Skocz do zawartości

AnMar - Nasz Browar Domowy


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 50

Bezstylowiec środkowy wersja ździebko ciemniejsza.

Pale ale 4,5 kg

Monachijski I 0,8 kg

Carahell 0,3 kg

Zacieranie: 62°C - 15 min, 72°C - 45 min. podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie: 60 min

Chmielenie: Marynka po 40g - 60 min. Lubelski - 20g 15 min. Lubelski świeżo wyjęty z zamrażalnika - 20g po wyłączeniu palnika.

Wyszło 25,5L 14°Blg zadaliśmy starterem z pół paczki DN.

Fermentować będzie ( jeśli aura pozwoli) w 15-16°C.

W czasie warzenia zrobiliśmy inaugurację naszej wędzarni. Na pierwszy ogień, w zasadzie ciepły dym, poszła kiełbaska. Wyszła bardziej pieczono-wędzona niż uwędzona, ale co tam, pierwsze koty za płoty. A poza tym musimy być konsekwentni, piwa warzymy bez stylu to zadymianie takie bardziej dzikie, nieokrzesane, ale nasze, a co najważniejsze smaczne.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiejsze warzenie to wyjątkowe odstępstwo od tradycji naszego browarku. Ale wolny czas trzeba pożytecznie wykorzystać, tak więc po grilowym obiedzie powstała:

Warka 51

Pilzneński 4 kg

Carapils 0,5 kg

Kaszka kukurydziana 0,7 kg.

Zacieranie: kleikowanie kaszki w 6 l wody przez 15 min. uzupełnienie wody do 18 l podgrzanie do 64°C - zasyp słodów, 15 min 62°C, 45 min 72°C, próba jodowa, podgrzanie do 78°C i wysładzanie.

Gotowanie: 60 min

Chmielenie: Marynka szyszka 2009 50g.w dwóch porcjach po 25g. Pierwsza 60 min., druga 45min. , Lubelski szyszka 2008 15g. na chłodzenie.

Wyszło 27L 13°Blg zadaliśmy starterem z Wyeast 2112 California Lager.

Może troszkę powinno być lżejsze jak na pierwsze piwo na nowych drożdżach, ale nic to, "chłopaki" dadzą radę, a my przynajmniej nie będziemy pili wody.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja też dzisiaj warzyłem i wcale się źle z tym nie czuje :) na uczelnie dopiero jutro więc dziś jest jakby niedziela a nie poniedziałek, a jutro jest wtorek więc tak jakby ten tydzień jest bez poniedziałku :) i mało że warzyłem dziś, chce warzyć w środę i to nie byle co a Portera Bałtyckiego i niestety będę pewnie musiał na 2 razy...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie ma to jak dobrze zacząć tydzień :), a ten tydzień zaczął się od czynności, które najbardziej lubimy...

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja zrobiłem w ten weekand 2 warki, ale dziś szykuje wszystkie działa aby jutro stawić czoło porterowi bałtyckiemu, porządny starterek z Euro Ale i jak dobrze pójdzie to będę miał jutro 6 fermentorów pełnych piwa co będzie się wiązało z przymusowym urlopem od warzenia... :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nareszcie tradycyjne piątkowe warzenie.

Nasza córcia stwierdziła, że jak w piątek nie warzymy to ona nie wie, to już łykend i w ogóle coś jest nie tak.

W związku z tym powstała: Warka 52

Pale ale 5 kg

Carapils 0,5 kg

Zacieranie: 30 min. 62°C, 30 min. 72°C podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie: 60 min.

Chmielenie: Marynka szyszka 2009 źle przechowywana 70g. od początku gotowania.

Wyszło 30 l 13°Blg zadaliśmy gęstwą Wyeast 2112 California Lager z warki 51, którą przelaliśmy w trakcie warzenia na cichą.

Nie omieszkaliśmy spróbować piweczka nr 51, w smaku zielonego fajna goryczka i zajefajne cytrusy, będzie rewelacyjne piwo na letnie upały.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 53 warzona 28.05. opisujemy dziś, bo po pierwsze primo: późno zaczęliśmy warzenie, a po drugie primo całą sobotę mieliśmy inne zajęcia :D

Surowce:

Pilzneński 3,8 kg

Carapils 0,2 kg

Ryż biały długoziarnisty " Z kciukiem" 1 kg

Zacieranie:

Kleikowanie ryżu przez 1 h w 10 litrach wody. Po rozklejeniu zmiksowaliśmy go na w miarę jednorodną papkę.

Ustalenie temp. na 62 °C - dosypanie słodów, ustalenie temp. na 62°C - 30 min. Podgrzanie do 72°C i przerwa do negatywnej jodowej ( ok. 40 min.) podgrzanie do 78°C i wysładzanie. Przy wysładzaniu złoże dwa razy się zakleiło, więc mieszanko, zawrócenie ok. 3-4 L i filtracja szła dalej.

Gotowanie: ok. 70 min.

Chmielenie: Marynka szyszka 60g rozsypana na dwa worki od początku gotowania, Cascade 20g 5,6 % a.k. na ostatnie 10 min.

Wyszło 27 L 13 °Blg zadaliśmy gęstwą Wyeast 2112 California Lager.

Mamy nadzieję, że Cascade wprowadzi do piwa przyjemne cytrusowe aromaty, ale o tym przekonamy się za ok. 2 miesiące.

I to chyba będzie już na prawdę ostatnie piwo w tym sezonie, no chyba że...

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

 

Wyszło 27 L 13 °Blg zadaliśmy gęstwą Wyeast 2112 California Lager.

Mam prośbę, napiszcie kilka słów na temat tych drożdży , jak się u Was sprawują. Głównie chodziło by mi o obserwacje jak wygląda piwo przy zlewaniu na cichą i czy macie zbity osad na dnie fermentatora .....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam prośbę, napiszcie kilka słów na temat tych drożdży , jak się u Was sprawują. Głównie chodziło by mi o obserwacje jak wygląda piwo przy zlewaniu na cichą i czy macie zbity osad na dnie fermentatora .....

1. Gęstwa zbita na dnie fermentora. Jednak po zlaniu na samym wierzchu osadu luźna " pylista" frakcja, która przy przechyleniu fermentora spływa odkrywając gęstą zbitą warstwę drożdży.

2. Piwo po burzliwej nie zbyt klarowne ( burzliwa ok 14 dni w 15-16°C). W skali 1 - 10 ( 1 - mętne, 10 - krystalicznie przejrzyste) 4 do 5.

Tak się złożyło, że nie mierzyliśmy stopnia odfermentowania po burzliwej, więc trudno nam wypowiedzieć się na ten temat.

Pozwoliliśmy sobie spróbować zielonego piwa z warki 51, zaskoczył nas przyjemny cytrusowy posmak i nie sądzimy by pochodził on od chmieli, gdyż w innych piwach chmielonych tym zestawem, go nie było.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Wczoraj zakończyliśmy sezon 2009/2010. Warka 53 została zabutelkowana z dodatkiem 125g. glukozy. Wyszło 50 x 0,5l i 1 x 0.33.

W naszym browarze nastąpiła przerwa wakacyjna, teraz musimy wypić to co nawarzyliśmy ;).

Piwo zaczniemy warzyć dopiero pod koniec wakacji lub na początku września.

Życzymy udanych wakacji wszystkim Piwowarom.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Wszem i wobec ogłaszamy, iż rozpoczęliśmy sezon piwowarski 2010/2011.

Na początek coś prostego, żeby obudzić nawyki, przypomnieć ruchy i otrząsnąć się z wakacyjnego lenistwa.

Warka 54 Przebudzenie

Słody:

pilzneński 4 kg

monachijski 1 kg

Zacieranie: 62°C - 15 min, 72°C - 45 min. podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie 60 min.

Chmielenie: Marynka szyszka 2009 przechowywana w zamrażarce - 30 g od początku gotowania, Cascade granulat - 20g na ostatnie 10 min. gotowania.

Wyszło 25 l 13°Blg zadaliśmy US-05 rozsypanymi na powierzchni brzeczki.

Jak na pierwszą warkę w sezonie poszło zadziwiająco sprawnie, całość z posprzątaniem zajęła nam 4,5 h .

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

 

Chmielenie: Marynka szyszka 2009 przechowywana w zamrażarce - 30 g od początku gotowania, Cascade granulat - 20g na ostatnie 10 min. gotowania.

marynka ? na zlocie mówiliście że nie lubicie tego chmielu :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, ale jak już go mamy, to marnotrawstwem byłoby go wyrzucić, zwłaszcza, że od października dzielnie trzymaliśmy go w zamrażarce.

Po za tym, naszym zdaniem, gorsze posmaki od Marynki daje Magnum i ten chmiel od dawna jest na naszej czarnej liście.

Jak wykończymy Marynkę pomyślimy o zakupie Iungi i Perla. Na razie musimy poczekać, nasz dostawca jeszcze nie wystawił chmieli.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :lol:

 

Po za tym, naszym zdaniem, gorsze posmaki od Marynki daje Magnum i ten chmiel od dawna jest na naszej czarnej liście.

W których warkach stosowaliście magnum? Nie odnalazłem żadnych informacji ani tu ani na browar.biz, a ciekawi mnie jakie to były piwa które Was tak zniechęciły do tego chmielu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Piątkowe późne popołudnie, więc zgodnie z naszą tradycją uwarzyliśmy kolejne piwo.

Warka 55

Słody:

pilzneński 4,5 kg

monachijski 1 kg

karmelowy jasny strzegomski 0,2 kg

Zacieranie: zasyp do 50°C podgrzanie do 62°C - 15 min, 72°C - 45 min. podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie 60 min.

Chmielenie: Marynka szyszka 2009 przechowywana w zamrażarce - 30 g od początku gotowania, Cascade granulat - 20g na ostatnie 10 min. gotowania.

Wyszło 27 l 12,5°Blg zadaliśmy DN rozsypanymi na powierzchni brzeczki.

Wydajność taka sobie, powinniśmy zrobić rzadszy zacier pewnie wyszło by lepiej. Ale co tam, chodzi o zabawę, a nie bicie rekordów we wszystkich piwowarskich "dyscyplinach".

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

W tym sezonie warzymy trochę rzadziej, nie mniej jednak w większości tradycyjnie w piątek.

Dzisiejsza warka jest powtórką warki 50, jedyną różnicą są drożdże.

Warka 56 "Ryplej"

Pale ale 4,5 kg

Monachijski I 0,8 kg

Carahell 0,3 kg

Zacieranie: 62°C - 15 min, 72°C - 45 min. podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie: 60 min

Chmielenie: Marynka po 40g - 60 min. Lubelski - 20g 15 min. Lubelski świeżo wyjęty z zamrażalnika - 20g po wyłączeniu palnika

Wyszło 27,5L 12,8°Blg zadaliśmy starterem z pół paczki S-23, fermentować będzie w temperaturze ok. 13°C.

Fajnie, że coraz więcej ludzi pisze na naszym forum. wystarczy dwa tygodnie bez zapisków i trzeba się szukać na drugiej stronie.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Ostatnio mamy dużo za dużo obowiązków i na regularne warzenie po prostu brakuje nam czasu, nie mniej jednak coś tam tworzymy, żeby nie uschnąć z pragnienia i przyjemnie spędzić kilka godzin razem.

W związku z powyższym w to jesienne popołudnie powstała:

Warka 57

Pale ale 4,6 kg

carahell 0,4 kg

Zacieranie: zasyp słodów do wody o tem. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie: 60 min

Chmielenie: Marynka 30g - 60 min. Lubelski - 20g na chłodzenie.

Wyszło 24 L 13 °Blg. Zadaliśmy gęstwą S-23 z warki 56, którą przelaliśmy na cichą.

W garażu powoli obniża się temperatura. W ciągu ostatnich 2 tygodni spadła do 12°C , czyli o 1 °C. Nic tylko warzyć lagery, gdyby tylko nie ten brak wolnego czasu...

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Naszło nas i w związku z tym w niedzielny poranek ( 11.00 ) :smilies: postanowiliśmy uwarzyć kolejne piweczko. Zupełnie przy okazji wypróbujemy

słody z Castle Malting z nowej dostawy od piwodziejów.

Warka 58

Pale ale - 5 kg

Special B - 0,2 kg

Zacieranie: zasyp słodów do wody o tem. 55°C podgrzanie do 62°C - 15 min, 72°C - 45 min. podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie: 60 min

Chmielenie: Marynka 30g - 60 min. Lubelski - 15g w 45 min., Lubelski 15 g na chłodzenie.

Wyszło 25L 13 Blg. Wydajność na naszym normalnym poziomie. Piwo będzie bardzo ciemno bursztynowe, już nam się podoba.

Zadamy starterem z 1/2 paczki DN jak przyzwoicie ruszy ( starter oczywiście ).

Edytowane przez anmar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Starter przyzwoicie nie ruszył, mimo to zadaliśmy go wczoraj wieczorem do brzeczki, dodatkowo rozsypaliśmy pozostałe 1/2 paczki DN na powierzchni. Dzisiejszego ranka cisza, żadnych oznak fermentacji. Jakaś kiepściutka ta saszetka, ani nie była uszkodzona, ani przeterminowana a pracować nie chce. Jeśli do wieczora nic się nie zmieni, zrehydratyzujemy paczkę S-04 ( bo innych nie mamy) i zadamy.

A teraz tylko cierpliwie czekać.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.