Skocz do zawartości

chmielenie Alta


wloda1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Potrzebuję rady bardziej doświadczonego piwowara lub piwowarki oczywiście.:) Tak sobie kombinuję uwarzyć coś/znaczy się piwo/ w stylu Alta. Mam do tego słód monachijski i 100g chmiel aromatyczny Lubelski granulat - więc jakby to chmielić?

Z góry dziękuję. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odpowiadam, ale bynajmniej nie dlatego, że się czuję doświadczony :)

 

Jeżeli władasz angielskim to

http://www.bjcp.org/styles04/Category7.html#style7C

http://www.bjcp.org/styles04/Category7.html#style7A

 

W szybkim przekładzie piwo raczej dobrze chmielone, w smaku bardziej w kierunku słodkim niż wytrawnym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odpowiadam, ale bynajmniej nie dlatego, że się czuję doświadczony :)

 

Jeżeli władasz angielskim to

http://www.bjcp.org/styles04/Category7.html#style7C

http://www.bjcp.org/styles04/Category7.html#style7A

 

W szybkim przekładzie piwo raczej dobrze chmielone, w smaku bardziej w kierunku słodkim niż wytrawnym.

Styl tego piwa trochę znam. Bardziej mnie interesuje jak praktycznie chmielić tego Alta? Np. Browamator w swoich zestawach daje 100 g granulatu chmielu aromatycznego. tylko ja dalej nie wiem jak go użyć. Chmielić nim i dla goryczki i dla aromatu?:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepis na Alta

1,8 kg pilzneński

2,4 kg monachijski typ I

0,1 kg caraaroma

zacieranie temp. 64 st 45 min

74 st 15 min

gotowanie 60 min 40g Marynki

fermentacja S-04 ok 20 st. 4-6 dni

cicha fermentacja 14 dni.

Taki wytwór ostatnio spłodziłem i wyszło o dziwo ? JK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepis na Alta

1,8 kg pilzneński

2,4 kg monachijski typ I

0,1 kg caraaroma

zacieranie temp. 64 st 45 min

74 st 15 min

gotowanie 60 min 40g Marynki

fermentacja S-04 ok 20 st. 4-6 dni

cicha fermentacja 14 dni.

Taki wytwór ostatnio spłodziłem i wyszło o dziwo ? JK

Witam,:)

 

Dzięki za przepis. Próbowałeś już to piwo? Jak je oceniasz? Może przy następnym Alcie wykorzystam Twój przepis. Bo wczoraj zatarłem swojego Alta ze 100% udziałem monachijskiego. Zacierałem tak samo, ale

gotowanie 80 g Lubelski granulat - 60 min + 20 g Lubelski granulat - 5 min

 

Gdzieś tam wyczytałem, że niby Alta nie chmieli się dla aromatu, ale... tak lubię ten zapach, że nie mogłem się oprzeć. W końcu to mój Alt.:)

 

No i drożdże dałem safbrew s33:( bo podpatrzyłem zestaw Browamatora.

Rano w fermentatorze "robota" już szła na całego, więc jestem dobrej myśli.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.