lukaschels Posted June 7, 2019 Share Posted June 7, 2019 Już kumam Wysłane z mojego Mi MIX 2 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fenris Posted June 15, 2019 Share Posted June 15, 2019 W dniu 11.05.2019 o 13:10, Szalas85 napisał: OG: 142,5°Blg oz Ty srogo ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
c64club Posted June 15, 2019 Share Posted June 15, 2019 Jopejskie to przy tym sikacz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted June 17, 2019 Author Share Posted June 17, 2019 Takie rzeczy tylko w Browarze Alderaan Brewery! Link to comment Share on other sites More sharing options...
c64club Posted June 20, 2019 Share Posted June 20, 2019 No widzisz, a niedawno narzekałeś na wydajność. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted July 7, 2019 Author Share Posted July 7, 2019 (edited) #223 R2D2 (Imperial Stout) ~ 24Blg Imperialny Stout z myślą o Festiwalu Piwowarów Domowych 2020. Chcę żeby było stosunkowo słodko, żeby zszedł do 8-9 plato. Na cichą dodam kokosa, tonkę i od groma ziaren kakaowca. Ma być deserowo słodko i mocno degustacyjnie. W zasypie po 1,5kg słodów palonych i słodów specjalnych, od jakiegoś czasu przyjmuję taką taktykę przy mocnych stoutach. Nie miałem w domu płatków owsianych, więc dodałem 10% płatków pszennych, żeby trochę wygładzić odbiór. Słód Cookie zamiast Abbey, który również wziął i wyszedł i mieszanka Special W i Special B, które dają bardzo fajne suszone owoce. Mieszanka ciemnych słodów to Palony Jęczmień na lekką popiołowość, Chocolate z fawcetta daje świetną czekoladę i Carafa Special III jako łagodniejsza wersja palonego jęczmienia, ale bez kwaśności. Chmiele na goryczkę jakimiś resztkami i na aromat w sumie też, bo w tym akurat piwie, większość aromatów ma być z dodatków i z podbudowy słodowej. Chimel wyłącznie na kontrę słodyczy, żeby nie było zamulająco. Data: 2019-07-07Surowce na 23L: Pale Ale - 7,8kg Płatki Pszenne - 1,2kg Cookie - 0,3kg Special B - 0,6kg Special W - 0,6kg Palony Jęczmień - 0,4kg Carafa Special III - 0,5kg Chocolate - 0,6kg Drożdże: WLP007 - gęstwa Zacieranie 34,5L (wysładzanie 8L) 65°C - 40min 69°C - 50min 72°C - 30min Gotowanie 120min 60' - 50g Galena 2017 0' - 55g Nelson 2018, 30g Zythos 2017, 30g Palisade 2017 Dodatki na cichą: - tonka, płatki dębowe, ziarna kakaowca OG: 24°BlgFG: ??°BlgObjętość: 22,5L Wydajność wg. Brewness: 65% Fermentacja: Burzliwa: 30 dni - 15°-20° Cicha: 30dni - 21° Uwagi: Czas pracy 6,5h Bardzo ładny i płynny start fermentacji. Po 13h napowietrzyłem drugi raz, ale już wtedy było widać sporą ilość namnożonych drożdży. Po około 22h piwo zaczęło leniwie pracować w 15,5 stopnia i taka temperatura utrzymuje się przez pierwsze 3 doby. Po tym okresie zacznę zwiększać ją odrobinę, aż osiągnę 18 stopni i w takiej temperaturze postaram się dofermentować piwo. Po 21 dniach fermentacji w max 18 stopniach, przeniesione do piwnicy, gdzie temperatura waha się między 19 a 21 stopni. 26.08 - Przelane na cichą. Odfermentowanie z 24 do 5 plato. 15.09 - Przelane do kega i dwóch małych butelek 0,33. W aromacie dużo gorzkiej czekolady, dużo kokosa z płatków dębowych. Marcepan z tonki w tle. Edited September 23, 2019 by Szalas85 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted July 29, 2019 Author Share Posted July 29, 2019 (edited) #GF224 ?? (Juicy Sour) ~ 12Blg Pierwsza warka na nowym Grainfatherze. Fermentacja prowadzona przy pomocy Glicol Chillera i fermentora GF. Data: 2019-07-28Surowce na 23L: Pils - 3,5kg Pale Ale - 0,5kg Pszeniczny - 1kg Płatki Owsiane - 0,8kg Drożdże: Hazy Daze - gęstwa z browaru zabarwiona trochę czarnymi porzeczkami i malinami. Bakterie: Helveticus / Delbruecki z serowara (PG) Zacieranie 24,5L (wysładzanie 8L) 67°C - 40min 72°C - 20min 75°C - 1min Gotowanie 60min brak Dodatki na cichą: - marakuja OG: 12°BlgFG: ??°BlgObjętość: 23L Wydajność wg. Brewness: ??% Fermentacja: Zakwaszaniae: 18 godzin - 35° Burzliwa: 10 dni - 17°-21° Cicha: 10 dni - 21°-4° Uwagi: Czas pracy 5h Piwo zakwaszane w fermentorze, bez zabijania bakterii. Grzanie w fermentorze sprawiło się super, utrzymana stała temperatura 35 stopni przez cale 18 godzin. Chłodzenie: Glicol w chillerze po włączeniu miał temperaturę 14 stopni. Po włączeniu chłodzenia, w 45 minut temperatura w fermentorze spadła z 35 stopni do 24,5. Wydajnie 16.08 - Przelałem na cichą. Do połowy dodałem 2L soku z ananasa (Auchan), do drugiej połówki dodałem 1kg wiórków kokosowych wyprażonych w piekarniku (160 stopni, ok 15 minut) oraz 1,5kg Mango. W tej drugiej wersji będą ogromne straty. Edited September 23, 2019 by Szalas85 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted August 17, 2019 Author Share Posted August 17, 2019 (edited) #GF225 Rancors Rage (American IPA) ~ 15Blg Data: 2019-07-18Surowce na 23L: Pale Ale - 5,2kg Pszeniczny - 1kg Płatki Owsiane - 0,8kg Drożdże: WLP644 - gęstwa z browaru Hopium, około 200ml, 4 dniowa. Zacieranie 25L (wysładzanie 9L) 69°C - 60min Gotowanie 60min Hopstand - 50g Mosaic (2017) + 50g Exp 2/20 (2017) Dodatki na cichą: 100g El Dorado OG: 15°BlgFG: ??°BlgObjętość: 24L + 1L na starter Wydajność wg. Brewness: ??% Fermentacja: Burzliwa: 7 dni - 18°-24° Cicha: 4 dni - 24°, 3 Dni Cold Crash -4° Uwagi: Czas pracy 4h Chłodzenie trwało 20 minut do 26 stopni. Kolejne 8 stopni zbite płaszczem w fermentorze. Jakaś strasznie ciemna brzeczka wyszła, dziwny ten Pale Ale z Vikinga. Nie wiedziałem, że nie mam chmielu, użyłem resztek Mosaica i wygrzebałem z czeluści zamrażalnika jakiś eksperymentalny chmiel od Polish Hops. Pierwsza doba w 18 stopniach, druga w 21, potem wyłączone chłodzenie i drożdże puszczone swobodnie. Dojechały do 23,7. 25.08 - przelane na cichą i pochmielone na zimno 100g EL Dorado. 29.08 - wieczorem wstawione do lodówki na Cold Crash. Edited September 1, 2019 by Szalas85 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted August 28, 2019 Author Share Posted August 28, 2019 (edited) #GF226 Wampa (Session IPA) ~ 12Blg / 80IBU Data: 2019-08-25Surowce na 23L: Pils - 7,2kg Płatki Ryżowe - 0,8kg Drożdże: WLP644 - gęstwa po poprzedniej warce, jednodniowa. Zacieranie 25L (wysładzanie 9L) 72°C - 60min Gotowanie 60min 60' - 30g EXP 2/20 PL Hopstand - 100g El Dorado Dodatki na cichą: Chmiel OG: 12°BlgFG: ??°BlgObjętość: 23L Wydajność wg. Grainfather 50% Fermentacja: Burzliwa: 14 dni - 18°-24° Cicha: 8 dni - 21°-4° Uwagi: Czas pracy 4h Jakaś dramatyczna wydajność, nie do końca wiem czym spowodowana, ale mam dwa typy. Albo płatki ryżowe które wsypałem jako pierwsze, zatkały dolne sito i woda bardzo słabo cyrkulowała w koszu, albo zacieranie w wysokiej temperaturze zostało przegrzane i enzymy nie uciągnęły. 08.09 - Wrzuciłem chmiel na zimno - 100g El Dorado Edited September 5, 2019 by Szalas85 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lasek Posted August 28, 2019 Share Posted August 28, 2019 6 godzin temu, Szalas85 napisał: #GF226 Wampa (Session IPA) ~ 12Blg / 80IBU Data: 2019-08-25Surowce na 23L: Pils - 7,2kg Płatki Ryżowe - 0,8kg Drożdże: WLP644 - gęstwa po poprzedniej warce, jednodniowa. Zacieranie 25L (wysładzanie 9L) 72°C - 60min Gotowanie 60min 60' - 30g EXP 2/20 PL Hopstand - 100g El Dorado Dodatki na cichą: Chmiel OG: 12°BlgFG: ??°BlgObjętość: 23L Wydajność wg. Brewness: ??% Fermentacja: Burzliwa: 14 dni - 18°-24° Cicha: 8 dni - 21°-4° Uwagi: Czas pracy 4h Jakaś dramatyczna wydajność, nie do końca wiem czym spowodowana, ale mam dwa typy. Albo płatki ryżowe które wsypałem jako pierwsze, zatkały dolne sito i woda bardzo słabo cyrkulowała w koszu, albo zacieranie w wysokiej temperaturze zostało przegrzane i enzymy nie uciągnęły. W zalozeniu to miala byc imperial ipa? Bo wydajnosc z 8kg faktycznie dramatyczna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted September 1, 2019 Author Share Posted September 1, 2019 W dniu 28.08.2019 o 14:41, Lasek napisał: W zalozeniu to miala byc imperial ipa? Bo wydajnosc z 8kg faktycznie dramatyczna. Tak, w założeniu miała być Imperialna IPA No coś poszło bardzo nie tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted September 1, 2019 Author Share Posted September 1, 2019 (edited) #GF227 Dagobah System (Brett IPA) ~ 14Blg Data: 2019-08-21Surowce na 23L: Pils - 6kg Płatki Pszenne - 0,6kg Drożdże: Brett D - gęstwa po #222 Zacieranie: 67-75°C - 90min Gotowanie 60min Hopstand - 30g Citra Dodatki na cichą: Chmiel OG: 14°BlgFG: ??°BlgObjętość: 25L Wydajność wg. Brewness: ??% Fermentacja: Burzliwa: 10 dni - 22°-24° Cicha: 30 dni - 19°-20° / 3 ostatnie dni Cold Crash Uwagi: Czas pracy 4h Edited September 1, 2019 by Szalas85 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted September 1, 2019 Author Share Posted September 1, 2019 (edited) #GF228 Dagobah System (Brett IPA) ~ 14Blg Data: 2019-09-01Surowce na 25L: Pils - 5,8kg Płatki Owsiane - 0,8kg Drożdże: Brett D - gęstwa po #227 Zacieranie 23L (wysładzanie 12L) 67°C - 40min 72°C - 40min Gotowanie 60min Hopstand - 70g Iunga, 30g EXP 2/20 PL Dodatki na cichą: Chmiel OG: 14°BlgFG: ??°BlgObjętość: 25L Wydajność wg. Grainfather 74% Fermentacja: Burzliwa: 21 dni - 22°-24° Cicha: 21 dni - 19°-20° / 3 ostatnie dni Cold Crash Uwagi: Czas pracy 4h Edited September 1, 2019 by Szalas85 Link to comment Share on other sites More sharing options...
RapTom Posted September 8, 2019 Share Posted September 8, 2019 Czołem, nie widziałem nigdzie wniosków po używaniu askorbinianu. Używasz go dalej, czy nie byłeś zadowolony z efektów ? Generalnie sporo się teraz o tym mówi ale widzę, że nikt się nie chce tym chwalić. Z góry dzięki za odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafple Posted September 11, 2019 Share Posted September 11, 2019 (edited) ... usunięte, żeby nie dostać złotej łopaty. Zagalopowałem się Edited September 11, 2019 by rafple Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted September 16, 2019 Author Share Posted September 16, 2019 W dniu 8.09.2019 o 20:56, RapTom napisał: Czołem, nie widziałem nigdzie wniosków po używaniu askorbinianu. Używasz go dalej, czy nie byłeś zadowolony z efektów ? Generalnie sporo się teraz o tym mówi ale widzę, że nikt się nie chce tym chwalić. Z góry dzięki za odpowiedź. Hej, Używam wciąż askorbinianu do wszystkich jasnych piw chmielowych. Nie odnotowuje tego, bo stało się to już rutyną. Sypie 2-2,5g na 10L. Efekty są zadowalające, szczególnie jeżeli chodzi o barwę, bo IPA nawet po 4 miesiącach wciąż jest jasna i właściwie w ogóle nie ciemnieje. Oczywiście przy rozlewie trzeba zachować też inne środki ostrożności... nie rozchlapywać piwa, jeżeli masz butle z CO2, warto wypełnić dwutlenkiem wiadro przed przelaniem piwa do rozlewu, napełniać butelki prawie "pod korek" zostawiają około 1-1,5cm wolnej przestrzeni. Ale askorbinian pomaga przeciwdziałać utlenieniu. RapTom and Łachim 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
RapTom Posted September 16, 2019 Share Posted September 16, 2019 Hej, Używam wciąż askorbinianu do wszystkich jasnych piw chmielowych. Nie odnotowuje tego, bo stało się to już rutyną. Sypie 2-2,5g na 10L. Efekty są zadowalające, szczególnie jeżeli chodzi o barwę, bo IPA nawet po 4 miesiącach wciąż jest jasna i właściwie w ogóle nie ciemnieje. Oczywiście przy rozlewie trzeba zachować też inne środki ostrożności... nie rozchlapywać piwa, jeżeli masz butle z CO2, warto wypełnić dwutlenkiem wiadro przed przelaniem piwa do rozlewu, napełniać butelki prawie "pod korek" zostawiają około 1-1,5cm wolnej przestrzeni. Ale askorbinian pomaga przeciwdziałać utlenieniu.Dzięki za info. Ja dużo keguję i tu sprawa jasna, zadowalające efekty daje wypełnianie ich przed rozlewem CO2. Zawsze jazda była z butelkami. Od kilku miesięcy też do jasnych wale kwas askorbinowy w podobnej dawce, tylko dzielę pół na cichą/chmielenie na zimno, reszta przy rozlewie. Ciekaw byłem tylko odczuć czy zauważasz jakieś efekty uboczne. Ja oprócz tego, że piwa po 4 miesiącach są jak nowe nie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukaschels Posted September 16, 2019 Share Posted September 16, 2019 Ja swoje ostatnie 4 piwa butelkowalem z witaminą C właśnie po przeczytaniu tutaj tej rady , jednak nic nie zmieniłem w technologii butekowania aby sprawdzić realnie efekty . Poprzednie piwa po 2-3 miesiącach prawie traciły aromat zobaczymy teraz Wysłane z mojego Mi MIX 2 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bender Posted September 18, 2019 Share Posted September 18, 2019 W dniu 3.02.2019 o 12:02, Szalas85 napisał: #212 Rathar (New England Pale Ale) ~ 12,5 Blg Data: 2019-02-02Surowce na 10L: Pils - 2,25kg Pszeniczny - 0,75kg Płatki Owsiane - 0,5kg Drożdże: WLP644 - dobowy starter New England czy Brett New England?? WLP644 to Bretty. W kolejnych warkach nie ma wzmianki o Brettach w nazwach stylu(American IPA, Imperial IPA). Link to comment Share on other sites More sharing options...
leonzn Posted September 18, 2019 Share Posted September 18, 2019 13 minut temu, Bender napisał: WLP644 to Bretty to nie sa bretty https://www.whitelabs.com/yeast-bank/wlp644-saccharomyces-bruxellensis-trois Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bender Posted September 18, 2019 Share Posted September 18, 2019 W dniu 3.02.2019 o 12:02, Szalas85 napisał: 38 minut temu, leonzn napisał: to nie sa bretty https://www.whitelabs.com/yeast-bank/wlp644-saccharomyces-bruxellensis-trois Mea culpa Szalas85 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted November 6, 2019 Author Share Posted November 6, 2019 (edited) #GF229 Stout Trooper (FES) ~ 15,5Blg Data: 2019-11-06Surowce na 20L: Extra Pale Ale - 5kg Chocolate Malt - 1kg Golden Naked Oats - 0,8kg Crystal Dark - 0,4kg Crystal Extra Dark - 0,4kg Drożdże: WLP004 z browaru po Wheat IPA. Zacieranie 23L (wysładzanie 8L) 65°C - 40min 72°C - 20min Gotowanie 60min 60' - 40g Amarillo Dodatki na cichą: Do uzupełnienia OG: 15,5°BlgFG: ??°BlgObjętość: 22L Wydajność wg. Grainfather ??% Fermentacja: Burzliwa: 10 dni - 17°-21° Cicha: 10 dni - 21°-4° / 3 ostatnie dni Cold Crash Uwagi: Czas pracy 4h Edited November 14, 2019 by Szalas85 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted November 14, 2019 Author Share Posted November 14, 2019 (edited) #GF230 The Last Jedi (Christmas Ale) ~ 21Blg Data: 2019-11-14Surowce na 20L: Pale Ale Viking - 5,5kg Golden Naked Oats - 0,7kg Crystal Dark - 0,4kg Crystal Extra Dark - 0,4kg Brown Fawcett - 0,4kg Carafa Special III - 0,4kg Latkoza - 1kg Drożdże: WLP004 po #229 Zacieranie 23L (wysładzanie 6L) 65°C - 40min 72°C - 20min Gotowanie 60min 60' - 40g Amarillo 15' - 0,5kg pianek Marshmallow 5' - 1kg Laktozy Dodatki na cichą: Kokos, Syrop Klonowy, Wanilia, Migdały OG: 21°BlgFG: ??°BlgObjętość: 22L Wydajność wg. Grainfather ??% Fermentacja: Burzliwa: 14 dni - 17°-21° Cicha: 14 dni - 21°-4° / 3 ostatnie dni Cold Crash Uwagi: Czas pracy 4h Edited November 15, 2019 by Szalas85 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukaschels Posted November 14, 2019 Share Posted November 14, 2019 A te święta raczej nie zdążysz. Jestem ciekawy efektu Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
markus383 Posted November 14, 2019 Share Posted November 14, 2019 Stosowałeś kiedyś syrop klonowy? Nie śledziłem całego wątku Coś zostaje z niego, czy odfermentowuje jak cukier? Wiem, że to trochę głupie pytanie, bo jeśli odfermentowywałby jak cukier to lepiej byłoby dodać cukru. Bardziej ciekawy jestem efektu użycia tego składnika. Pozdrawiam, Mateusz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now