Jump to content

Alt ?


zibi

Recommended Posts

Jakiejś receptury

Ostatnio warzyłem tak: http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=9&przedm=866698&=Alt_Bier&sess_id=7797822290

i piwo choć jeszcze młode smakuje obiecująco.

Mam tylko pilźnieński i mochajski może być bez karmelowego i drożdze safale 04

Link to comment
Share on other sites

Jakiejś receptury

Ostatnio warzyłem tak: http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=9&przedm=866698&=Alt_Bier&sess_id=7797822290

i piwo choć jeszcze młode smakuje obiecująco.

Mam tylko pilźnieński i mochajski może być bez karmelowego i drożdze safale 04

Jeśli dysponujesz tylko monachijskim i pilzneńskim to osobiście użyłabym 70-80% monachijskiego i 20-30% pilzneńskiego. Co do drożdży to nie jestem pewna czy S-04 będą odpowiednie, z suchych lepsze byłyby na pewno S-33. Fermentację cichą ALTa trzeba przeprowadzać w możliwie niskiej temperaturze, S-33 jak pisał kiedyś Kopyr dają radę, nie wiem jak S-04.

Link to comment
Share on other sites

Fermentowałem S-04 w 16 stopniach dawały rade, ale efekty były bardzo śmietankowe (dwuacetyl, ale znikał podczas leżakowania) no i zawsze miały typowy dla drożdży górnych profil smakowy. Zatem również jak Dori odradzam S-04 do alt.

Link to comment
Share on other sites

Podepnę się pod temat :) . Obecnie mam Alta z zestawu z BA na cichej , w instrukcji jest: "Zalecana fermentacja cicha - 3 tygodnie w temp. ok. 4°C" U mnie na razie :) jest to nie wykonalne, trzymam go w ok. 15°C , a teraz pytanie : Czy zmniejszyć czas fermentacji cichej ? Temp. 4°C , a 15°C to duża różnica. Drożdże Safbrew S-33 .

Link to comment
Share on other sites

Ja czytałem na forum nie pamiętam już u kogo :rolleyes:(bo nie sciągnołem sobie do receptur)że ktoś tak tak robił alta na drożdżach S-04. Fermentacja 4 dni 20°C i 14 cichej ale nie była podana temperatura.

Upieram się przy tych S-04 bo dopiero w czwartek bede miał nowy towar a tak coś bym uwarzył.

Link to comment
Share on other sites

"Zalecana fermentacja cicha - 3 tygodnie w temp. ok. 4°C" U mnie na razie :beer: jest to nie wykonalne, trzymam go w ok. 15°C , a teraz pytanie : Czy zmniejszyć czas fermentacji cichej ? Temp. 4°C , a 15°C to duża różnica. Drożdże Safbrew S-33 .

Dziwne, bo S-33 to drożdże górnej fermentacji, pracują najlepiej w 15-23°C

Link to comment
Share on other sites

Dzięki dori czytałem już ten wątek, z przyczyn technicznych temp. fermentacji musi być 15°C , głównie chodzi mi o czas fermentacji cichej , zwykle u mnie trwa to góra 2 tygodnie . Zastanawiam się czy jest sens trzymać go te 3 tygodnie na cichej. A tak poza tematem może ktoś poleci piwo górnej fermentacji : mocne , nie za słodkie , średnio goryczkowe. Dwa fermentatory puste , szukam , szukam i nie mogę znaleźć :beer:

Link to comment
Share on other sites

Moim zdaniem temperatura w tym przypadku nie ma raczej wpływu na długość fermentacji cichej. Potrzymaj na cichej tyle ile standardowo trzymasz :beer:

 

Nie wiem jakie piwa lubisz i jakimi dysponujesz surowcami. Może uwarzysz jakąś mocniejszą wersję stouta? Najlepiej załóż nowy wątek to pomyślimy :beer:

Link to comment
Share on other sites

A tak poza tematem może ktoś poleci piwo górnej fermentacji : mocne , nie za słodkie , średnio goryczkowe. Dwa fermentatory puste , szukam , szukam i nie mogę znaleźć :beer:

Polecam mocniejszą wersję http://www.piwo.org/forum/p13070-Dzisiaj-20-55-55.html#p13070.

Tylko bez jęczmienia niesłodowanego. No a mój karmelowy to odpowiednik karmelowego jasnego. To jest piwo które najlepiej mi wyszło, po 4 miesiącach leżakowania było po prostu pyszne! Ja na pewno powtórzę tę warkę.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.