zibi Posted August 16, 2009 Share Posted August 16, 2009 Szukam coś w stylu ALTA może ktoś podpowie:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted August 16, 2009 Share Posted August 16, 2009 Szukam coś w stylu ALTA może ktoś podpowie:) Ale czego konkretnie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted August 16, 2009 Share Posted August 16, 2009 Może tutaj znajdziesz inspirację Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted August 16, 2009 Author Share Posted August 16, 2009 (edited) Jakiejś receptury Edited August 16, 2009 by zibi Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted August 16, 2009 Share Posted August 16, 2009 Jakiejś receptury Ostatnio warzyłem tak: http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=9&przedm=866698&=Alt_Bier&sess_id=7797822290 i piwo choć jeszcze młode smakuje obiecująco. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted August 16, 2009 Author Share Posted August 16, 2009 Jakiejś receptury Ostatnio warzyłem tak: http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=9&przedm=866698&=Alt_Bier&sess_id=7797822290 i piwo choć jeszcze młode smakuje obiecująco. Mam tylko pilźnieński i mochajski może być bez karmelowego i drożdze safale 04 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted August 16, 2009 Share Posted August 16, 2009 Jakiejś receptury Ostatnio warzyłem tak: http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=9&przedm=866698&=Alt_Bier&sess_id=7797822290 i piwo choć jeszcze młode smakuje obiecująco. Mam tylko pilźnieński i mochajski może być bez karmelowego i drożdze safale 04 Jeśli dysponujesz tylko monachijskim i pilzneńskim to osobiście użyłabym 70-80% monachijskiego i 20-30% pilzneńskiego. Co do drożdży to nie jestem pewna czy S-04 będą odpowiednie, z suchych lepsze byłyby na pewno S-33. Fermentację cichą ALTa trzeba przeprowadzać w możliwie niskiej temperaturze, S-33 jak pisał kiedyś Kopyr dają radę, nie wiem jak S-04. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted August 16, 2009 Share Posted August 16, 2009 Fermentowałem S-04 w 16 stopniach dawały rade, ale efekty były bardzo śmietankowe (dwuacetyl, ale znikał podczas leżakowania) no i zawsze miały typowy dla drożdży górnych profil smakowy. Zatem również jak Dori odradzam S-04 do alt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted August 17, 2009 Author Share Posted August 17, 2009 oki dzieki za wsparcie:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtas30w Posted August 17, 2009 Share Posted August 17, 2009 Podepnę się pod temat . Obecnie mam Alta z zestawu z BA na cichej , w instrukcji jest: "Zalecana fermentacja cicha - 3 tygodnie w temp. ok. 4°C" U mnie na razie jest to nie wykonalne, trzymam go w ok. 15°C , a teraz pytanie : Czy zmniejszyć czas fermentacji cichej ? Temp. 4°C , a 15°C to duża różnica. Drożdże Safbrew S-33 . Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted August 17, 2009 Author Share Posted August 17, 2009 Ja czytałem na forum nie pamiętam już u kogo :rolleyes:(bo nie sciągnołem sobie do receptur)że ktoś tak tak robił alta na drożdżach S-04. Fermentacja 4 dni 20°C i 14 cichej ale nie była podana temperatura. Upieram się przy tych S-04 bo dopiero w czwartek bede miał nowy towar a tak coś bym uwarzył. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryush Posted August 17, 2009 Share Posted August 17, 2009 "Zalecana fermentacja cicha - 3 tygodnie w temp. ok. 4°C" U mnie na razie jest to nie wykonalne, trzymam go w ok. 15°C , a teraz pytanie : Czy zmniejszyć czas fermentacji cichej ? Temp. 4°C , a 15°C to duża różnica. Drożdże Safbrew S-33 . Dziwne, bo S-33 to drożdże górnej fermentacji, pracują najlepiej w 15-23°C Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted August 17, 2009 Share Posted August 17, 2009 W tym wątku http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=21475#p21475 można znaleźć parę przydatnych informacji o fermentacji ALTa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtas30w Posted August 18, 2009 Share Posted August 18, 2009 Dzięki dori czytałem już ten wątek, z przyczyn technicznych temp. fermentacji musi być 15°C , głównie chodzi mi o czas fermentacji cichej , zwykle u mnie trwa to góra 2 tygodnie . Zastanawiam się czy jest sens trzymać go te 3 tygodnie na cichej. A tak poza tematem może ktoś poleci piwo górnej fermentacji : mocne , nie za słodkie , średnio goryczkowe. Dwa fermentatory puste , szukam , szukam i nie mogę znaleźć Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted August 18, 2009 Share Posted August 18, 2009 Moim zdaniem temperatura w tym przypadku nie ma raczej wpływu na długość fermentacji cichej. Potrzymaj na cichej tyle ile standardowo trzymasz Nie wiem jakie piwa lubisz i jakimi dysponujesz surowcami. Może uwarzysz jakąś mocniejszą wersję stouta? Najlepiej załóż nowy wątek to pomyślimy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryush Posted August 18, 2009 Share Posted August 18, 2009 A tak poza tematem może ktoś poleci piwo górnej fermentacji : mocne , nie za słodkie , średnio goryczkowe. Dwa fermentatory puste , szukam , szukam i nie mogę znaleźć Polecam mocniejszą wersję http://www.piwo.org/forum/p13070-Dzisiaj-20-55-55.html#p13070. Tylko bez jęczmienia niesłodowanego. No a mój karmelowy to odpowiednik karmelowego jasnego. To jest piwo które najlepiej mi wyszło, po 4 miesiącach leżakowania było po prostu pyszne! Ja na pewno powtórzę tę warkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now