Jump to content

Amerykański chmiel do Sweet Stouta?

amorph

Recommended Posts

Czy ma sens wrzucenie na cichą amerykańskich chmieli? Mam Sweet Stouta w dwóch fermentorach i aż prosi się o jakieś modyfikacje. Mam Cascade, Amarillo, Mosaic. Poza tym platki debowe.. Macie jakies rady jak stworzyc dwa rozne piwa na cichej?

Profanacja i tyle w temacie. Szkoda piwa.

Super pomogłeś koledze.

Nie wiem czy sweet stout jest akurat bazą do wzbogacania amerykańskimi chmielami, ale z innymi dodatkami na pewno mógłbyś zrobić tam ciekawe rzeczy, płatki dębowe mogą wyjść ok, możesz też pomyśleć o przyprawach, o sposobach dodawania musisz poczytać, przerobione zostały wiele razy np. pod hasłem piw świątecznych.

Wrzuć z 30g Mosaica na zimno, nigdy nie chmieliłem Sweet Stouta w ten sposób ale sam Mosaic daje wrażenie słodkości, powinno wyjść coś ciekawego.

Ja próbowałem jedna warka z dodatkiem chmielu aromatycznego z tego co pamiętam citra druga bez i szczerze powiem ,że ta bez citry bardziej mi smakowała, citra przykryła aromaty pożądane w sweet stoucie.

American Stouta warzyłem na Delta a na cichą poszło spooooro Cascade i było bardzo przyjemnie, a z odfermentowaniem zmieściłem się idealnie w górnej granicy stylu, więc był słodki.

Edited by jaras

Macie jakies rady jak stworzyc dwa rozne piwa na cichej?

Z chmielami bym nie kombinował, to jednak piwo w którym chmiel odgrywa trzeciorzędną rolę. Jeśli masz dwa wiadra, to jedno nasyć mocniej, drugie słabiej. Poznanie walorów dwóch stopni nasycenia, będzie przydatne w przyszłości.