Jump to content

butelki szampańskie

sziszi

Recommended Posts

o tym samym mysle ale z powodu niedostepnosci kapslowanych, szampanskich butelek po prostu kupie chyba korkownice (koszt ok. 100 zl).

Inny problem jest taki ze butelki szampanskie to nie te same co do wina (grubosc szkla). A szampanskie sa zwykle zielone - co ciekawe chyba wiekszosc piw spontanicznej fermentacji w Belgii sprzedawana jest w zielonych butelkach (czyli pewnie szampanskich).

Te z linka brazowe, do wina, to sa chyba zwykle.

Edited by Lodzermensch

w zwykłej butelce na wino ciśnienie wypchnie korek, natomiast każdą butekę od szampana da się zakapslować

poza tym degorżowanie trudno jest inaczej wykonywać, jak w butelkach po szampanie

lambiki ze względu na niskie chmielenie, moim zdaniem, jeszcze ujdą w zielonej butelce, gorzej już np. triple

Edited by sziszi

Swego czasu, gdy jeszcze na serio myślałem o degorżacji czwórniaków szampańskich, żeby nie kupować osobnej kapslownicy z adapterem na kapsle 29-31mm wymyśliłem, że te plastikowe korki szampańskie są przecież puste w środku i spokojnie przyjmą osady "na klatę", niemniej jednak na teorii się skończyło, bo odpowiednio sklarowany nie dawał wielkich osadów w butelkach. A że browamator ma koszyczki w dobrej cenie to można przy okazji kupić.

a korka nie możesz zabezpieczyć przed wypchnięciem drutem?

w klasycznej butelce po winie ? nie

Wiem że to może średnio estetyczne, ale da się ;)

Z Cieślaka:

post-5920-0-90137900-1411405977_thumb.jpg

aa, to zwracam honor :)

Edited by sziszi