sadist89 Posted October 2, 2014 Share Posted October 2, 2014 witam serdecznie szukałem w wyszukiwarce, ale nie znalazłem odpowiedzi 100% na moje pytanie. Wstawiłem Brew kita canadian blonde, 17 września na burzliwa, blg początkowe 12, piana ładna, zapach również ładny, w obecnej chwili piana opadła, blg w okolicach 2,5. (gdy odlwam troche piwa do sprawdzenia BLG to jest ono mocno nagazowane - oczywiście odgazowuję przed sprawdzeniem.) co jakieś 3, 4 minuty wydobywa się bulgotanie. obecnie 13,14 dzień fermentacji, osad drożdzowy widoczny na dole, piwo w smaku dosyć gorzkie (aż za bardzo bym powiedział), nie widzę żadnych korzuchów. Brew kit był przeterminowany 4 msc.nie mam drugiego fermentatora na zlanie na cichą. Moje pytanie brzmi, butelkować czy czekać jeszcze? jeśli tak, to ile czekać? jeśli butelkować, to czy dodawać cukru? pozdrawiam ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikun87 Posted October 2, 2014 Share Posted October 2, 2014 Trochę za wcześnie na ocenianie smaku, goryczka pewnie się jeszcze ułoży. Sprawdź blg za 3-4 dni i jeśli się nie zmieni to wtedy możesz myśleć o butelkowaniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzys Posted October 2, 2014 Share Posted October 2, 2014 Trochę długo jak na puszkę 12blg. A temperatura jaka? Zrób jak radzi kolega mikun87 Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej.b Posted October 2, 2014 Share Posted October 2, 2014 trochę dziwne że przy 2.5 BLG jeszcze coś bulga. Fermentacje rób bez rurki tylko przykrywaj pokrywka lekko nie domknietą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzys Posted October 2, 2014 Share Posted October 2, 2014 Fermentacje rób bez rurki tylko przykrywaj pokrywka lekko nie domknietą. A co by to zmieniło w tym konkretnym przypadku? Link to comment Share on other sites More sharing options...
alitechno88 Posted October 2, 2014 Share Posted October 2, 2014 zrobiłem około 30 warek z kitów (cooper) i powiem ci że fermentacja to max 9 dni na tych ich drożdżach. zawsze kupowałem inne drożdże aby zadać większą ilość bo z tych kitów to mało 7g na 24l. łatwo o infekcję. zdarzyło mi się bulgotanie dłużej niż 9 dni ale i tak butelkowałem bo to cicha fermentacja! już parę lat nie bawię się kitami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pavulonek Posted October 2, 2014 Share Posted October 2, 2014 Skoro jeszcze "bulka" to poczekaj aż przestanie, dodaj 3 dni i butelkuj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alitechno88 Posted October 2, 2014 Share Posted October 2, 2014 aha i burzliwa to otwarta. rajstopa żeby owocówki się nie zbierały Link to comment Share on other sites More sharing options...
sadist89 Posted October 3, 2014 Author Share Posted October 3, 2014 (edited) witam, temperatura od początku do teraz w okolicach 21-23 stopnie, aktualizacja wydobywania się co2 - 11 minut. w 1 poście strzeliłem głupotę - nie 3,4 minuty, a 11. BLG stałe - 2.5 (mierzone w temperaturze 21 stopni, przy wygazowanej próbie) Edited October 3, 2014 by sadist89 Link to comment Share on other sites More sharing options...
alitechno88 Posted October 3, 2014 Share Posted October 3, 2014 albo zlej na cichą albo za poczekaj dzień, dwa i butelkuj! Link to comment Share on other sites More sharing options...
santa Posted October 3, 2014 Share Posted October 3, 2014 Skoro jeszcze "bulka" to poczekaj aż przestanie, dodaj 3 dni i butelkuj. A jeśli będzie się zmieniać temperatura otoczenia i bulkanie nie ustanie, to co wtedy? Trochę za bardzo na to bulkanie zwracacie uwagę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bzdzionek Posted October 3, 2014 Share Posted October 3, 2014 temperatura od początku do teraz w okolicach 21-23 stopnie W tej temperaturze drożdże już dawno się uwinęły z robotą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts