Jump to content

Napełnianie butli tlenem/CO2

coder

Recommended Posts

Linde Gaz, Messer, Aga gaz. Ale do celów spożywczych zdaje się, że będzie tylko w Aga Gaz. Adres znajdziesz bez problemu w necie. Butlę nabitą bierzesz od nich za kaucją.

W okolicach Wrocławia zajmują się tym firmy p/poż. Takie co mają gaśnice. Generalnie jest tego sporo. Problem może być jedynie z małymi pojemnościami. Najpopularniejsze do celów gastronomicznych są chyba 6L butle.

A w jakim celu potrzebujesz tlen? Bo chyba nie do piwa?

Znalazłem dystrybutora:

http://www.linde-gaz.pl/international/web/lg/pl/likelgpl.nsf/repositorybyalias/prod_cennik_2009/$file/Cennik%20na%20gazy%20butlowe%20i%20usługi%20Linde%2002.2009.pdf

z tego cennika wynikają niewesołe sprawy: wypożyczenie butli osztuje ok. 1 zł/dzień; a napełnienie własnej .... potrzeba jakiejś legalizacji za ~100 zł...

O butli z tlenem myślę w kontekście napowietrzania fermentacji

Edited by coder

Witam.

Naprawdę poszukajcie warsztatów które napełniają butle, ja znalazłem w B-B jakiś warsztat należący do PKP, chłopaki mi sprzedały butle 1 kg (taką podręczna) z CO2, spożywczym za 30 zł.

Witam.

Naprawdę poszukajcie warsztatów które napełniają butle, ja znalazłem w B-B jakiś warsztat należący do PKP, chłopaki mi sprzedały butle 1 kg (taką podręczna) z CO2, spożywczym za 30 zł.

Dokładnie trzeba szukać pośród firm barakowo-garażowych. :smilies:

Butlę CO2 napełni się w każdym punkcie z gaśnicami. Ja posiadam butlę po gaśnicy śniegowej ze starym zaworem, napełnienie takiej butli to koszt 25 zł 6kg. Butla musi mieć ważną legalizację wybitą na butli. Dostaniesz w takim punkcie także różnego rodzaju butle z zaworami spożywczymi nówka 6kg to koszt ok 100 zł.

• 3 weeks later...

Jeszcze pytanie o osprzęt: czy do tlenu musi byc jakiś specjalny reduktor, czy mozna użyć tego od CO2?

EDIT: OK, już się dowiedziałem - do napowietrzania reduktor nie jest konieczny

Edited by coder

• 1 year later...

to zrób sobie wytwornicę tlenu z perhydrolu. do MnO2 dodaję się perhydrol i zaczyna się tlen wydzielać. Można to zrobić w sposób w miarę kontrolowany i takie coś ze względu na perhydrol będzie w miarę sterylne. Coś takiego:

z tym że MnO2 należy dać mało to jest tylko katalizator, wtedy można wkrapiać po trochu perhydrol i utrzymać reakcję w ryzach i żeby wydzielała tlen długo i w miarę jednostajnie.

No i d..a , okazało się , ze moja butla tlenowa to butla medyczna, ma jakiś specjalny zawór "z igłą" i nie napełnią mi jej w normalnym punkcie napełniana tlenem technicznym, bo się nie da.

Jak się chce, to się da, poszedłem do innego punktu i napełnili mi bez problemów, za całe 7,50 zł

• 5 years later...