Skocz do zawartości

AnMar - Nasz Browar Domowy


Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj wybraliśmy się w delegację do Radomia . Ja miałem małą robótkę, a Anuśka dzień wolny połączyliśmy przyjemne z pożytecznym.

Przy okazji wizyty w Radomiu odwiedziliśmy browar restauracyjny "Pivovarnia". Mieliśmy okazję porozmawiać z piwowarem z tego browaru no i oczywiście zakupiliśmy "na wynos" dwa rodzaje ich piw - Pilsa i Bursztynowe.

Po powrocie do domu rozpoczęliśmy tradycyjne piątkowe piwawarzenie.

Warka 37 Pierwszy Lager Sezonu.

Pilzneński 4,1 kg

Carahell 0,4 kg

Carapils 0,3 kg

CaramunichIII 0,2 kg

Zacieranie dekokcyjne według schematu warka 35

Gotowanie 60 min.

Chmielenie: Lubelski szyszka 60 od początku gotowania.

Wyszło 27l 12,5°Blg. Zadaliśmy starterem z połowy paczki S-23.

Do jutra będzie fermentować w 16°C, póżniej przeniesiemy w chłodniejsze miejsce ( 10°C )

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj przelaliśmy na cichą Warkę 35. Po 14 dniach burzliwej odfermentowała do 5,5°Blg. Młode piwo pachnie kawową palonością w smaku łagodna czekoladowa goryczka. Piwo treściwe, oleiste ( dodatek płatów owsianych) zapowiada się smakowicie.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dzisiaj powstanie Nasze ostatnie piwo, oczywiście w tym roku.

Odchodzący 2009 chcemy pożegnać kolejnym Altem. Gęstwa już rozruszana, drożdżyki już się mnożą.

Warka 38

monachijski 4 kg.

pilzneński 1,5 kg.

Zacieranie: 30 min. - 62°C, 30 min. - 72°C podgrzanie do 78°C 10min. i filtracja.

Gotowanie: 60 min.

Chmielenie: Perle szyszka 30 g. - od początku, Hallertau Hersbrucker granulat 15g na ostatnie 10 min.

Oczywiście jest to plan. Warzyć zaczniemy około 15 jak przywiozę Anuśkę z roboty. Planujemy zakończenie około 20, a po tym tańce i hulanki do białego rana.

Dzisiaj będziemy testować nowe nabytki Naszego browaru: nowy filtrator z oplotu ( stary odszedł na emeryturę po 36 warkach ) i kadź zacierno-warzelną czyli nowy garnek z nierdzewki o pojemności 44,5. Nareszcie skończy się problem z warzeniem na dwa gary.

O wrażeniach napiszemy troszkę później.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nowy filtrator z oplotu ( stary odszedł na emeryturę po 36 warkach )

A co się stało temu staremu że musiał iść w odstawkę? Wydawać by się mogło, że to sprzęt nie do zajechania...

i kadź zacierno-warzelną czyli nowy garnek z nierdzewki o pojemności 44,5.

mmm... rozsądna wielkość kadzi. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy wykonaniu pierwszego nitki dwie uszkodziłem. Wszystko by było dobrze, gdybym boleśnie nie ukuł w paluszek się przy myciu.

Tak Koniec balu, ty mnie kujesz, to ja cię na złom. To był Jedyny powód Wymiany.

goroncopozdrawiamy

 

Nie wiem co się dzieje, draństwo samo zmienia kolejność w zdaniu i wrzuca wielkie litery: potwór

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O 20.07 skończyliśmy warzyć. Wyszło 24l 15°Blg. Zadaliśmy starterem z gęstwy Euro ale. Musimy przyzwyczaić się do nowego garnuszka, wyczuć go.

Następną warkę robimy w sobotę. Na tapecie styczniowy pils.

 

goroncopozdrawiamy i do siego roku

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 39 warzona 02.01.2010.

Piwo miesiąca stycznia ( brzmi niemal jak Miss Stycznia )

Pils

Pilzneński 5 kg.

Carapils 0,5 kg.

Zakwaszający 0,2 kg

Zacieranie: 50°C - 10 min.,62°C - 15 min. 1/3 gęstego zacieru odebrana do dekokcji. Dekokt podgrzany do 72°C - 15 min. zagotowanie i gotowanie 15 min. zawócenie do zacieru gł. ustalenie na 72?C do negatywnej, podgrzanie do 78°C 10 min i filtracja

Gotowanie: 90min.

Chmielenie:

Marynka szyszka 40g 90min.

Lubelski szyszka 20g 15min.

Saaz szyszka prasowana 15g po wyłączeniu palnika.

Wyszło 27l 14,5°Blg, zadaliśmy starterem Wyeast 2124 Bohemian Lager.

Czytaliśmy, gdzieś na forum o przełomie brzeczki. Z naszych obserwacji wynika, że jego wielkość zależy od słodu. Naszym zdaniem najlepszy przełom dają słody z WES ( podejrzewamy, że strzegomskie), natomiast ostatnio używany przez nas słód ze słodowni Castle Malting daje przełom bardzo drobny i tak naprawdę nie ma tu znaczenia tempo gotowania, wielkość chmielenia - jest drobny i już.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Właśnie mija rok od pierwszej naszej warki, czas na pierwsze podsumowanie.

Dwanaście miesięcy warzenia - 40 warek to chyba dobry wynik. Nie chodziło nam o bicie jakiegoś rekordu, po prostu tak wyszło. Lubimy te nasze piwne zabawy, traktujemy je jako jeden ze sposobów na wspólne i pożyteczne spędzanie czasu.

W związku z pożytecznym spędzaniem czasu uwarzyliśmy naszą 40, jubileuszową, warkę.

Warka 40 Alt.

monachijski 4 kg.

pilzneński 1,5 kg.

Specjal B 0,15 kg.

Zacieranie: 30 min. - 62°C, 30 min. - 72°C podgrzanie do 78°C 10min. i filtracja.

Gotowanie: 60 min.

Chmielenie: Perle szyszka 40 g. - od początku, Hallertau Hersbrucker granulat 15g na ostatnie 10 min.

Wyszło 28,5l 14°Blg . Zadaliśmy gęstwą Euro ale.

Czas płynie, w naszym browarku nastąpiła kolejna modyfikacja. Okuliśmy podstawę pod stołek gazowy blachą KO. Miało to na celu zabezpieczyć szafkę przed przegrzaniem, a i efekt estetyczny jest chyba zadowalający.

 

gorącopozdrawiamy

Edytowane przez anmar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gratuluję owocnych 12 miesięcy ;) Mnie przez ten czas udało się uwarzyć 35 warek, ale przecież nie o ilość tutaj chodzi :lol: Od początku kibicuję waszemu browarowi i życzę wam, aby piwowarzenie sprawiało Wam nadal tule radości co teraz :)

Wasze zdrowie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wracamy do tradycji piątkowych warzeń. Kolejne piątkowe popołudnie i uwarzone kolejne piwo.

Warka 41, piwo w stylu Munich Dunkel, jak wyjdzie smaczne to zgłaszamy na konkurs, a jak nie to sami wypijemy.

Monachijski 4,5kg

Pilzneński 1 kg

Karmelowy jasny 0,3kg

Zakwaszający 0,1kg

Jęczmień palony 0,1kg

Zacieranie: zasyp słodów, ustalenie temperatury na 50°C, odebranie 1/4 do dekokcji, ustalenie temp. dekoktu na 62°C przerwa 5 min, gotowanie 15 min.

W tym czasie powolne podniesienie temperatury zacieru głównego do 62°C. zawrócenie dekoktu ustalenie temp. na 72°C, odebranie 1/4 do dekoktu. Zagotowanie dekoktu i gotowanie 15 min. zawrócenie do zacieru głównego przerwa w ok..74°C do negatywnej próby jodowej dodanie jęczmienia palonego,podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie 65 min.

Chmielenie

Perle 30g - 60 min

Lubelski 20g - 15 min. obydwa chmiele w szyszkach.

Wyszło 28,5 15,5°Blg, czyli będzie Imperial Munich Dunkel, zadaliśmy gęstwą Wyeast 2124 Bohemian Lager.

Zmodyfikowaliśmy nasz browarek. Dzisiaj pierwszy raz użyliśmy podgrzewacza do wody wysłodowej wg. pomysłu Maryusha

( Maryush za pomysł masz + )

W czasie warzenia degustowaliśmy warki 35 i 36. Piwa młode ale bardzo obiecujące. Na przegryzkę nóżki wieprzowe w galarecie.

goroncopozdrawiamy

Edytowane przez anmar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 42 Alt IV

Monachijski 4 kg

Pilzneński 1,5kg

barwiący 0,1kg

Zacieranie: 62°C i 30 min. 72°C - 30min. wsypanie barwiącego podgrzanie do 78°C - 10 min. i filtracja.

Gotowanie: 55 min.

Chmielenie: Perle szyszka - 55 min.,Hallertau Hersbrucker granulat 20g na ostatnie 5 min.

Wyszło 29 l 13°Blg zadaliśmy ?-ale.

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 43 warzona 12.02.2010

Lager bohemski

Bohemian Pilsner 3-4 EBC - 5kg

zakwaszający 0,2kg

Zacieranie dekokcyjne według schematu warka 35

Gotowanie 60 min. Mieliśmy bardzo ładny przełom.

Chmielenie: Marynka szyszka 50g - 60min, lubelski szyszka 15g - 15 min, Saaz szyszka prasowana 15g po wyłączeniu palnika.

Wyszło 29 l 12°Blg zadaliśmy gęstwą Wyeast 2124 Bohemian Lager obudzoną 0,5l brzeczki z kotła.

Chyba przesadziliśmy z ilością, ledwo weszło do standardowego fermentora. Mamy nadzieję, że w temperaturze 6-8°C fermentacja nie będzie zbyt gwałtowna i drożdżaki nie okażą się wędrownikami.

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piątkowe warzenie, nareszcie znaleźliśmy odrobinę wolnego czasu na piwne zabawy.

Warka 44 Alt V

Monachijski 4,5kg

Jęczmień palony 0,08kg

Zacieranie: 62°C i 30 min. 72°C - 30min. wsypanie jęczmienia podgrzanie do 78°C - 10 min. i filtracja.

Jesteśmy właśnie w połowie przerwy dekstrynowej, biegnę na dół pilnować temperatury...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i uwarzyliśmy.

Gotowanie 60 min.

Chmielenie: Perle szyszka 40g - 60 min. , Perle szyszka 15g - 5 min.

Wyszło 26 l 12,5°Blg zadaliśmy gęstwą ?-ale.

W czasie warzenia przeleliśmy na cichą Alta IV.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiosna zaczyna nieśmiało zaglądać, dzień robi się coraz dłuższy, trawa zaczęła wyłazić spod śniegu. Pora uwarzyć coś do napicia się przy wszelakich letnich pracach ogrodowych.

Warka 45 Letni lagerek

pilzneński 4,2kg

zakwaszający 0,2kg

karmel jasny 0,2kg

Zacieranie dekokcyjne według schematu warka 35.

Gotowanie 60 min.

Chmielenie: Marynka szyszka 50g - 60min.

Lubelski szyszka 20g 15 min.

Lubelski szyszka 20g po wyłączeniu palnika.

Wyszło 28l 10,5°Blg zadaliśmy gęstwą Wyeast 2124 Bohemian Lager .

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 46 Jasny koźlak majowy

pilzneński 4,5kg

carapils 0,5kg

ekstrakt słodowy bursztynowy WES syrop puszka 1,2kg

Zacieranie: dekokcyjne wg schematu warka 35.

Gotowanie 70 min.

Chmielenie: Marynka szyszka 45g - 60 min. Perle szyszka 20g - 10 min.

Ekstrakt słodowy dodaliśmy na ostatnie 10 min. gotowania.

Wyszło 24l 17,5°Blg. zadaliśmy gęstwą Wyeast 2124 Bohemian Lager.

Piwo będzie za ciemne, nie mamy doświadczenia z ekstraktami, to było nasze pierwsze zastosowaniem półfabrykatów.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 47 Lager Bursztynowy

Pilzneński 4 kg.

Monachijski 1 kg.

Caramunich? typ III 140-160 EBC 0,2kg

Wszystkie słody Weyermanna.

Zacieranie:

Zasyp do wody o tem. 55°C, ustalenie temp. na 62°C - 15 min.. Podgrzanie do 72°C - 45 min. podgrzanie do 78°C -10 min i filtracja.

Gotowanie: 70 min.

Chmielenie:

Marynka szyszka 30g. - 70min.

Perle szyszka 20g. - 10 min.

Wyszło 28L 12,5°Blg zadaliśmy starterem z Wyeast 2206 Bavarian Lager.

Z obserwacji około warkowych:

Słody Weyermanna dają ładniejszy ( grubszy ) przełom niż słody Castle Malting, może to przypadek, myślimy jednak, że dalsze obserwacje potwierdzą ten fakt.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W zalecanej dla tego szczepu drożdży w naszym przypadku 10- 11°C . Bo po co warzyć lagera i nie móc przeprowadzić fermentacji w odpowiednich warunkach? Toż to profanacja.

Lubimy uwarzyć bezstylowca, ale jak stosujemy drożdże dolne to fermentujemy w chłodzie, a jak górne to staramy się utrzymać możliwie najniższą temperaturę dla danego szczepu. Ostatnie alty były fermentowane w 15°C.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 48 warzona 02.04.2010

Pilzneński 3,5 kg

Monachijski 1,5 kg

Carapils 0,3 kg

Karmelowy jasny 0,3 kg

Zacieranie: 62°C - 15 min, 72°C - 45 min. podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie 70 min.

Chmielenie: Lubelski szyszka 2009 70 g od początku gotowania.

Wyszło 25 L 14°Blg zadaliśmy gęstwą Wyeast 2206 Bavarian Lager.

Po 12 h fermentacja idzie pełną parą ( temp. ok. 11°C ). Będzie to najpewniej ostatni dolniaczek w tym sezonie.

Według tej receptury warzymy drugą warkę ( poprzednia 28) i ze spostrzeżeń: słód monachijski I Weyermanna jest ździebko ciemniejszy od Castle Malting. Poza tym wydajność wyszła nam gorsza, niewiele ale jednak. Spodziewaliśmy się wyższej, gdyż od kilku warek stosujemy wysładzanie ciągłe, co przynosiło dotychczas poprawę wydajności. Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami na temat wydajności w odniesieniu do użytych słodów.

 

goroncopozdrawiamy i wesołych Świąt.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 49

Bezstylowiec środkowy

Pale ale 4,8 kg

Carahell 0,4 kg

Zacieranie: 62°C - 15 min, 72°C - 45 min. podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie: 60 min

Chmielenie: Iunga + Marynka po 17g - 60 min. Fuglle 28g w 15 min. EKG 20g po wyłączeniu palnika.

Wyszło 26L 12°Blg zadaliśmy starterem z pół paczki DN.

Fermentować będzie ( jeśli aura pozwoli) w 15-16°C.

W przyszłym tygodniu przerwa w warzeniu, bo jedziemy do Brennej, a za dwa tygodnie zrobimy pewnie ostatnie piwo w tym sezonie.

Robi się ciepło czas wyruszyć na rybki, więc będzie można nas spotkać nad Narwią w okolicach Pułtuska.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.