coder Posted August 6, 2009 Share Posted August 6, 2009 Wysłuchałem właśnie audycji o wysładzaniu: http://thebrewingnetwork.com/shows/540 i widzę, że spece w USA podchodzą do tego ze sporą dezynwolturą w porówaniu do nas. Po pierwsze nie ma u nich etapu czekania na ułożenie się złoża. Po zacieraniu od razu zaczynają filtrować, wracając tylko kilka litrów brzeczki (vorlauf). Poza tym nie przejmują się wodą - wysładzają po prostu ciepłą woda z kranu, nawet bez zakwaszania. Filtracja jest szybka, 30-40 minut to uważają za długą filtrację, kran należy otworzyć mocno, aby tylko złoże się za bardzo nie skompaktowało, bo filtracja utknie. Za najlepsze urządzenie do wysładzania uważa się false bottom. Najczęściej jest stosowania batch sparge, choć filtracja ciągła daje lepszą wydajność. Za to zalecają kończyć dość wcześnie, przy ok.3 Blg. Są podobno badania, że przy 4 Blg zaczyna gwałtownie rosnąć zawartość tanin, silikatów (?). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryush Posted August 6, 2009 Share Posted August 6, 2009 Wysłuchałem właśnie audycji o wysładzaniu: http://thebrewingnetwork.com/shows/540 i widzę, że spece w USA podchodzą do tego ze sporą dezynwolturą w porówaniu do nas. Po pierwsze nie ma u nich etapu czekania na ułożenie się złoża. Po zacieraniu od razu zaczynają filtrować, wracając tylko kilka litrów brzeczki (vorlauf). Poza tym nie przejmują się wodą - wysładzają po prostu ciepłą woda z kranu, nawet bez zakwaszania. Filtracja jest szybka, 30-40 minut to uważają za długą filtrację, kran należy otworzyć mocno, aby tylko złoże się za bardzo nie skompaktowało, bo filtracja utknie. No to ja od zawsze wysładzałem po Amerykańsku Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted August 6, 2009 Share Posted August 6, 2009 Też tak robię, a nawet zawracam tylko z litr, dalej leci klarowne. Jedynie z wodą utrzymuję te 78°C (z grubsza). Filtrator miedziany. Cała zabawa ze złożem to chyba przeżytek słabych metod filtracji (kadź filtracyjna). Aha i jeszcze bełtam w młócie bezczelnie, choć delikatnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted August 6, 2009 Share Posted August 6, 2009 Kadź filtracyjna to nie przeżytek. Jest używana w browarze Zamkowym w Cieszynie. Działa rewelacyjnie. Jk Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted August 6, 2009 Share Posted August 6, 2009 Kadź filtracyjna to nie przeżytek. Jest używana w browarze Zamkowym w Cieszynie. Działa rewelacyjnie.Jk Mówisz o filtracji Koźlaka? Cztery godziny to chyba żadna rewelacja. Tak, wiem. Wysoki ekstrakt, duża lepkość, brak cukru - więcej białka itd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted August 6, 2009 Share Posted August 6, 2009 Kadź filtracyjna to nie przeżytek. Jest używana w browarze Zamkowym w Cieszynie. Działa rewelacyjnie.Jk Nie mieszajmy dwóch różnych systemów walutowych. Whirpool też się w browarze przemysłowym przydaje, a my jakoś się bez niego obchodzimy. I nie wyjeżdżajcie mi tu zamieszaniem łychą brzeczki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted August 6, 2009 Share Posted August 6, 2009 Whirpool jest również w Cieszynie i się przydaje. Ja w domu nie mam i nie żałuję. Doskonale bez tego daję radę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now