Jump to content

Dominus Tecum, #89 - 08/15


Recommended Posts

Piwo w stylu Hefe Weizen. Parametrów nie znam, zdarła się etykietka.

Barwa dosyć jasna, coś pomiędzy słomką a złotem. Piwo mętne, nie wlałem całych drożdży z butelki. Piana drobna, śnieżnobiała, pozostawia ślady na szkle. Wysycenie średnie, niestety za niskie. Zapach typowy, ale raczej w kierunku owoców, fenoli raczej mało. Trudny do zanalizowania, ale bardzo przyjemny. Smak zrównoważony, gładki. Trochę słodu, trochę drożdży, posmak fenolowy. Goryczka niska. Smakowało mi.

Piwo dosyć młode, warzone w bieżącym miesiącu - pewnie nie zdążyło się nagazować. Absolutnie nadaje się do picia. Piwo "mięciutkie", z delikatnym, wyczuwalnym goździkowym finiszem.

Czy brak 4-winylogwajakolu w zapachu spowodowany jest brakiem przerwy ferulikowej? Ja nie wiem.

Skąd ta nazwa?

Edited by darko
Link to comment
Share on other sites

Skąd ta nazwa?

Obstawiam H.H. Kirsta.

Kopyr, plus za wiedze ogólną :beer:

Tak, nullachtfuenfzechn to zbitka która w niemieckim oznacza z grubsza "to samo w innym opakowaniu". U mnie to był ten sam weizen co Weizen Lehr, tyle, że robiony infuzyjnie zamiast dekokcji. Weizen Lehr niestety już się strasznie szybko zestarzał, po 2 miesiacach już łapie kwaskowe klimaty, tak, że z porównania nici.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.