Jump to content

Co teraz będzie? Bardzo długa fermentacja burzliwa

Recommended Posts

Mam na myśli warkę zrobiona z ekstraktu słodowego WES-a .Z powodów nie zależnych od mojej osoby moja warka pozostała na pastwę losu na jakiś czas coś ok 3-4 tygodnie od momentu kiedy powinna zostać pozbawiona osadu z drożdży i przelana na fermentację cichą . Niestety tak sie nie stało a kiedy w dniu wczorajszym "wsadziłem" swojego nosa do fermentatora no to pierwsze co mnie powaliło to alkohol .Teraz mam pytanie czy warto taki towar butelkować czy w ściek .Nadmieniam że w rurce fermentacyjnej była cały czas woda ( ojciec dolewał) a temeratura nie większa niż 20 °C

dori

edit - uszczegółowienie tematu

Edited by dori

Jeśli na powierzchni nie ma kożucha i zapach nie przyprawia o odruch wymiotny to butelkuj jak najszybciej.

edit: trzy odpowiedzi w ciągu jednej minuty - takie rzeczy tylko na piwo.org :)

Edited by darko

Zico, RDWHAHB, jak tak robię piwo standardowo, warka powinna być już sklarowana i gotowa do butelkowania, o ile czegoś nie spartaczyłeś z dezynfekcją. Ale pewnie jest OK, bo jakby była zepsuta, na pewno byś to poczuł. Zapach alkoholu oznacza zapewne nadmiar fuzli = za wysoka temperatura fermentacji.

A miała rurkę fermentacyjną?

Jak pierwszy raz powąchałem moje Brown Ale to powiedziałem głośno do siebie, że "śmierdzi jak g...". Teraz wszyscy mi podkradają - kilka dni mnie nie było i zostało mi 5 butelek, które ukryłem w sobie tylko znanym miejscu :)

• 1 year later...
Zico, RDWHAHB, jak tak robię piwo standardowo, warka powinna być już sklarowana i gotowa do butelkowania,

A miała rurkę fermentacyjną?

Mi fermentuje już piwko 2 tydzień prawie, gdyż temperatura ma ledwie 17-18 stopni. Mam pytanie Coder. Jaka jest różnica w smaku piwa gdybym nie zlewał na cichą wogóle, tylko potrzymał jeszcze z tydzień i butelkował?? Miało by to taką zaletę iż nie musiał bym przetrzymywać gęstwy w lodówce tylko od razu za tydzien zrobił bym kolejną warkę i zadał gęstwę. Tylko czy bez cichej fermentacji nie będzie piwo zajeżdżało drożdżami zabardzo?

Jaka jest różnica w smaku piwa gdybym nie zlewał na cichą wogóle, tylko potrzymał jeszcze z tydzień i butelkował??

Co prawda nie jestem Coder :beer: ale wg mnie różnica będzie żadna.

Mała dyskusja na ten temat odbyła się tu:http://www.piwo.org/forum/p63395-01-09-2010-08-31-47.html#p63395

hmm, a czy drożdżom to nazbyt nie zaszkodzi , mam na myśli długie przebywanie w alko. w sumie robię raczej słabe piwka do 4%alko. zaraz przeczytam dyskusję którą zapodałeś.

Nie powinno nic im zaszkodzić, każde drożdże mają określoną tolerancje na alkohol ale to się odnosi do stężenia a nie czasu przebywania w alkoholu.

Powiem tak, z powodzeniem odzyskiwałem drożdże z dolniaków, które stały po 4 tygodnie i nie było żadnych problemów z ich pracą.

teraz pomyśl jak kiepskie, zmarnowane i niezdatne do użytku musiały by być drożdże pozyskane z dna butelki komercyjnego piwa (te to się tam wyleżakują), a przecież ludzie odtwarzają z nich kolonie.

Nic im nie będzie a z cichej spokojnie możesz zrezygnować.