Jump to content

Sunny Wheat - w trakcie

Macck

Recommended Posts

Cóż dziś przelałem na cichą Sunny Wheat by Scooby Brew.

Troszkę mi z rurki siarą/kanalizą zalatywało to stwierdziłem że zaryzykuję cichą z kawałkiem miedzi - podczytane na forum. W smaku spoko, ładnie czuć pszenicę. Zapach w sumie jest mocno opatulony CO2 więc niewiele czuć - po otwarciu fermentora kanalizy w sumie nie było czuć - no nic druty zostają na cichej.

Piwo zeszło z 14,5-15 do 3,6-4BLG więc będzie ładnie kopać. Załączam zdjęcie, infekcji nie czuć ale są białe kółka na powierzchni. Obserwowałem piwo chwilę i po prostu drożdze odrywają się od dna i unoszą na powierzchnię - tak to wygląda i mam nadzieję że tak to jest. Możecie zerknąć :

24mc7l1.jpg

Jak masz infekcję to idź do lekarza. Lekarz Goś chyba przyjmuje jeszcze? :smilies:

To piwo wygląda normalnie :D

infekcji nie czuć ale są białe kółka na powierzchni. Obserwowałem piwo chwilę i po prostu drożdże odrywają się od dna i unoszą na powierzchnię - tak to wygląda i mam nadzieję że tak to jest

Co to oznacza?

więc będzie ładnie kopać

No tu żeś się nie popisał... Edited by Mariusz_CH

Cóż dziś przelałem na cichą Sunny Wheat by Scooby Brew.

Troszkę mi z rurki siarą/kanalizą zalatywało to stwierdziłem że zaryzykuję cichą z kawałkiem miedzi - podczytane na forum. W smaku spoko, ładnie czuć pszenicę. Zapach w sumie jest mocno opatulony CO2 więc niewiele czuć - po otwarciu fermentora kanalizy w sumie nie było czuć - no nic druty zostają na cichej.

Piwo zeszło z 14,5-15 do 3,6-4BLG więc będzie ładnie kopać. Załączam zdjęcie, infekcji nie czuć ale są białe kółka na powierzchni. Obserwowałem piwo chwilę i po prostu drożdze odrywają się od dna i unoszą na powierzchnię - tak to wygląda i mam nadzieję że tak to jest. Możecie zerknąć :

Koledzy, przecież w powyższej wypowiedzi nie ma ani jednego znaku zapytania. Kolega Macck po prostu głosi nową naukę i chce nas przekonać, że brak infekcja, to infekcja, bo drożdże się odrywają i unoszą do góry.

A na serio, to właśnie tak to jest, jak się dobrze nie poczyta forum, zapisków, tylko od razu wali się w pisanie postów.

brak infekcja, to infekcja, bo drożdże się odrywają i unoszą do góry.

No a jak, piękna infekcja dwutlenkiem węgla :D .

A na serio, to oby ten osad jak z herbaty był tylko osadem.

Piwo zeszło z 14,5-15 do 3,6-4BLG więc będzie ładnie kopać.

Do kopania polecam włożenie długopisu do kontaktu 230V. Sieka jak ta lala.

Ano zdanie sklecone naprędce i wyszło jak wyszło, ale mniejsza z tym żadnych nauk tutaj nie chcę głosić absolutnie.

A to że piwko będzie mocne to akurat wyszło przez przypadek - po dojściu do ustalonej objętości i schłodzeniu okazało się że nastaw ma 15blg. Już nie chciałem kombinować z dolewaniem to zostawiłem. Gdyby chodziło o procenty to w ogóle bym się piwowarstwem nie zajmował :-) . Absolutnie nie było moim celem robienie piwem halnego w głowie ani tworzenie w głowach ludziom halucynacji rodem z dworca w Sędziszowie przy nadawaniu przez megafon jaki pociąg nadjedzie :smilies:

Natomiast ostrożnie z propagowaniem inspekcji gniazdek sieciowych długopisami, jak coś zmieniam w instalacji to nawet przy spuszczonych ESach pracuję w podgumowanych rękawicach więc do tego mnie kolego nie zachęcisz ;-)

A doktor Goś nadal przyjmuje aczkolwiek u niego nie bywam :lol:

Edited by Macck