amorph Posted October 3, 2014 Share Posted October 3, 2014 Jako, że mam w swoim otoczeniu osoby, które za najlepsze uważają piwa owocowe chciałbym zrobić coś na kształt piw z Kormorana. Udło mi się przestawić parę osób z Reddsów a to już coś. Na stronie browaru jest opis: "Gdzie tkwi sekret sukcesu Wiśni w Piwie? Do jasnego piwa dodajemy naturalny sok wiśniowy, odrobinę cukru dla złamania wiśniowej kwaskowatości i leżakujemy. Ten długi proces pozwala na odpowiednie ułożenie się smaków i stworzenie z nich doskonałej kompozycji." Nie będę oczywiście pasteryzował więc muszę się liczyć z tym że drożdże zeżrą cały cukier jaki im dać w postaci soku i niewiele tych aromatów może zostać. Czytałem o robieniu piw z "resztek" czyli dodaniu do przefermentowanego już piwa wody i soku ale nie chce mieć tak rozwodnionego piwa. Czy ma ktoś doświadczenie z dodawaniem domowych soków np.: z wiśni, malin, mirabelek, śliwek? Chciałbym rad jak ugryźć ten temat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
santa Posted October 3, 2014 Share Posted October 3, 2014 W tym wątku sporo informacji na ten temat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts