Makaron Posted August 31, 2009 Share Posted August 31, 2009 Od jakiegoś czasu próbuje sie zabrać za uwarzenie tego piwa. Ale opinii jak uzyskać karmelizacje w kotle. Tradycyjnie bylo uzyskanie poprzez bardzo długie gotowanie całości brzeczki. W domu można ten efekt uzyskać przez odebranie kilku litrów podczas chmielenia i bardzo mocnego gotowania. Drugi sposób to dodanie słodów specjalnych takich jak karmelowy jasny, crystal i melanoidowy co na dać podobny efekt. Chce użyć california lager wyeast. Przykład takiej receptury w wypadku pierszym to 97procent pale ale i 3 procent palony jęczmień. Bardzo delikatne chmielenie na goryczkę. Gęstość 1.030-1.035 (cos ala 7-9blg) Co o tym myślicie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted August 31, 2009 Share Posted August 31, 2009 Od jakiegoś czasu próbuje sie zabrać za uwarzenie tego piwa. Ale opinii jak uzyskać karmelizacje w kotle. Tradycyjnie bylo uzyskanie poprzez bardzo długie gotowanie całości brzeczki. W domu można ten efekt uzyskać przez odebranie kilku litrów podczas chmielenia i bardzo mocnego gotowania. Drugi sposób to dodanie słodów specjalnych takich jak karmelowy jasny, crystal i melanoidowy co na dać podobny efekt. Chce użyć california lager wyeast. Przykład takiej receptury w wypadku pierszym to 97procent pale ale i 3 procent palony jęczmień. Bardzo delikatne chmielenie na goryczkę. Gęstość 1.030-1.035 (cos ala 7-9blg) Co o tym myślicie? W zasadzie napisałes wszystko co trzeba o tym piwie. Przykładem drugiego podejścia jest moja receptura: http://www.piwo.org/forum/p23459-12-08-2009-21-17-48.html#p23459 to jest 80-tka, ale wystarczy zmniejszyć ilośc pale ale i chmielenie i można robić 60-tkę. Dodam, że przy karmelizacji w kotle powstają posmaki tofi, które moga byc mylone z diacetylem. Lepiej też nie dodawac słodów dymionych, chyba, że szczyptę. Drożdże możesz wziąć lagerowe, albo jakieś czyste ale - american ale, irish ale, scottish ale.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now