Macck Posted September 15, 2014 Share Posted September 15, 2014 Cóż dziś przelałem na cichą Sunny Wheat by Scooby Brew. Troszkę mi z rurki siarą/kanalizą zalatywało to stwierdziłem że zaryzykuję cichą z kawałkiem miedzi - podczytane na forum. W smaku spoko, ładnie czuć pszenicę. Zapach w sumie jest mocno opatulony CO2 więc niewiele czuć - po otwarciu fermentora kanalizy w sumie nie było czuć - no nic druty zostają na cichej. Piwo zeszło z 14,5-15 do 3,6-4BLG więc będzie ładnie kopać. Załączam zdjęcie, infekcji nie czuć ale są białe kółka na powierzchni. Obserwowałem piwo chwilę i po prostu drożdze odrywają się od dna i unoszą na powierzchnię - tak to wygląda i mam nadzieję że tak to jest. Możecie zerknąć : Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted September 15, 2014 Share Posted September 15, 2014 Załączam zdjęcie, infekcji nie czuć ale są białe kółka na powierzchni. piękna infekcja ... drożdżowa chyba? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz_CH Posted September 15, 2014 Share Posted September 15, 2014 (edited) Jak masz infekcję to idź do lekarza. Lekarz Goś chyba przyjmuje jeszcze? To piwo wygląda normalnie infekcji nie czuć ale są białe kółka na powierzchni. Obserwowałem piwo chwilę i po prostu drożdże odrywają się od dna i unoszą na powierzchnię - tak to wygląda i mam nadzieję że tak to jest Co to oznacza? więc będzie ładnie kopać No tu żeś się nie popisał... Edited September 15, 2014 by Mariusz_CH Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted September 15, 2014 Share Posted September 15, 2014 Cóż dziś przelałem na cichą Sunny Wheat by Scooby Brew. Troszkę mi z rurki siarą/kanalizą zalatywało to stwierdziłem że zaryzykuję cichą z kawałkiem miedzi - podczytane na forum. W smaku spoko, ładnie czuć pszenicę. Zapach w sumie jest mocno opatulony CO2 więc niewiele czuć - po otwarciu fermentora kanalizy w sumie nie było czuć - no nic druty zostają na cichej. Piwo zeszło z 14,5-15 do 3,6-4BLG więc będzie ładnie kopać. Załączam zdjęcie, infekcji nie czuć ale są białe kółka na powierzchni. Obserwowałem piwo chwilę i po prostu drożdze odrywają się od dna i unoszą na powierzchnię - tak to wygląda i mam nadzieję że tak to jest. Możecie zerknąć : Koledzy, przecież w powyższej wypowiedzi nie ma ani jednego znaku zapytania. Kolega Macck po prostu głosi nową naukę i chce nas przekonać, że brak infekcja, to infekcja, bo drożdże się odrywają i unoszą do góry. A na serio, to właśnie tak to jest, jak się dobrze nie poczyta forum, zapisków, tylko od razu wali się w pisanie postów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz_CH Posted September 15, 2014 Share Posted September 15, 2014 (edited) Jak masz infekcję to idź do lekarza. Lekarz Goś chyba przyjmuje jeszcze? Mój żarcik, autor - sąsiad zza miedzy - powinien zrozumieć Edited September 16, 2014 by Mariusz_CH Link to comment Share on other sites More sharing options...
MichalW Posted September 15, 2014 Share Posted September 15, 2014 brak infekcja, to infekcja, bo drożdże się odrywają i unoszą do góry. No a jak, piękna infekcja dwutlenkiem węgla . A na serio, to oby ten osad jak z herbaty był tylko osadem. Piwo zeszło z 14,5-15 do 3,6-4BLG więc będzie ładnie kopać. Do kopania polecam włożenie długopisu do kontaktu 230V. Sieka jak ta lala. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Macck Posted September 16, 2014 Author Share Posted September 16, 2014 (edited) Ano zdanie sklecone naprędce i wyszło jak wyszło, ale mniejsza z tym żadnych nauk tutaj nie chcę głosić absolutnie. A to że piwko będzie mocne to akurat wyszło przez przypadek - po dojściu do ustalonej objętości i schłodzeniu okazało się że nastaw ma 15blg. Już nie chciałem kombinować z dolewaniem to zostawiłem. Gdyby chodziło o procenty to w ogóle bym się piwowarstwem nie zajmował :-) . Absolutnie nie było moim celem robienie piwem halnego w głowie ani tworzenie w głowach ludziom halucynacji rodem z dworca w Sędziszowie przy nadawaniu przez megafon jaki pociąg nadjedzie Natomiast ostrożnie z propagowaniem inspekcji gniazdek sieciowych długopisami, jak coś zmieniam w instalacji to nawet przy spuszczonych ESach pracuję w podgumowanych rękawicach więc do tego mnie kolego nie zachęcisz ;-) A doktor Goś nadal przyjmuje aczkolwiek u niego nie bywam Edited September 16, 2014 by Macck Link to comment Share on other sites More sharing options...
hopek Posted September 16, 2014 Share Posted September 16, 2014 kolejny temat śmieć, do zamknięcia albo przeniesienia do piaskownicy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz_CH Posted September 16, 2014 Share Posted September 16, 2014 (edited) kolejny temat śmieć, Dokładnie tak jak twój post. Edited September 16, 2014 by Mariusz_CH Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted September 16, 2014 Share Posted September 16, 2014 kolejny temat śmieć a Ty co jedyny sprawiedliwy wśród ... ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts