lechu555 Posted February 15, 2022 Share Posted February 15, 2022 Druga warka (gęstwa)i znowu bananów praktycznie niet. Ciągle chleb tostowy. Bardzo dobre oczywiście. Chętnie bym sprawdził jakie z tego wychodzą banany, ale nie mam warunków jak na razie by załatwić więcej niż 19.5 st. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted February 15, 2022 Share Posted February 15, 2022 27 minut temu, lechu555 napisał: by załatwić więcej niż 19.5 A nie jest tak, że jak zestresujesz je w 12-14°C na początku to wyjdzie banan? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted February 15, 2022 Share Posted February 15, 2022 12 minut temu, zasada napisał: A nie jest tak, że jak zestresujesz je w 12-14°C na początku to wyjdzie banan? Właśnie je tak wczoraj zadawałem. Przetrzymam do jutra i do pokojowej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojciechhh Posted February 21, 2022 Share Posted February 21, 2022 (edited) Hej wszystkim, Wczoraj robiłem weizenbocka i wieczorem zadałem te drożdże bezpośrednio w brzeczkę o temp 21 stopni, temp otoczenia 19. Niestety dopiero dzisiaj zauważyłem że data na fiolce była tylko do 8.01.2022..jakas partia o krótkiej dacie mi przyszła bo zamawiałem pod koniec grudnia :(( czy jest coś co mogę jeszcze zrobić żeby uratować tą brzeczkę? Czy jest sens czekać czy jeszcze ruszy? Edited February 21, 2022 by Wojciechhh Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyżak Posted February 21, 2022 Share Posted February 21, 2022 Jak nie ruszą, to zawsze możesz dać suchary. Póki co czekaj. Na drugi raz rób starter. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł76 Posted February 21, 2022 Share Posted February 21, 2022 Ile Blg brzeczki, ile minęło czasu od zadania drożdży? Kiedyś zrobiłem taki eksperyment - zostawiłem ok. 5 ml tych drożdży i przetrzymałem w lodówce pół roku (ogólnie 5 m-cy po terminie). Zrobiłem 3-stopniowy starter i zadałem do pszenicy 12 Blg. Ruszyły, choć samo piwo rewelacyjne nie było. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojciechhh Posted February 21, 2022 Share Posted February 21, 2022 25 minut temu, Paweł76 napisał: Ile Blg brzeczki, ile minęło czasu od zadania drożdży? Kiedyś zrobiłem taki eksperyment - zostawiłem ok. 5 ml tych drożdży i przetrzymałem w lodówce pół roku (ogólnie 5 m-cy po terminie). Zrobiłem 3-stopniowy starter i zadałem do pszenicy 12 Blg. Ruszyły, choć samo piwo rewelacyjne nie było. Pozdrawiam. Brzeczka miała 16blg. Drożdże zadane wczoraj po 23 czyli siedzą już koło 21h. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł76 Posted February 21, 2022 Share Posted February 21, 2022 Powinny ruszyć. Ja poczekałbym nawet te 48 godzin, jeśli do tego czasu nic nie ruszy to faktycznie dałbym suchary. Na przyszłość pamiętaj - zawsze starter. I zaczynaj od słabszych piw. Ogólnie temat chyba do działu "piaskownica". Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojciechhh Posted February 21, 2022 Share Posted February 21, 2022 To nie jest moja pierwsza warka, już z 20 ich było, prawie zawsze wlewam bezpośrednio z fiolki i wszystko do tej pory było super.. tutaj zrobiłem idiotyczny błąd nie sprawdziwszy wcześniej daty trwałości, ale cóż zrobić, będę teraz wiedział że w przypadku wątpliwości trzeba zrobić starter Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyżak Posted February 21, 2022 Share Posted February 21, 2022 10 minut temu, Wojciechhh napisał: będę teraz wiedział że w przypadku wątpliwości trzeba zrobić starter Starter robimy zawsze, a nie w przypadku wątpliwości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted February 21, 2022 Share Posted February 21, 2022 @Krzyżak, to Ci powiem, że do max 25l FM41 zawsze leję z fiolki, robiąc tym samym ostry underpitching i piwa zawsze są bardzo dobre i bananowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyżak Posted February 21, 2022 Share Posted February 21, 2022 Za prawdę powiadam Ci, startery robimy zawsze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted February 22, 2022 Share Posted February 22, 2022 Hej wszystkim, Wczoraj robiłem weizenbocka i wieczorem zadałem te drożdże bezpośrednio w brzeczkę o temp 21 stopni, temp otoczenia 19. Niestety dopiero dzisiaj zauważyłem że data na fiolce była tylko do 8.01.2022..jakas partia o krótkiej dacie mi przyszła bo zamawiałem pod koniec grudnia ( czy jest coś co mogę jeszcze zrobić żeby uratować tą brzeczkę? Czy jest sens czekać czy jeszcze ruszy?Będzie dużo banana Wysłane z mojego BASIC przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojciechhh Posted February 22, 2022 Share Posted February 22, 2022 W końcu po praktycznie równo 48 godzinach drożdże ruszyły z kopyta, trochę podniosłem temperaturę do 22 i może to też pomogło. Najważniejsze że poszło, mam nadzieję że już ogarną co trzeba i ładnie przefermentuja :). Dzięki za pomoc i rady na przyszłość Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted February 22, 2022 Share Posted February 22, 2022 W końcu po praktycznie równo 48 godzinach drożdże ruszyły z kopyta, trochę podniosłem temperaturę do 22 i może to też pomogło. Najważniejsze że poszło, mam nadzieję że już ogarną co trzeba i ładnie przefermentuja . Dzięki za pomoc i rady na przyszłość Uważaj aby ci nie uciekły Wysłane z mojego BASIC przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lechu555 Posted April 20, 2022 Share Posted April 20, 2022 (edited) W dniu 21.02.2022 o 22:13, smola napisał: @Krzyżak, to Ci powiem, że do max 25l FM41 zawsze leję z fiolki, robiąc tym samym ostry underpitching i piwa zawsze są bardzo dobre i bananowe. o to to No, a co do kolejnych szarży drożdży i spadku jakości to może faktycznie coś jest na rzeczy bo moja trzecia warka na gęstwie już nie przypomina tej pierwszej za bardzo. Warunki raczej te same, zasyp raczej ten sam. Wygląd raczej bez zarzutu. Smak też jest ok, ale to już nie ta jakość. Teraz chleba tostowego brak, banów i goździków niet. Piwo ma jakby bardziej smak sodowy (nie wiem jak to odpisać, ale podobne wrażenie miałem jak pierwszy raz piłem Piwo z Grodziska i nie chodzi tutaj o wędzoność), oczywiście nie jest to woda, a treściwość zdecydowanie jest. Na pewno tym razem lepiej się sklarowało, faktycznie kristal weizena można z tego teraz łatwo zrobić, albo jakąś bazę do mocniej chmielonych, przyprawianych weizenów (co uskutecznie z tej samej gęstwy). Nie jest to już piwo, które bym komuś dumnie nalewał i na pewno teraz by nie smakowało części ludzi, których wcześniej raczyłem pierwszą warką na tych drożdżach. Poniżej zdjęcia wersji klarownej i z dodanym osadem. Edited April 20, 2022 by lechu555 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted April 23, 2022 Share Posted April 23, 2022 Po 2 tygodniach dalej mam czapę drożdzy na górze. One tak mają? Butelkowanie za tydzień planję.Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted April 24, 2022 Share Posted April 24, 2022 19 godzin temu, INTseed napisał: Po 2 tygodniach dalej mam czapę drożdzy na górze. One tak mają? Butelkowanie za tydzień planję. Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka Moje ostatnie 2 warki tak miały. Ale jak pobujałem wiaderkiem przed cold crashem to opadły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Izbor Mściwy Posted June 13, 2022 Share Posted June 13, 2022 Witam, uwarzylem ostatnio (w zeszły wtorek) weizenbocka 20blg jako że to piwo mocne, zadałem gestwe w temperaturze 15 stopni żeby nie mieć zbyt wysokiej temperatury fermentacji. Taką samą temp mam w lodówce. Niestety wypadł mi nagły wyjazd a ja zapomniałem żeby podnosić temperaturę co pół stopnia na dzień. Minął prawie tydzień czy zwiększyć temperaturę odrazu czy zgodnie z moim założeniem 0.5 stopnia dziennie. Do jakiej temperatury dojść? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted June 13, 2022 Share Posted June 13, 2022 Tydzień, to moim zdaniem już po fermentacji. Ustawiłbym 21°C i niech samoistnie dojdzie do tej temperatury, przetrzymałbym 5 dni i w butelki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.