędziłem 3 godziny. Oprócz tego zaopatrzyłem się w kapslownice stołową Regina - koniec z uciętymi szyjkami. W planach mam jeszcze zakup refraktometru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted January 8, 2015 Author Share Posted January 8, 2015 Jestem w trakcie warzenia Dymionego Portera Bałtyckiego i tak jak mówiłeś Floki, aromat jest, tyle że oscypkowy Chyba wydajność będzie trochę niższa niż zaplanowanałem z trzech powodów: - część słodu ześrutowałem za grubo - niewielkie straty podczas wędzenia i śrutowania - za mały gar (ok 35 l), przez co proporcje wody i słodu wynoszą 2:1 (zwykle zacieram 3:1) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted January 8, 2015 Author Share Posted January 8, 2015 (edited) Warka #12 - Holy Smoke - Smoked Baltic Porter 21°Blg Zasyp: słód wiedeński wędzony 5 kg słód monachijski II wędzony 2 kg słód caramunich III 0,5 kg słód karmelowy 300 0,25 kg słód karmelowy czerwony 0,25 kg słód czekoladowy 0,1 kg Zacieranie (90'): 60' 64°C 20' 72°C 10' 78°C Chmielenie (120'): FWH 35 g Marynka 15' 20 g Lubelski Drożdze - gęstwa Mangrove Jacks Bohemian Lager M84 Wybicie 20 l. Edited January 8, 2015 by Deathhammer Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted January 25, 2015 Author Share Posted January 25, 2015 (edited) Wraz z ojcem zrobiliśmy mieszadło magnetyczne, kupiłem kolbę borokrzemową 2 l i rdzeń. Za niebawem zacznę zabawę z drożdżami płynnymi. Edited January 28, 2015 by Deathhammer Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted January 25, 2015 Author Share Posted January 25, 2015 (edited) Zabutelkowałem Bohemskiego Pilsa z dodatkiem 125 g cukru. Wyszło 39 butelek 0,5 l i jedna butelka 1,5 l. Aromat podczas butelkowania był super: żywica, zioła i trochę cytrusów. Piwo odfermentowało do 3 Blg. Nowa kapslownica się jak najbardziej sprawdza. Kapsluje się znacznie wygodniej niż Gretą. Edited January 25, 2015 by Deathhammer Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted January 29, 2015 Author Share Posted January 29, 2015 Mój pierwszy starter z płynnych drożdży już się kręci. Szczep FM25 Klasztorna Medytacja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted January 31, 2015 Author Share Posted January 31, 2015 (edited) Warka #13 - Sea Witch - Witbier 11,5°BlgZasyp: słód pale ale 2 kg pszenica 2 kg owies 0,35 kg Zacieranie (115'): 15' 52°C 75' 65°C 25' 72°C mash out Chmielenie (60'): 60' 5 g Kohatu 30' 5 g Kohatu 15' 10 g Kohatu 15' 25 g Curacao 5' 20 g Kohatu 5' 25 g Curacao 5' 17 g kolendra Drożdze - starter FM25 Klasztorna MedytacjaWybicie 20 l. Edited September 9, 2016 by Deathhammer Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted February 10, 2015 Author Share Posted February 10, 2015 Zabutelkowałem Urbocka z dodatkiem 120 g cukru. Wyszło 45 butelek. Odfermentowało do 6 Blg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted February 10, 2015 Author Share Posted February 10, 2015 Właśnie nastawiłem 100 ml starter + końcówka z butelki Funky Ale którego dostałem od Marcin44. Drożdże to Wyeast 3203 De Bom Sour Blend. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted February 10, 2015 Share Posted February 10, 2015 To piwo to była chyba mieszanka dwóch piw także chyba będziesz miał tam więcej niż jeden szczep. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted February 10, 2015 Author Share Posted February 10, 2015 (edited) Wiem że jest w tym piwie kilka szczepów, ponieważ Wyeast 3203 De Bom Sour Blend (jak sama nazwa wskazuje) to mieszanka Lactobacillus, Brettanomyces i drożdży piwowarskich, ale nic mi nie wiadomo na temat czy Funky Ale od Marcina jest mieszanką dwóch piw. Edited February 10, 2015 by Deathhammer Link to comment Share on other sites More sharing options...
biervorkoster Posted February 10, 2015 Share Posted February 10, 2015 (edited) https://www.youtube....h?v=3nJUeV1kYHk Film został usunięty.... Edited February 10, 2015 by biervorkoster Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted February 10, 2015 Author Share Posted February 10, 2015 (edited) A to chuligany. Problem rozwiązany, wrzuciłem nowy link który znalazłem na jakiejś ruskiej stronie, ładuje się niemiłosiernie. Jak chcesz posłuchać w normalniej jakości to polecam kupić płytkę Manilla Road - Atlantis Rising. Edited February 10, 2015 by Deathhammer Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted February 15, 2015 Author Share Posted February 15, 2015 Witbier zlany na cichą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted February 17, 2015 Author Share Posted February 17, 2015 (edited) Warka #14 - I Know You're Fucking Someone Else - Abbey IPA 22,6°BlgZasyp: słód pilzneński 5 kg słód abbey 1 kg słód zakwaszający 0,1 kg Zacieranie: 60' 66,6°C mash out Chmielenie (60'): 60' 80 g Iunga 30' 25 g Simcoe 30' 25 g Citra 10' 1 kg cukru 5' 25 g Simcoe 5' 25 g Citra Drożdze - gęstwa FM25 Klasztorna MedytacjaWybicie 19 l. Edited February 23, 2015 by Deathhammer Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted February 18, 2015 Author Share Posted February 18, 2015 Witbier zabutelkowany z dodatkiem roztworu 110 g cukru. Wyszło 40 butelek. Odfermentowanie na poziomie 3 Blg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted February 20, 2015 Author Share Posted February 20, 2015 Smoked Baltic Porter zabutelkowany z dodatkiem roztworu 94 g cukru. Wyszło 37 butelek. Odfermentowanie na poziomie 9 Blg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted February 24, 2015 Author Share Posted February 24, 2015 (edited) Warka #15 - Infectious Grooves - American Sour Ale 13,8°BlgZasyp: słód pilzneński 3 kg pszenica niesłodowana 0,5 kg słód caraaroma 0,1 kg Zacieranie: 50' 64°C 20' 72°C mash out Chmielenie (60'): 60' 5 g Lubelski 0' 50 g Citra 0' 10 g Kohatu Drożdze - starter z drożdży odzyskanych z butelki: Wyeast 3203 De Bom Sour Blend + S33Wybicie 15 l. Edited March 11, 2015 by Deathhammer Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now