amorph Posted August 14, 2014 Share Posted August 14, 2014 Jutro będę warzył piwo i z racji tego że mam dwa mniejsze fermentory 15 L chciałbym zrobić dwie wersje chmielenia dla porównania. Zastanawiam się jak to zrobić aby uzyskać ciekawy efekt. Bedzie jakies 14 BLG i po 12 L do każdego z fermentorów. Macie jakieś ciekawe propozycje odnośnie chmielenia na gorąco (w jednym garnku robię więc tu nie bedzie róznic) i dwie wersje chmielenia na zimno? Mam no dyspozycji 180g Cascade. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted August 14, 2014 Share Posted August 14, 2014 Masz tylko Cascade? Jeśli tak to nie poszalejesz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Green Fox Posted August 14, 2014 Share Posted August 14, 2014 Może część będzie SH Cascade, a do części dodasz polskich chmieli na cichą, żeby wypróbować ich możliwości (są stosunkowo tanie, więc bez problemu można dokupić). Link to comment Share on other sites More sharing options...
amorph Posted August 14, 2014 Author Share Posted August 14, 2014 Mi np Cascade IPA z Doctor Brew bardzo smakuje. Jutro warzenie więc do cichej mogę dokupić co tylko potrzeba. Dori bardzi chętnie przeczytam Twoją propozycję odnośnie tego co warto dodać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted August 14, 2014 Share Posted August 14, 2014 ostatnio do AIPA to 140 na cichą dałem szkoda że nie masz co ma więcej AA bo tego jak ma z 6 % to musisz sporo dać i niewiele na koniec zostanie dokup Vic Secret na cichą Link to comment Share on other sites More sharing options...
amorph Posted August 14, 2014 Author Share Posted August 14, 2014 7% ma ten mój Cascade. To napisz mi coś więcej o tym Vic Secret i jak widzisz chmielenie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamsky Posted August 14, 2014 Share Posted August 14, 2014 Na 24 litry AIPA masz tylko 180g Cascade i nic więcej? Jeśli tak, to trzeba chmielić ekonomicznie. Nie bardzo widzę jak to można to nachmielić na dwa sposoby. Niby możesz w 1 pojemniku chmielić na zimno 2 dni a w drugim 10 dni, ale nie wiem czy gra jest warta świeczki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
amorph Posted August 15, 2014 Author Share Posted August 15, 2014 Dzisiaj warzę. Myślę że na goryczke wystarczy mi 80g Cascade. Moge dokupic inne chmiele. Przeciez mam na to caly tydzien. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Green Fox Posted August 15, 2014 Share Posted August 15, 2014 Warto też od razu wrzucić coś na aromat pod koniec gotowania - aromaty z chmielenia na cichej dość szybko znikają - inna sprawa, że to "dość szybko" to ok. 3 miesiące, po których dziwnym trafem i tak po warce już nie ma śladu Link to comment Share on other sites More sharing options...
amorph Posted August 15, 2014 Author Share Posted August 15, 2014 Robie chmielenie: 60' - 50g, 30' - 30g, 10' - 20g. Myślę że aromaty nie będą potrzebować więcej niż 3 miesiace :-). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts