sziszi Posted September 19, 2014 Share Posted September 19, 2014 Czy ktoś wie czy można gdzieś zakupić butelki szampańskie lub o podobnej wielkości z brązowego szkła? Koniecznie kapslowane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malinowy Posted September 19, 2014 Share Posted September 19, 2014 O takie coś Ci chodzi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sziszi Posted September 19, 2014 Author Share Posted September 19, 2014 O takie coś Ci chodzi? byłyby super, ale tych chyba nie da rady zakapslować Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted September 19, 2014 Share Posted September 19, 2014 te się dadzą - link Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz_CH Posted September 19, 2014 Share Posted September 19, 2014 z brązowego szkła Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted September 19, 2014 Share Posted September 19, 2014 aaa to nie jestem pewien - trzeba popytać tu albo tu Link to comment Share on other sites More sharing options...
sziszi Posted September 20, 2014 Author Share Posted September 20, 2014 aaa to nie jestem pewien - trzeba popytać tu albo tu ci to mają na pewno, ale raczej w hurcie Link to comment Share on other sites More sharing options...
santa Posted September 20, 2014 Share Posted September 20, 2014 A co planujesz do nich lać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sziszi Posted September 20, 2014 Author Share Posted September 20, 2014 A co planujesz do nich lać? planuje bière brut i degorżowanie, poza tym do lambików, kurdupli, braggotów itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted September 20, 2014 Share Posted September 20, 2014 to nie lepiej zainwestować w korkownice i/lub korki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lodzermensch Posted September 20, 2014 Share Posted September 20, 2014 (edited) o tym samym mysle ale z powodu niedostepnosci kapslowanych, szampanskich butelek po prostu kupie chyba korkownice (koszt ok. 100 zl). Inny problem jest taki ze butelki szampanskie to nie te same co do wina (grubosc szkla). A szampanskie sa zwykle zielone - co ciekawe chyba wiekszosc piw spontanicznej fermentacji w Belgii sprzedawana jest w zielonych butelkach (czyli pewnie szampanskich). Te z linka brazowe, do wina, to sa chyba zwykle. Edited September 20, 2014 by Lodzermensch Link to comment Share on other sites More sharing options...
sziszi Posted September 20, 2014 Author Share Posted September 20, 2014 (edited) w zwykłej butelce na wino ciśnienie wypchnie korek, natomiast każdą butekę od szampana da się zakapslować poza tym degorżowanie trudno jest inaczej wykonywać, jak w butelkach po szampanie lambiki ze względu na niskie chmielenie, moim zdaniem, jeszcze ujdą w zielonej butelce, gorzej już np. triple Edited September 20, 2014 by sziszi Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted September 20, 2014 Share Posted September 20, 2014 a korka nie możesz zabezpieczyć przed wypchnięciem drutem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted September 20, 2014 Share Posted September 20, 2014 Swego czasu, gdy jeszcze na serio myślałem o degorżacji czwórniaków szampańskich, żeby nie kupować osobnej kapslownicy z adapterem na kapsle 29-31mm wymyśliłem, że te plastikowe korki szampańskie są przecież puste w środku i spokojnie przyjmą osady "na klatę", niemniej jednak na teorii się skończyło, bo odpowiednio sklarowany nie dawał wielkich osadów w butelkach. A że browamator ma koszyczki w dobrej cenie to można przy okazji kupić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sziszi Posted September 20, 2014 Author Share Posted September 20, 2014 a korka nie możesz zabezpieczyć przed wypchnięciem drutem? w klasycznej butelce po winie ? nie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wesoly Posted September 21, 2014 Share Posted September 21, 2014 masz sklep winiarz.pl na miejscu lub w BS winiarske potreby http://www.vinarskepotreby.cz/ w Velkich Bilowicahc. Byłem tydzień temu i były brązowe szampanówki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sziszi Posted September 21, 2014 Author Share Posted September 21, 2014 masz sklep winiarz.pl na miejscu lub w BS winiarske potreby http://www.vinarskep...epotreby.cz/��w Velkich Bilowicahc. Byłem tydzień temu i były brązowe szampanówki. a to ja wiem, że mam ich na miejscu, ale oni też dla mnie nie znaleźli takich butelek Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted September 21, 2014 Share Posted September 21, 2014 pozostaję poszukać ich po sylwestrze Link to comment Share on other sites More sharing options...
luk Posted September 21, 2014 Share Posted September 21, 2014 Klasyczne butelki po tanim winie bywają kapslowane i brązowe. Rozwiązanie jest dobre, gdyż maja od razu dedykowane transportery. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted September 22, 2014 Share Posted September 22, 2014 a korka nie możesz zabezpieczyć przed wypchnięciem drutem? w klasycznej butelce po winie ? nie Wiem że to może średnio estetyczne, ale da się Z Cieślaka: Link to comment Share on other sites More sharing options...
sziszi Posted September 22, 2014 Author Share Posted September 22, 2014 (edited) a korka nie możesz zabezpieczyć przed wypchnięciem drutem? w klasycznej butelce po winie ? nie Wiem że to może średnio estetyczne, ale da się Z Cieślaka: aa, to zwracam honor Edited September 22, 2014 by sziszi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts