elroy Opublikowano 31 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 Prowadzący: Makaron Gospodarz: Makaron Temat: Piwa angielskie i mikrobrowary na Wyspach Data: 30 lipca 2009, 21:30 - 24.00 Uczestnicy (nick - nick skype): Makaron - arkadiuszmakarenko makr33 - mark33brow bielok - bieloczysko Jejsjki - jejski elroy - elroyski takijiro - themaincrushersweeperofthesystem coder - 2artur2 - 2artur Mateusz Kupracz - kolega z browarbizu - nick nie znany Krótka relacja Okazało się, że większość użytkowników ma dobrej jakości łącze i niezłe słuchawki. Było kilka problemów, ale to myślę normalne. Jak na pierwszą tego typu rozmowę było super. Początkowo około 4 osób rozwinęło wątek i pytania do Arka (Makaron) dotyczące warzenia piwa z jednotemperaturowym zacieraniem, plusy, minusy oraz możliwości. Rozmawialiśmy min. o bitterach, pale ale, stoutach i porterach. Dyskusja luźno przeszła do mikrobrowarów w Szkocji oraz używanych przez nich surowców, dostępności piw w sklepach w Wielkiej Brytanii oraz trendów w piwowarstwie domowym. Jednym z elementów przewodnim tematyki surowców, był słód Crystal i jego podobieństwo (lub brak) do ogólnie dostępnych słodów karmelowych. Przy okazji małych browarów Makaron zwrócił uwagę na kegi wykonane z tworzyw sztucznych. Rzecz nie spotykana na rynku polskim. Dyskusję zakończyliśmy wątkiem sprzętowym dotyczącym lodówek/fermentorów z wbudowanym filtratorem wykorzystywanym do zacierania w stylu angielskim. Dziękuję Makaronowi za inicjatywę i wszystkim za uczestnictwo. Do następnego razu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 (edytowane) Plik z zapisem konferencji będzie przez następnych kilka dni dostępny w sieci p2p. Można go ściągnąć programem emule. Całość zajmuje niecałe 17MB ed2k://|file|30.07.2009%20-%20Piwa%20angielskie%20i%20mikobrowary%20na%20Wyspach.mp3.zip|16227808|95202D08AA066FDAADFFB45424AA2866|/ Edytowane 2 Sierpnia 2009 przez Makaron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Jednym z elementów przewodnim tematyki surowców, był słód Crystal i jego podobieństwo (lub brak) do ogólnie dostępnych słodów karmelowych. No właśnie, nie dałem rady dopytać w czasie konferencji - jaki kolor ma ten Crystal ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Informacje na temat słodu ze słodowni Simpsons Malt. Crystal Malt kolor 140 ? 400 EBC ekstraktywność 275 LDK opis Ale colour and flavour adjustment tailored to requirement. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Informacje na temat słodu ze słodowni Simpsons Malt.Crystal Malt kolor 140 ? 400 EBC To niezła precyzja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GaGacek Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2009 (edytowane) Dzięki uprzejmości Makarona, plik można zassać bezpośrednio z serwera http://strony.aster.pl/mrowa/Makaron/30.07.2009PiwaangielskieimikobrowarynaWyspach.mp3 Edytowane 2 Sierpnia 2009 przez GaGacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się