marekch2 Posted October 19, 2007 Share Posted October 19, 2007 http://www.allegro.pl/search.php?string=chmiel&description=1&search_type=1&location_radio=1&selected_country=1&order=t&st=gtext&listing_sel=2&listing_interval=7&category=27983 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted October 20, 2007 Share Posted October 20, 2007 Kupiłem po jednej porcji po 500 g. Zobaczę co to jest. Dziękuję za cynk. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomuś Posted December 27, 2009 Share Posted December 27, 2009 Odświeżę troszkę temat. Jest obecnie kilka ofert i z dwie wyglądają bardzo konkurencyjnie http://allegro.pl/listing/search.php?category=73973&sg=0&string=chmiel zwłaszcza te 5 kg Marynki lub Lubelskiego za 120 zł z przesyłką. Jakby był ktoś chętny ze Szczecina to cena za 100 gram wynosi 2,40 zł. Dowiadywałem się i chmiel jest z 2009 roku. Ja bym chętnie po 500 gram łyknął. Na pewno będzie można się ugadać na mieszaną paczkę Marynka Lubelski w zależności od potrzeb. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GaGacek Posted December 27, 2009 Share Posted December 27, 2009 http://browar.biz/forum/showthread.php?t=85808 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szwed Posted December 27, 2009 Share Posted December 27, 2009 Odświeżę troszkę temat. Jest obecnie kilka ofert i z dwie wyglądają bardzo konkurencyjnie http://allegro.pl/listing/search.php?category=73973&sg=0&string=chmiel zwłaszcza te 5 kg Marynki lub Lubelskiego za 120 zł z przesyłką. Jakby był ktoś chętny ze Szczecina to cena za 100 gram wynosi 2,40 zł. Dowiadywałem się i chmiel jest z 2009 roku. Ja bym chętnie po 500 gram łyknął. Na pewno będzie można się ugadać na mieszaną paczkę Marynka Lubelski w zależności od potrzeb. Jak przechowywać większą ilość chmielu?. Najlepszy jesz pakowany hermetycznie, taki luźny dobrze jest zamrozić.Ja zamówię sobie 2 x po 500g lubelski i marynke Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomuś Posted December 27, 2009 Share Posted December 27, 2009 ja mam zgrzewarkę do folii. Hermetycznie to nie zamknę, ale przynajmniej odetnę dopływ świeżego powietrza do wewnątrz, więc nie będzie wietrzał. Problem z tym że tylko oferta 5 kilo jest naprawdę atrakcyjna. Gdyby zebrało się chętnych na 4 kg ze Szczecina to można by zamówić wspólnie. Zawsze to taniej niż sklepie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wesoly Posted December 27, 2009 Share Posted December 27, 2009 Kupuję kilka kg chmielu co rok bezpośrednio od producenta. Pakuje ciasno i szczelnie do wiader + zawiniątko z pirosiarczynem + Co2. dodatkowo chmiel cały czas jest w jak najniższej temperaturze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted December 27, 2009 Share Posted December 27, 2009 Powinniśmy jeśli jest nas stać, kupować w sklepach piwowarskich. Z banalnego powodu. Czym bogatszy sklep tym większy asortyment. A czy warka wyjdzie za 40 czy 45zł. To chyba aż tak nas po kieszeni nie uderzy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomuś Posted December 28, 2009 Share Posted December 28, 2009 Powinniśmy jeśli jest nas stać, kupować w sklepach piwowarskich. Z banalnego powodu. Czym bogatszy sklep tym większy asortyment. A czy warka wyjdzie za 40 czy 45zł. To chyba aż tak nas po kieszeni nie uderzy. Niby tak niby nie. Moim zdaniem surowce do produkcji domowego piwa, oczywiście przy dominującym kryterium jakości, są takim samym produktem jak benzyna, buty, mąka czy inne dobra trwałe. Jeżeli sklep kupuje chmiel od plantatora i pakuje w foliowe worki to dlaczego my nie możemy tego robić. Im więcej plantator sprzeda drobnym nabywcą, tym chętniej będzie to robił i może również wzbogaci asortyment chmieli . No ale jak kto woli, nie namawiaj już więcej, nie mój w tym interes. Sklepy za to mają wyłączność i dobre marże na słodach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan62 Posted December 28, 2009 Share Posted December 28, 2009 Kupuję kilka kg chmielu co rok bezpośrednio od producenta.Pakuje ciasno i szczelnie do wiader + zawiniątko z pirosiarczynem + Co2. dodatkowo chmiel cały czas jest w jak najniższej temperaturze. To, że siarka zwiększa okres przydatności do użycia chmielu to znany mi temat, ale jaką role spełnia dwótlenek węgla i jak się go stosuje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wesoly Posted December 28, 2009 Share Posted December 28, 2009 Co2 jest cięższy od powierza, więc go wypiera z pojemnika. Jak nie ma dostępu do tlenu to chmiel nie ulega destrukcji.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
full-light Posted March 18, 2013 Share Posted March 18, 2013 Witam. Aby nie zakładać nowego tematu, zapytam tutaj. Jaki chmiel polecilibyście zastosować do ciemnego lagera na goryczkę i jaki na aromat? Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted March 18, 2013 Share Posted March 18, 2013 Ale to jest wątek o sklepach piwowarskich Link to comment Share on other sites More sharing options...
full-light Posted March 18, 2013 Share Posted March 18, 2013 Przepraszam, zasugerowałem sie tytułem. Bardzo prosze jeśli jest taka możliwość o przeniesienie mojego posta do właściwego tematu.(surowce) Link to comment Share on other sites More sharing options...
slotish Posted September 6, 2013 Share Posted September 6, 2013 Chciałbym kupić w tym roku świeżego lubelskiego. Czy moglibyście polecić jakiegoś chmielarza, który handluje dobrą szyszką? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts