Skocz do zawartości

Alderaan Brewery


Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 17.04.2021 o 07:23, Szalas85 napisał:

Chmielona głównie Amarillo przy hoprejcie 22g/L. Spieprzyłem przelewanie do kega i piwo się szybko utleniło

Ej w sumie to bidne Amarillo sie jakoś mniej popularne stało? co jest kur.. Dawniej kazdy browar wszedzie pchał Citre i Amarillo. Hańba wam polscy kraftowcy hańba (to tam kolegom przekażesz) i w ogóle oddawajcie Żyrtorillo! Basta od jutra w każdym piwe będę używał Amarillo. I niech pierwszy rzuci młótem kto nie uważa że obok Simcoe i Mosaic to nie jest najbardziej kozacka nazwa chmielu

Edytowane przez Fenris
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Fenris napisał:

Ej w sumie to bidne Amarillo sie jakoś mniej popularne stało? co jest kur.. Dawniej kazdy browar wszedzie pchał Citre i Amarillo. Hańba wam polscy kraftowcy hańba (to tam kolegom przekażesz) i w ogóle oddawajcie Żyrtorillo! Basta od jutra w każdym piwe będę używał Amarillo. I niech pierwszy rzuci młótem kto nie uważa że obok Simcoe i Mosaic to nie jest najbardziej kozacka nazwa chmielu

Bo roczniki 2018 i 2019, przynajmniej to co ja miałem, były po prostu słabe. 2020 gdzieś wrzucałem, ale chyba na whirpool, wiec w sumie ciężko coś o nim powiedzieć jeszcze. Było słabe do tego stopnia, że na zbiór 2020 mam kontrakt tylko na 25kg (wcześniej 75). W domu Amarillo jest grane regularnie, bo przyniosłem sobie 2kg z browaru, a że warzenie w domu odbywa się bardzo spontanicznie, to tylko to jest w zamrażalniku ;)

Edytowane przez Szalas85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

#253 Dark Alley of Mos Espa (Imperial Brown Ale) ~ 25 Blg

 

Warka zacierana w nachmielonej brzeczce przyniesionej z browaru o ekstrakcie około 15blg. Brzeczka powstała w wyniku zacierania 300kg słodu Pilzneńskiego i 25kg płatków owsianych. Wydaje się, że nachmielona brzeczka nie była zbyt przyjaznym środowiskiem do zacierania, ponieważ wydajność była dramatycznie niska.

 

Data: 2021-12-09
Zasyp:

  • Heidelberg (Bestmaltz) - 5kg
  • Brown (Simpsons) - 1kg
  • Dark Crystal (Simpsons) - 0,5kg 
  • Golden Naked Oats (Simpsons) - 0,5kg

Drożdże: Imperial Yeast - A38 - Juice - gęstwa z browaru, około 500ml na 23L brzeczki. Wystartowały po pół godzinie w 16 stopniach. Za dużo drożdży.

 

Zacieranie: (23L brzeczki o ekstrakcie 15blg)

  • 66°C-71°C - po 10min na każdy stopień
  • 72°C - 20min

Gotowanie 40min

  • brak chmielenia

Dodatki na cichą:

  • Orzechy Pekan - 1kg - zmielone i uprażone

OG: 25°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 23L 

Wydajność: ??%

 

Fermentacja:

  • Fermentacja: 16-19 stopni - 4 tygodnie
  • Leżakowanie: Cold Crash - tydzień

Uwagi:

  • Czas pracy 5h
  • 25.12 - Przelane na cichą z dodatkiem 0,5kg uprażonych pekanów i 100g średnio opiekanych amerykańskich płatków dębowych.
Edytowane przez Szalas85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#GF254 ?? (Bock) ~ 17 Blg

 

...

 

Data: 2021-12-12
Zasyp:

  • Monachijski I (Weyermann) - 2,5kg
  • Wiedeński (Weyermann) - 2,5kg
  • Heidelberg (Bestmaltz) - 1kg
  • Żytni (Weyermann) - 1kg
  • Caraamber ( (Weyermann) - 0,5kg 
  • Caramunich I (Weyermann) - 0,5kg

Drożdże: W34/70 - gęstwa z browaru, około 500ml na 20L brzeczki. 

 

Zacieranie: (23L wody)

  • 66°C-71°C - po 10min na każdy stopień
  • 72°C - 20min

Gotowanie 65min

  • 60' - 25g Iunga
  • 10' - 25g Lubelski

Dodatki na cichą:

  • brak

OG: 17°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 20,5L 

Wydajność: ??%

 

Fermentacja:

  • Fermentacja: 8-12 stopni - 3 tygodnie
  • Przerwa diacetylowa: 16 stopni - 5 dni
  • Leżakowanie: Cold Crash - tydzień

Uwagi:

  • Czas pracy 5h
  • Wyszło 18,5blg, dolałem 1,5L wody co zbiło mniej więcej do 17,2 ale nie będziemy się szczypać o jakieś dziesiętne ;) Przyjmuje, że jest 17.
Edytowane przez Szalas85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#GF255 Dark Alley of Mos Espa (Brown Ale) ~ 13 Blg

 

Receptura na jutrzejsze warzenie. W zamiarze jest stworzenie brązowego piwa z wyraźnymi nutam karmelowymi, czekoladowymi i orzechowymi, z całkiem solidnym ciałem jak na ekstrakt oraz pół słodkim smakiem. Kompozycja słodów powinna zapewnić aromaty karmelowe i orzechowe, natomiast intensywniejsze nuty czekolady będę chciał uzyskać poprzez dodanie ziaren kakaowca dobrej jakości.

 

Data: 2021-12-18
Zasyp:

  • Marris Otter (Fewcett) - 2kg
  • Żytni (Weyermann) - 1kg
  • Pale Cara (Bestmaltz) - 1kg
  • Brown (Weyermann) - 0,5kg
  • Pale Chocolate ( (Weyermann) - 0,15kg 

Drożdże: London Ale III - około 150ml gęstwy na 13L brzeczki

 

Zacieranie: (20L wody)

  • 70°C - 60

Gotowanie 60min

  • 60' - 15g Iunga

Dodatki na cichą:

  • ziarno kakaowca

OG: 13°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 13L 

Wydajność: ??%

 

Fermentacja:

  • Fermentacja: 18-22 stopnie - 7 dni
  • Fermentacja 2: 22 stopnie - 5 dni
  • Cold Crash: 3 dni

Uwagi:

  • 22.12 - Właściwie drożdże skończyły pracę, przeniosłem fermentor do 22 stopni.
  • 26.12 - Przelane na cichą z dodatkiem 300g ziaren kakaowca.
Edytowane przez Szalas85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#GF256 ?? (Doppelbock) ~ 22 Blg

 

...

 

Data: 2021-12-12

Zasyp 1:

  • Heidelberg (Bestmaltz) - 3kg
  • Żytni (Weyermann) - 1,5kg

Zasyp 2:

  • Monachijski I (Weyermann) - 2,5kg
  • Wiedeński (Weyermann) - 2,5kg
  • Heidelberg (Bestmaltz) - 1,5kg
  • Caraamber ( (Weyermann) - 0,4kg 
  • Caramunich I (Weyermann) - 0,4kg

Drożdże: W34/70 - gęstwa z browaru, około 500ml na 22L brzeczki. 

 

Zacieranie: (1. 25L wody | 2. 20L brzeczki + 6L wysładzania)

  • 2x 66°C-71°C - po 10min na każdy stopień
  • 2x 72°C - 20min

Gotowanie 65min

  • 60' - 30g Iunga
  • 10' - 25g Lubelski

Dodatki na cichą:

  • brak

OG: 22°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 22L 

Wydajność: ??%

 

Fermentacja:

  • Fermentacja: 7-12 stopni - 2 tygodnie
  • Przerwa diacetylowa: 16 stopni - 5 dni
  • Leżakowanie: Cold Crash - tydzień

Uwagi:

  • Czas pracy 8h
Edytowane przez Szalas85
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

#GF257 ?? (Forest Imperial Stout) ~ 25 Blg

 

Z kronikarskiego obowiązku

 

Data: 2022-05-21

Zasyp 1:

  • Mix Pilsa, Żytniego i ciemnych słodów ześrutowanych ze 2 lata temu niewiadomego pochodzenia

Drożdże: London Ale III z browaru

 

Zacieranie:

  • 2x 68°C-71°C - 80min

Gotowanie 120min

  • 60' - 100g Iunga
  • 0' - Gałęzie świerku

Dodatki na cichą:

  • Nelson 100g
  • Zappa 100g

OG: 25°Blg
FG: ??°Blg
Objętość: 20L 

Wydajność: ??%

 

Fermentacja:

  • Fermentacja: 17-21 stopni - 3 tygodnie
  • Leżakowanie: Cold Crash - tydzień

Uwagi:

  • Czas pracy 6,5h
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.