Skocz do zawartości

Browar Rozbójnik


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #54 Amber/Brown Ale "Triss Merigold" 21l  13blg 40IBU


 


 


Zasyp:


Monachijski Strzegom 2kg


Pszeniczny Malteurop 2kg


Special W Weyermann 0,4kg


Caraaroma 0,2kg


Chmiele: 


Iunga 25g na 60 minut


Citra 35g na 20 minut


Drożdże


FM-12 W szkocką kratę


Zacieranie:


60 minut 64 stopnie 


 


Nowy kibel zacierny sprawił się świetnie, 0.5 stopnia utraty temperatury w ciągu 60 minut.


 


Start Fermentacji:  


Fermentacja: 


Butelkowanie:


Ocena piwa:


Edytowane przez Konus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #55 Resztki "" l  blg IBU


 


 


Zasyp:


Pszeniczny Malteurop 7,6kg


Monachijski Strzegom 1kg


Karmelowy 300 Strzegom 0,5kg


Karmelowy Żytni Strzegom 0,5kg


Karmelowy 150 Strzegom 0,4kg


Caraaroma Weyermann 0,4kg


 


Chmiele: 


Iunga 60g na 60 minut


Dodatki


Cukier biały 1kg na ostatnie 10 minut gotowania


Drożdże


US-05


Zacieranie:


60 minut 64-62 stopnie


 


 


 


Start Fermentacji:  


Fermentacja: 


Butelkowanie:


Ocena piwa:


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

American Stout  zabutelkowany z 80g cukru. Wyszło 36 butelek 0,5l.

Zabutelkowane również 4l warki numer 46# leżakowanej z wiśniami z nalewki-100ml na 4l piwa. Wyszło mniej zdominowane niż wcześniejszy porter imperialny, wiśnie ładnie wyczuwalne. Następnym razem zwiększenie ilości wiśni do 200-250ml na 4l piwa.

Edytowane przez Konus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #51 Wędzony Żytni RIS "Rumcajs" 17l  33blg 90IBU


 


 


Zasyp:


5kg Monachijski Strzegom


2,5kg  Ale Malteurop 

2kg Żytni Strzegom

1,5kg Pszeniczny Malteurop

0,6 kg Karmelowy 600 Strzegom 

0,5kg Żytni karmelowy Strzegom

0,2kg Caraaroma Weyermann

0,3kg Karmel 150 Strzegom

0,2kg  Carafa II special Weyermann

0,1kg Karmelowy 300 Strzegom 

0,1kg Carafa III special Weyermann

 


 


Chmiele 


Magnum 120g na 60 minut (szyszka)


Drożdże


US-05 300ml gęstwy po American Stoucie #49


Zacieranie:


120 minut 68-64 stopni


 


Wysłodków nie odbierałem z lenistwa :)


 


Start Fermentacji:  


Fermentacja:


Butelkowanie:


Ocena piwa:


Edytowane przez Konus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mysz przegryzła fermentor Rauchpilsem :( całe piwo na podłodze, warzenie portera bałtyckiego się rypło bo miał być na drożdżach z pilsa :( Jednak nawet myszy przechodzą na kraft!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Warka #53  Smoked Ale 1 "Cerber" 25l  10blg 
                    Smoked Ale 2  5l 10blg (warka testowa/starter)
                    Smoked Ale 3  5l 10blg (warka testowa/starter)

 

Zasyp:

5kg  Pilzneński Strzegom wędzony drewnem bukowym i dębowym około 6h

 

Chmiele: 

Iunga 55g na 60 minut 

 

Drożdże 1:

FM 52 Amerykański sen starter 1l 

Drożdże 2:

FM 11 Wichrowe Wzgórza prosto z fiolki

Drożdże 3:
FM 31 Bawarska Dolina prosto z fiolki
 

Zacieranie:

60 minut 68 stopni

 

 

 

Start Fermentacji 1 :  

Fermentacja: 

Butelkowanie:

Ocena piwa:

 

Start Fermentacji 2 :  

Fermentacja: 

Butelkowanie:

Ocena piwa:

 

Start Fermentacji 3 :  

Fermentacja: 

Butelkowanie:

Ocena piwa:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Warka #45 Polskie Sour Ale "Zagara" 25l  12blg 15IBU

 

 

Zasyp:

3kg  Ale Malteurop

1kg Monachijski Stregom

0,5kg Pszeniczny Malteurop

Chmiele 

Magnum 30g (chmielenie zacieru)

Sybilla 40g na 20 minut

Lubelski 35g na 10 minut

Lubelski 35g na 5 minut

Lubelski 35g na 0 minut

Drożdże

S-04

Zacieranie:

60 minut 64-62 stopnie

 

Po gotowaniu uzyskano 20l 15blg. Dolano wody żeby uzyskać 25l 12blg.

 

Start Fermentacji: Oznaki fermentacji po około 8 godzinach.

Fermentacja: Piwo złapało infekcję, smakuje jak cydr :) 

Butelkowanie:

Ocena piwa:

 

Czego użyłeś do zainfekowania piwa?

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 lat później...

Powrót do warzenia po kolejnych kilku latach.

 

Warka 1# Owsiany Stout 23l 12 blg 40IBU

Zasyp:

4,3kg Pale Ale Viking

700g Caraaroma

500g płatki owsiane

300g Czekoladowy CM

 

Chmielenie:

Iunga 25g - 60 minut

 

Zacieranie: 60 minut 65-62

 

Drożdże:

WLP 007 - Dry english ale

 

Fermentacja 25dni, start od 17 stopni podnoszone powoli do 20

 

BUTELKOWANIE:

42 BUTELKI 0,5L Z 90G CUKRU

 

 

 

 

 

 

Warka 2# Amber Lager 20l 14blg  30IBU

 

Zasyp:

4,7kg Pale Ale Viking Malt

400g Karmel 300 Viking

 

Chmiel:

Iunga 20g - 60 minut

Rody Hodowlane 50g - 10 minut

 

 

Zacieranie: 60 minut 65-62

 

Drożdże : WLP 833 German Lager Bock 

 

Fermentacja: 25 dni, drożdże zadane w 15 stopniach i schłodzone do 10 stopni, po 2 tygodniach piwo przeniesione do 18* 

 

BUTELKOWANIE: 

38 BUTELEK 0,5L Z 85G CUKRU
 

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 3# Imperial Stout 19l 23blg 60IBU

 

Zasyp:

6,5kg Pale Ale 

1kg Caraf Cafe

1kg Karmel 600

750g Caraamber

1kg Cukier Biały

400g Carafa Special II

300g Carafa I

300g Jęczmień palony

 

Zacieranie:

66-63 stopnie - 60 minut

 

Chmielu:

Iunga - 90g 60 minut

 

Drożdże: 

 WLP 007 - Dry English Ale

 

Fermentacja:

36 dni, początek w temperaturze 17 stopni, powoli podniesione do 20

 

Butelkowanie:

36 butelek 0,5l z 80g cukru

 

 

Warka 4# Imperialny Porter Bałtycki 19l 28blg 30IBU

 

Zasyp:

4,8kg Pale Ale 

2kg Monachijski Ciemny

1kg płątki owsiane

1kg Special W

1kg Cukier Biały

750g Caraamber

400g Carafa Special II

200g Czekoladowy 

 

Zacieranie:

64-62 stopnie - 60 minut

 

Chmielu:

Iunga 30g - 60 minut

 

Drożdże: 

 WLP 833 - German Lager Bock

 

Fermentacja:

42 dni, drożdże zadane w temp. 15 stopni, powoli obniżone do 10 stopni, po 3 tygodniach temp. podniesiona do pokojowej

 

 

Butelkowanie:

36 butelek 0,5l z 80g cukru

BLG końcowe - 4BLG

 

 

 

Warka 5 # Imperial Stout 22l 12blg 25IBU

 

Wysłodki z Warek 4# i 5# wlane do jednego wiaderka i przefermentowane.

 

Drożdże: 

 WLP 007 - Dry English Ale

 

Fermentacja:

36 dni, początek w temperaturze 17 stopni, powoli podniesione do 20

 

Butelkowanie:

36 butelek 0,5l z 80g cukru

 

BLG końcowe: 2blg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edytowane przez Konus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 6# Polish Lager 30l 10blg25IBU

 

Zasyp:

4,2kg Pale Ale 

300g Abbey 

200g Karmel 300

 

Zacieranie:

64-62 stopnie - 60 minut

 

Chmielu:

Iunga - 20g 60 minut

 

Drożdże: 

 WLP 833 - German Lager Bock

 

Fermentacja:

36 dni, początek w temperaturze 14 stopni, obniżone do 10, po 3 tygodniach podniesione do temp. pokojowej

 

Butelkowanie:

36 butelek 0,5l z 80g cukru

BLG Końcowe- 2blg

 

 

 

 

 

Edytowane przez Konus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Warka 7# Żytni Imperialny Stout 22l 32blg 60IBU

Warka 8# Żytni Imperialny Porter Bałtycki 14l 28blg 20IBU

 

Zasyp:

5,5kg Pale Ale 

3kg Monachijski Ciemny

3kg Żytni

1kg Karmel 600

1kg Cara Cafe

1kg Cukier Biały

500g Carafa I

400g Jęczmień palony

300g Czekoladowy CM

 

Zacieranie:

66-63 stopnie - 60 minut

 

Chmiel 1:

Iunga - 90g 60 minut

 

Chmiel 2: 

 

Drożdże 1:

 WLP 007 - Dry English Ale

 

Drożdże 2:

WLP 833 - German Bock Lager 

 

Fermentacja 1:

Fermenracja 2 :

 

 

Butelkowanie 1"

Butelkowanie 2: 

 

 

 

 

 

 

 

Edytowane przez Konus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 9# Belgian Pale Ale 23l 12blg 20IBU

Warka 10# Belgian Pale Ale 23l 12blg 20IBU

 

Zasyp:

6kg Pale Ale 

1kg Syrop Kandyzowany ciemny

1kg Carra Terra

750g Abbey

59g Cara Gold

 

Zacieranie:

66-63 stopnie - 60 minut

 

Chmiel:

Rody Hodowlane - 50g 60 minut

 

Drożdże 1: 

WLP 500 - Monastery ALe

 

Drożdże  2:

WLP 545 - Belgian Strong Ale

 

Fermentacja: Obydwa piwa fermentowane w 18 stopniach 4 dni, następnie przeniesione do 22 stopni, fermentacja trwała 27dni. 12-1blg w obydwu przypadkach 

 

 

Butelkowanie: 36 butelek 0,5l i jedna beczka 3,6l piwo 9 

44 butelki 0,5l piwo 10

 

 

 

 

 

 

 

Edytowane przez Konus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka 11# Belgian Golden Strong Ale 30l 24blg 30 IBU 

 

Zasyp:

8 kg Pilzneński Best

4 kg Wiedeński Best 

 

 

Zacieranie:

64-62 stopnie - 60 minut

 

GOTOWANIE:

 

Chmiel:

Iunga - 40g 60 minut

Syrop kandyzowany z 2kg cukru, kolor bursztynowy 

 

 

Drożdże 1:

WLP 545 - Belgian Strong Ale 

Drożdże 2:

 WLP 500 - Monastery Ale 

 

Fermentacja: 4 tygodnie, start w 18, zakończenie w 23* , 545 odfermentowały do 2blg , 500 odfermentowały do 3 blg

 

 

Butelkowanie:

 

 

 

 

 

Edytowane przez Konus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 12# Quadrupel 20l 24blg 35 IBU

Warka 13# Belgian Eksperyment 14l 14blg 20 IBU 

 

Zasyp:

6 kg Pilzneński Best

2 kg Monachijski ciemny Best 

700g Cara Gold 

500g Caraaroma 

 

 

Zacieranie:

64-62 stopnie - 60 minut

 

GOTOWANIE 1:

 

Chmiel:

Iunga - 25g 60 minut

Syrop kandyzowany z 1kg cukru, kolor bursztynowy 

 

GOTOWANIE 2:

 

Chmiel:

Iunga - 10g 60 minut

Sok aroniowy 1l  60 minut

Jabłka starte, 2kg, 5 minut 

 

Drożdże 1:

WLP 545 - Belgian Strong Ale 

 

Drożdże 2:

WLP 500 - Monastery Ale 

 

Fermentacja:

 

 

Butelkowanie:

 

 

 

 

Edytowane przez Konus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.