Jump to content

AnMar - Nasz Browar Domowy


anmar

Recommended Posts

Warka 99 warzona 31.03.12

Wiedeński Castle Malting 4-6 EBC - 3,8 kg

Carapils 3-5 EBC Weyermann 0,2 kg

Słód zakwaszający - Weyermann 6 EBC - 0,1 kg

Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 50°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie: 70 min

Chmielenie: Iunga szyszka - 20g. 60 min. Lubelski szyszka - 25g. 15 min.

Wyszło 24l - 11,5°Blg

Zadaliśmy gęstwą Mauribrew Lager Y497 z warki 98.

 

goroncopozdrawiamy

Link to comment
Share on other sites

Warka 100 - Jubileuszowa, a zarazem wielka pomyłka. Pomyliły się nam pojemniki ze słodem i tak zamiast pilzneńskiego do zacierania powędrował monachijski. W związku z tym zamiast jasnego lagerka będzie ciemny :) .

 

Monachijski Castle Malting 15 EBC - 3,8 kg

Carapils 3-5 EBC Weyermann 0,2 kg

Słód zakwaszający - Weyermann 6 EBC - 0,1 kg

Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 50°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie: 70 min

Chmielenie: Iunga szyszka - 20g. 60 min. Lubelski szyszka - 25g. 15 min.

Się właśnie chmieli...

Link to comment
Share on other sites

... i się na chmieliło.

Wyszło 24l - 12°Blg

Zadaliśmy gęstwą Mauribrew Lager Y497.

I tym samym zakończyliśmy warzenie pierwszej setki piw.

 

goroncopozdrawiamy

Link to comment
Share on other sites

Warka 101

Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting - 3,8 kg

Carapils 3-5 EBC Weyermann 0,2 kg

Słód zakwaszający - Weyermann 6 EBC - 0,1 kg

Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 50°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie: 70 min

Chmielenie: Iunga szyszka - 20g. 60 min. Lubelski szyszka - 25g. 15 min.

Wyszło 25l - 11°Blg

Zadaliśmy gęstwą Mauribrew Lager Y497

 

goroncopozdrawiamy

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Sezon V rozpoczęty.

Warka 107

Piwo warzone w/g zasypu z tej receptury: http://www.homebrewt...a-lager-147772/ powiększonego o 10%.

Zacieranie: 62/72 po 30 min. 78°C i filtracja.

Chmielenie: Marynka 25 g - 60 min. Hallertau Hersbrucker- granulat - 30 g. 10 min

Wyszło 25l - 13°Blg, troszkę może za mocne ale nie będziemy rozwadniać :roll:

 

goroncopozdrawiamy

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Warka 112

Ma być w stylu Pils niemiecki i według Qbrew się mieści

Zasyp:

Pilzneński Optima 4 kg

Carahell 0,34 kg (wyskrobana resztka z jakiejś starej dostawy )

Zacieranie: 62/72 po 30 min. 78°C i filtracja.

Chmielenie to jedna wielka kombinacja z powodu braków w chmielach, a zwłaszcza goryczkowych, tak wiec:

Iunga 8g granulat - 60min, Perle szyszka 15g - 60min, Hallertau Mittelfrueh granulat 10g - 45min, Hallertau Mittelfrueh granulat 10g - 15min.

Właśnie się chłodzi.

Warka jest testem dla nowego słodu pilzneńskiego. Pierwsze wrażenie - trochę pyli (kurzy).

Więcej wrażeń opiszemy później.

 

goroncopozdrawiamy

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Warka raz, dwa, trzy :D (123)

Kolejny w tym sezonie lager wiedeński

Zasyp:

Wiedeński CM 1,6kg

Karmel jasny Optima 0,2kg

Monachijski jasny CM 1,0kg

Pilzneński Optima 1,7kg

Chmiele:

Iunga 25g 60min., Perle 25g 15min.

Zacieranie 30/30 62/72 + wygrzew 78°C ok. 10min.

Ze słodu pilzneńskiego z Optimy jesteśmy zadowoleni, trochę kurzy (nie pali), wydajność na poziomie wydajności naszej warzelni, piwa smaczne, cena dobra więc jak na razie same plusy dodatnie :) .

 

goroncopozdrawiamy

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Bardzo dawno tu nic nie pisaliśmy.

Warzymy, a właściwie warze sam, bo Anuśka musiała iść dziś do pracy, piwo inspirowane klonowaną recepturą Newcastle Brown Ale zamieszczoną w "250 clasic clon recipese"( oryginał receptury na 27 str. w/w pozycji)

Zastanawiające jest jak oni uzyskali 32 IBU z 47g 5%AA Fugles na 60 min i 7 g 5% AA EKG na 15 min.

Nasza receptura:

Warka 159

Słody:

Pale ale Strzegom 4,1 kg

Kaszka kukurydziana 1,05kg (w org. recepturze płatki kukurydziane )

Chateau Cara Gold 120 EBC 0,6 kg

Słód czekoladowy Breferm 900 EBC 0,14 kg

Jęczmień palony Muntos 1000 EBC 0,05 kg.

Zacieranie:

Kleikowanie kaszki 15 min. zasyp słodów jasnych i karmelowych ustalenie temp. na 67° C 60 min, dosypanie paloności i podgrzanie do 72° C 15 min. mash out 78° C.

Reszta później

post-751-0-24684700-1397314883_thumb.jpg

post-751-0-99614200-1397315509_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Się zatarło, brzeczka przednia ok. 24 Plato 14l. Wysłodzę do ok 34l co po gotowaniu i studzeniu powinno dać ok 25 l brzeczki nastawnej.

A jak wyjdzie - nie będziemy o dzień starsi, a będziemy wiedzieć

Chmielenie:

Tagert granulat 18g 60 min.

Fuggles 20g 60 min

EKG 7g 15 min.

Drożdże:

gęstwa Whitbread ale II pokolenie.

post-751-0-19067900-1397317872_thumb.jpg

post-751-0-99999300-1397318173_thumb.jpg

post-751-0-81268400-1397318414_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

W sobotę 20 listopada rozpoczęliśmy VII sezon naszego piwowarzenia.

Na pierwszy ogień poszedł alt wg receptury:

pilzneński - 3kg

monachijski 1,45kg

carahell 0,45kg

Zacierania: 30/30/10

Chmielenie: Magnum granulat 12,5 aa, 28g na 60 min.

Wyszło 24 l, 14o Blg

Zadane drożdże: starter z Gozdawa Old German Altbier (OGA9) ( 600 ml brzeczki 10o Blg + 1 opk. drożdży + 6h na kręciole).

Fermentacja wystartowała po +- 12h w temp. ok 14oC.

Przy filtracji testowaliśmy nowe fałszywe dno, jesteśmy zadowoleni z efektów.

 

goroncopozdrawiamy :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Jak ten czas leci. Z naszego sezonu VIII zapisków na forum nie ma, jakoś tak się nie składało.

Dziś zaczęliśmy sezon IX.

Warka 197. Górniaczek na Nottinghamach

Zasyp:

Mep©Ale 4,20kg

Château Cara Gold® 0,20 kg

Zacieranie: 30min - 62°C, 30min - 72°C, 78°C 10min

Chmielenie: Taurus 20 g - 60 min, Fuggles 20g -15min, EKG 20g 5 min.

Się studzi

No i tyle na dobry początek sezonu :drinks:  

 

Link to comment
Share on other sites

Warka 198

Mep©Ale 5kg

Zacieranie na lenia 60 min 67°C + wygrzew + po 3 ml 80% kwasu mlekowego do zacieru i wody do wysładzania.

Chmielenie: Marynka szyszka 35 g 60 min, Lubelski szyszka 20 g 15 min, Lubelski szyszka 20 g 0 min, wg Qbrew powinno mieć ciut ponad 30 IBU

Wyszło ok. 25L 14,5 Brix

Drożdże: gęstwa Nottingham ok. 200 ml

Edited by anmar
Link to comment
Share on other sites

Taki trochę pracowity "wykend". Uwarzyliśmy dwie wareczki.

Warka 199 09.12.2016

Takie "cuś" jasne

Mep©Ale 5kg

Zacieranie 30 min 62°C, 30 min 72°C + wygrzew + po 3 ml 80% kwasu mlekowego do zacieru i wody do wysładzania.

Chmielenie: Marynka szyszka 35 g 60 min, Lubelski szyszka 20 g 15 min, Lubelski szyszka 20 g 0 min,

Wyszło ok. 25L 14,4 Brix

Drożdże: tygodniowa gęstwa Nottingham ok. 200 ml

Warka 200 10.12.2016, no nareszcie zmiana numeru na początku

Pierwszy dolniaczek w tym sezonie wg. receptury, która była hitem w zeszłym sezonie (uwarzyliśmy z takim zasypem 6 warek - oczywiście [a może oczy patrzcie :) ] różne chmiele i drożdże)

Słód pilzneński 4 kg (Mep©Pilsner)

Carapils 300 g

Carared 100 g

Zacieranie 30 min 62°C, 30 min 72°C + wygrzew + po 3 ml 80% kwasu mlekowego do zacieru i wody do wysładzania.

Chmielenie Taurus granulat 20g 60 min, Saaz 15g 15 min, Saaz 15g 0 min.

Wzieło i wyszło 26 l 12,2 Brix

Drożdżaki, po raz pierwszy na naszym ringu ;), Saflager S-189 + pożywka 5g.

:drinks:

 
Link to comment
Share on other sites

Warka 201

Mep©Ale 4,5kg

Czekoladowy strzegomski 0,2 kg

Carafa I 0,3 kg

Jęczmień palony 0,25 kg

Płatki owsiane 0,4 kg

Płatki skleikowane z 0,5 ml termostabilnej alfa-amylazy

Zacieranie na lenia 70 min 68°C + wygrzew + po 3 ml 80% kwasu mlekowego do zacieru i wody do wysładzania + pół łyżczki soli kuchennej + łyżeczka gipsu

Czernidła dodane na wygrzew.

Chmielenie: Fuggles (5,4 AA) 60 g 60 min , wg Qbrew powinno mieć 27 IBU

Wyszło - 24L 16,2 Brix

Drożdże: gęstwa Nottingham ok. 200 ml, będzie fermentować w 16-17°C do skutku.

Edited by anmar
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Sezon X rozpoczęliśmy 17.11.

Planujemy warzyć dużo lekkich piw, chyba z wiekiem mocniejsze nam nie służą :(.

Na początek

Warka 222

4,5 kg pilzneńskiego z Optimy,  zacierane 30,30,10, wysładzanie 10l wody gotowanie 60 min chmielone Magnum i Lubelski, drożdze M-54 California Lager, fermentacja w 18°C

Warka 223 z 25.11

powtórka 222, drożdze Bawarska Dolina, fermentacja w 12°C

Warka 224 z 02.12 zasyp jak W 200, drożdże M 54 gęstwa

Edited by anmar
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Sezon XIV rozpoczęty.

Na tapecie jasne piwo do codziennego spożycia.

Warka 319

Pilzneński 4 kg

Carapils 0,2 kg

2 ml E338

Zacieranie 30/30

Chmiele: Magnum granulat 20g/60', Perle granulat 15g/15' i 15g/0'

Spodziewana wydajność 25l 11,5-12 BLG

Drożdże Bohemska rapsodia 1l starter.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.