Jump to content

Golonko duszone w piwie


Zyblik

Recommended Posts

Golonka duszona w piwie

 

Składniki:

1. 4 małe golonka ? najlepiej przednie

2. Warzywa: marchewka, pietruszka ,seler, cebula

3. Przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe

4. Papryka czerwona

5. Bakłażan

6. Sól

 

20090814golonka0002.jpg

 

Golonka opalamy z resztek włosów, następnie zalewamy zimna wodą.

Zbieramy wytrącone białko (szum).

Po zagotowaniu dodajemy warzywa, przyprawy i solimy.

20090814golonka0006.jpg

Po ok. 30 minutach, przekładamy na wpół ugotowane golonka do naczynia żaroodpornego,

Dodajemy warzywa pocięte w talarki, dodajemy paprykę i ewentualnie bakłażana.

 

20090814golonka0008.jpg

Zalewamy ok. 0.5 litrem wywaru z gotowania oraz wlewamy 1 litr piwa jasnego.

Naczynie przykrywamy, umieszczamy w rozgrzanym do 180 st. piekarniku.

 

20090814golonka0012.jpg

Po 30 ? 40 minutach naczynie odkrywamy i podnosimy temp. do 200 st.

Przez ok. 1 godzinę płyn powinien się zredukować o ok. 50%

20090814golonka0016.jpg

 

Następnie wyjmujemy rozgotowane warzywa, przecieramy mikserem i dodajemy powrotem do golonek. Ogrzewamy do momentu, aż powstały sos osiągnie odpowiednia gęstość.

Golonka układamy na talerzu, polewamy sosem, dodajemy musztardę i tary chrzan.

20090814golonka0019.jpg

 

Konsumujemy z chlebem lub ziemniakami. Popijamy rzecz jasna dobrym piwem.

Tak przyrządzona golonka jest bardzo miękka, a dodatek piwa i sos z przetartych warzyw dodają jej niepowtarzalnego smaku i aromatu.

 

Smacznego

Link to comment
Share on other sites

Też dobry sposób, ale czasami jak przechodzę koło mięsnego i widzę takie goloneczka, to od razu mam ochotę je zrobić i zjeść :D

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Jak widzę amatorów goloneczki nie brakuje to i ja dorzucę przepis na golonkę niedawno pozyskany z sieci, wypróbowany i dodany do ULUBIONYCH ;-).

 

Golonki ( najlepsze są przednie, bo mięsko najdelikatniejsze) umyć ,posolić ,posypać obficie przyprawą do gyrosa -ułożyć w naczyniu żaroodpornym -lekko polać olejem lub wodą -przykryć pokrywą -włożyć do piekarnika nastawić na 250 st .....po godzinie podlać piwem -obrócić - 1/2 szklanki piwa -na 1-2 małe golonki - dołożyć 1/2 kg kiszonej kapusty - przykryć i wstawić na kolejną godzinę - ja zmniejszyłam temp do 230 st .

 

Pozdrawiam - janczowa połowa

 

z własnych spostrzeżeń do przepisu - jak golonki duże - należy piec nieco dłużej (o jakieś 30 minut) i dolać więcej piwka i kapuchy.

A oto goloneczki - do piwka oczywiście ;-)

Edited by janczo
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Nie wiem gdzie ale znalazłem propozycje golonki z kociołka więc zrobiłem swoją wersje. Biwakowa golonka robi wrażenie, super w smaku. A więc bierzemy kociołek z pokrywą, wrzucamy 6 golonek przednich. Zalewamy 4 piwami (ja akurat miałem ze sklepu ale domowe też by pewnie były). dodajemy 2 łyżki kucharka czy wegety i łyżkę soli. Dodajemy kilka liści laurowych i z 10 ziaren ziela angielskiego. Wstawiamy na ognisko. Płomień nie powinien być zbyt duży bo będzie kipieć. I tak sobie ją dusimy 2 godziny. Od czasu do czasu mieszamy aby zamienić te z dołu na te z góry. W czasie gotowania musiałem dolać około 2 dodatkowe piwa. Podajemy z musztardą chrzanem i pieczywem. Smak? - palce lizać, kolega mówi że to chyba będzie hit sezonu :smilies:

Link to comment
Share on other sites

Cześć :smilies:

 

Jacer Peklowanego mięsa nie powinno się poddawać obróbce termicznej powyżej 120°C z powody wytwarzania rakotwórczych substancji.

 

Jeśli chodzi o chrupiąca skórę na golonce to naprawdę jest kwestia gustu :tort:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • 2 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.