yemu Posted August 27, 2009 Share Posted August 27, 2009 patent bardzo prosty: butelek nie należy zakapslowywać od razu po nalaniu, tylko przykryć kapslami i odczekać około pół godziny (albo znacznie krócej jeśli zawartość co2 w piwie jest duza). z piwa zacznie się ulatniac co2, który wypchnie powietrze. oznaką tego będą brzękające i podskakujące nieco kapsle. sposób jest polecany przez dave'a millera w continental pilsener. y Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted August 27, 2009 Share Posted August 27, 2009 Hmmm... Czy myslisz ze w piwie po fermentacji jest ciagle wystarczajaco CO2 aby wypchac powietrze? Czy moze po dodaniu cukru do butelkowania nowa fermentacja zacznie sie az tak szybko? W pol godziny? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ximal Posted August 28, 2009 Share Posted August 28, 2009 Ja przy butelkowaniu IRA nalewałem do wszystkich butelek przykrywałem i jak miałem wszystkie zalane dopiero kapslowałem i aż się śmiałem przy butelkowaniu bo mi właśnie kapsle skakały delikatnie na butelkach Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryush Posted August 28, 2009 Share Posted August 28, 2009 (edited) Hmmm... Czy myslisz ze w piwie po fermentacji jest ciagle wystarczajaco CO2 aby wypchac powietrze? Czy moze po dodaniu cukru do butelkowania nowa fermentacja zacznie sie az tak szybko? W pol godziny? Na pewno trochę CO2 w piwie po fermentacji jest. Całego powietrza z butelki nie wypchnie, ale ograniczy jego ilość jak w temacie A może i drożdże powoli zaczynają jeść .. Fakt jest taki, że kapsle nałożone na napełnione butelki skaczą i wydają fajne dźwięki Edited August 28, 2009 by Maryush Link to comment Share on other sites More sharing options...
Infam Posted August 28, 2009 Share Posted August 28, 2009 Hmmm... Czy myslisz ze w piwie po fermentacji jest ciagle wystarczajaco CO2 aby wypchac powietrze? Czy moze po dodaniu cukru do butelkowania nowa fermentacja zacznie sie az tak szybko? W pol godziny? Koledze Yemu chodziło zapewne o to pierwsze. Jeśli fermentacja (zwłaszcza jej końcowa faza) prowadzona byłaby w niskiej temperaturze to może usuwanie powietrza będzie tą metodą w miarę efektywne. Inną kwestią jest poziom, do którego butelkujemy. Należy napełniać butelki nie więcej niż 2-3 cm "od kapsla". Pozostały tlen zostanie szybko łyknięty przez refermentujące drożdże. Taka niewielka ilość tlenu, który dość szybko zostanie zredukowany wg mnie nie może wnieść wyczuwalnych wad (kartonowo-papierowy zapach, autolizę/szmatę, tudzież warunki do rozwoju tlenowców z późniejszymi efektami ich działań). Nie trzeba wytężać zmysłów, żeby po pewnym czasie od butelkowania wyczuć wady w piwie zabutelkowanym "do połowy". Natomiast sądzę, że przy butelkowaniu "prawie pod kapsel" znajdziemy się dużo poniżej progu wyczuwalności wad przez sensoryka górnych lotów. Jeszcze inna kwestia. Przy piwach dobrze sklarowanych usunięcie powietrza dodatkowo wydłuży refermentację (tak mi się przynajmniej wydaje po eksperymentach). Pewną ładnie wyklarowaną warkę (był to chyba pils), po poradzie Sensora, zabutelkowałem niemal dosłownie pod kapsel. Na nagazowanie czekałem chyba ze cztery czy pięć miesięcy (w temperaturze nieco wyższej od temperatury fermentacji). Kilka butelek było mniej "wypełnionych" - te nagazowały się dwa-trzy razy szybciej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yemu Posted August 28, 2009 Author Share Posted August 28, 2009 Hmmm... Czy myslisz ze w piwie po fermentacji jest ciagle wystarczajaco CO2 aby wypchac powietrze? Czy moze po dodaniu cukru do butelkowania nowa fermentacja zacznie sie az tak szybko? W pol godziny? Na pewno trochę CO2 w piwie po fermentacji jest. jak wiadomo ilośc rozpuszczonego w piwie co2 zalezy od temperatury. jak mamy zimnego lagera i go rozlewamy w temp pokojowej to sporo rozpuszczonego co2 sie zacznie ulatniac. a swoja droga wydaje mi sie' date=' ze spokojnie w pol godziny zacznie sie refermentacja (na pewno w takim czasie zrehydratowane suche drożdze zaczynaja pracowac), a i moje skromne doswiadczenie z piwami, ktore nie podgrzewaly sie w trakcie rozlewu jest takie, ze kapselki bardzo szybko zaczynają podskakiwac (zapewne przez co2 z refermentacji, lub co2, ktory sie zaczął ulatniac podczas przelewania) Fakt jest taki, że kapsle nałożone na napełnione butelki skaczą i wydają fajne dźwięki zgadza się :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Infam Posted August 29, 2009 Share Posted August 29, 2009 Staś butelkuje, ja zacieram. Kapsle nie skaczą Stasiek zostawia za dużo powietrza w butelkach! 5 cm?!? Ignorancja Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted August 31, 2009 Share Posted August 31, 2009 Stasiek zostawia za dużo powietrza w butelkach! E... to chyba nie było aż 5cm. A zresztą spróbowałbyś sam nalać pod kapsel gdy się tak piwo pieniło! Nie wiem co mogło być powodem takiego pienienia, ale fakt, że po wlaniu do butelki piany było przynajmniej 5-10cm. Dolewałem gdy trochę opadła ale dalej się pieniło, a nie miałem całego dnia, żeby czekać aż znów opadnie i dolać... Kapsle nie skaczą Potwierdzam. Nie skakały. Zostawiłem specjalnie dwie butelki - czekaliśmy chyba ze 40 minut. Żadnego podskoku... Piwo które butelkowałem (stout) stało w około 19-20°C. Butelkowane było w temp ok. 25-30°C (albo i więcej), tak więc teoretycznie CO2 powinien się wydzielać, a tu nic. Link to comment Share on other sites More sharing options...
plpaw Posted September 7, 2009 Share Posted September 7, 2009 Ja zawsze zostawiałem 5 cm powietrza pod kapslem a piwo jest teraz przegazowane ( nawet jedną butelkę mi rozsadziło), może to przegazowanie powstało, że było za dużo powietrza albo za wysoka temperatura refermentacji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted September 7, 2009 Share Posted September 7, 2009 Ja zawsze zostawiałem 5 cm powietrza pod kapslem a piwo jest teraz przegazowane ( nawet jedną butelkę mi rozsadziło), może to przegazowanie powstało, że było za dużo powietrza albo za wysoka temperatura refermentacji? Ani ilość powietrza, ani temperatura refermentacji nie ma większego związku z przegazowaniem piwa. Przegazowanie powstało zapewne dlatego, że użyłeś zbyt dużo surowca do refermentacji bądź też zabutelkowałeś piwo, które jeszcze nie odfermentowało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
plpaw Posted September 8, 2009 Share Posted September 8, 2009 1 piwo- BLG początkowe 19 a końcowe 3,5 do refermentacji dodałem 100g ekstraktu suchego 2 piwo- BLG początkowe 11 a końcowe 2 do refermentacji dodałem 100g ekstraktu suchego Piwa wyszly mi przegazowane. Te wielkości są chyba w normie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted September 8, 2009 Share Posted September 8, 2009 1 piwo- BLG początkowe 19 a końcowe 3,5 do refermentacji dodałem 100g ekstraktu suchego2 piwo- BLG początkowe 11 a końcowe 2 do refermentacji dodałem 100g ekstraktu suchego Piwa wyszly mi przegazowane. Te wielkości są chyba w normie? Napisz proszę jaka była objętość warek. W smaku piwa są w porządku? Link to comment Share on other sites More sharing options...
plpaw Posted September 9, 2009 Share Posted September 9, 2009 objętość 20 litrów w smaku piwa ok a wczoraj jedno otworzyłem i było ok. Może żle się roztwór rozprowadził, choć go dodaje do pustego fermentora z kranikiem a potem dodaje do niego piwo po fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted September 9, 2009 Share Posted September 9, 2009 objętość 20 litrów w smaku piwa ok a wczoraj jedno otworzyłem i było ok. Może żle się roztwór rozprowadził, choć go dodaje do pustego fermentora z kranikiem a potem dodaje do niego piwo po fermentacji. W jakiej ilości wody rozpuściłeś surowiec do refermentacji? Może być tak, że część butelek jest przegazowana, a część niedogazowana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now