Jump to content

Grodziskie - III miejsce w III Konkursie Piw Prawie jak Grodzisz


Stasiek

Recommended Posts

Receptura z II miejsca jest znana, z I miejsca na pewno poznamy, poniżej receptura piwa które zajęło III miejsce w Grodzisku '2009.

 

Skład:

wędzony 2kg (56%)

pszeniczny 1kg (28%)

carapils 0,3kg (8%)

zakwaszający 50g (1%)

pszeniczny wędzony 0,25kg (7%)

chmiel lubelski - 80g

mech irlandzki - 10g

żelatyna - ok 10g

do refermentacji: cukier - 130g + 0,9l brzeczki

drożdże: 2565 Koelsch - świeże z saszetki + mini starter (0,5l) kilkanaście godzin przed zadaniem.

 

Zacieranie:

- 52°C - 10'

- 70°C - 30' - podgrzanie przez dodanie ok 6l gorącej wody - niestety woda starczyła na podgrzanie do ok 68°C i musiałem podgrzać "klasycznie".

- 75°C - 25' - podgrzanie częściowo również przez dodanie ok 2l gorącej wody

- 78°C - podgrzanie do filtracji

 

Chmielenie:

Lubelski ? 40g ? 70?

Lubelski ? 40g ? 35?

Mech irlandzki - 10' (uwodniony ok godziny przed dodaniem)

 

Do fermentacji poszło 26l 8,5°Blg (+ prawie litr zabutelkowany do refementacji).

Fermentacja burzliwa 5 dni - właściwie to po 3 dniach blg spadł do ok 2,7°Blg i tak sam był przy przelewaniu na cichą.

Fermentacja cicha 7 dni, ekstrakt końcowy: 2,5°Blg

Trzy dni przed butelkowaniem dodany roztwór żelatyny.

Nagazowanie za pomocą cukru (130g) i ok 0,9l brzeczki (w przeliczeniu brzeczka to ok 50g glukozy). Czyli ok 4g/but.

 

Uwagi:

- pszeniczny wędzony ? wędziłem u rodziców w wędzarce ok. 2godziny.

- chmiel ? połowa chmielu (40g) była z mojego chmielnika. :) Druga połowa to lubelski od plantatora, również o nieznanym %a-k...

- zakładałem a-k chmielu na ok 3%, ale wydaje się że ma więcej, bo przy tym założeniu powinno być 22IBU a piwo jest dość mocno nachmielone - szacuję że ma jakieś 30-35IBU.

- temperatura fermentacji (zarówno cichej jak i burzliwej) ok. 20-21°C

 

Edit: woda: ze studni oligoceńskiej

Edited by Stasiek
Link to comment
Share on other sites

Właśnie jak wędziłeś, w ilu °C, jakim drewnem, czy słód bym w misce?

Doświadczenie w wędzeniu miałem zerowe, ale jakoś się uwędziło. :)

Słód najpierw namoczyłem kilka godzin, potem wysypałem cienką warstwą na metalową siatkę i włożyłem do wędzarni.

Drewno zużyłem takie jakie było: głównie brzozowe, potem olchowe.

Temperatury nie mierzyłem. Początkowo na pewno była stosunkowo niska, bo bez problemu trzymałem rękę nad siatką. Niestety nie dopilnowałem trochę i po ostatnim dodaniu drewna rozpaliło się trochę za mocno i część słodu (jeden brzeg siatki) się przypiekła. Udało mi się to oddzielić i nie dodawałem tego słodu do zacierania.

Link to comment
Share on other sites

Trzy dni przed butelkowaniem dodany roztwór żelatyny.

Czy możesz opisać postępowanie z żelatyną?

- zagotowałem i przestudziłem ok 250ml wody

- wsypałem do tego 1,5 łyżki żelatyny.

- podgrzałem do ok 67°C, w międzyczasie mieszając żeby się dobrze rozpuściła.

- schłodziłem do ok 40°C

- wlałem do fermentora i zamieszałem. Specjalnie wlałem trochę cieplejszy roztwór, żeby się lepiej rozmieszał.

 

Z żelatyną "bawiłem" się pierwszy raz. Wyklarowało się bardzo ładnie. Ciekawe czy by się wyklarowało bez dodatku żelatyny. :)

Link to comment
Share on other sites

Jak z nagazowaniem? normalnie czy trochę dłużej ?

Praktycznie rzecz biorąc, normalnie. Otworzyłem butelkę z tydzień po butelkowaniu i była nagazowana. Może nie na 100% ale była...

Tak więc wniosek z tego klarowanie żelatyną zostawia jeszcze sporo drożdży... Przynajmniej w moim przypadku tak było. ;)

Edited by Stasiek
Link to comment
Share on other sites

Stasiu, gratuluję serdecznie medalowej pozycji i dzięki za recepturę.

Coraz częściej i mnie kusi, żeby w końcu uwarzyć grodzisza.

 

Edit: Dodałem Ci punkcik w reputacji, bo ta 13 nie wyglądała ladnie ;).

Edited by gniady
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.