Jump to content

Witebier -kleikowanie

froniu

Recommended Posts

Witam.

Przygotowuje się do warzenia Witbier.

W zasypie znajdują się miedzy innymi:

-płatki pszeniczne błyskawiczne

-płatki owsiane błyskawiczne

-mąka pszenna

Czy w/w składniki trzeba kleikować??

Pozdrawiam

Witam

Ja właśnie po warzeniu Witbier'a - wczoraj maiłem taką przyjemność i przed zacieraniem kleikowałem ale tylko samą pszenice i wyglądało to mniej więcej tak: do 6 litrów zimnej wody wrzucamy śrutę ziarna pszenicznego, mieszając podgrzewamy do 80 stopni i wyłączamy palnik. Po 20 minutach dolewamy 6 l wody, o takiej temperaturze by ustalić temperaturę zacieru na 65 stopniach. Jeśli temperatura za bardzo się obniży ? podgrzewamy całość. Następnie dosypujemy śrutę słodu jęczmiennego oraz płatki owsiane i ustalamy temperaturę na 63-61°C. Po 90 minutach podgrzewamy bądź przez dolanie gorącej wody, bądź przez podgrzanie palnikiem, do temperatury 73-71°C i przetrzymujemy zacier przez 20 minut lub do uzyskania negatywnej próby jodowej. Następnie podgrzewamy do 78°C i filtrujemy.

W zasadzie nie musisz kleikować; pszenica ma niższą temperaturę kleikowania niż jęczmień i powinna się przerobić; szczególnie w postaci płatków.

Ostatnio zrobiłem właśnie tak witbiera infuzyjnie, próba jodowa była była negatywna, tylko brzeczka chyba wyszła mało fermentowalna. Zobaczymy jak wyjdzie - jeszcze fermentuje.

Najwygodnieszą metodą jest taka quasi-dekokcja: śrutę wrzucasz do wody na przerwę białkową, w tym czasie w osobnym garze przegotowujesz płatki (dużo wody! 1:5, 1:6) i jak wracasz kleik, to podgrzewa zacier do temeratury scukrzania.

Zgadza się, na Szkole w Grodzisku się dowiedzieliśmy, że temperatura kleikowania pszenicy to 60 stopni. Nie próbowałam jeszcze osobiście (jakoś trochę się boję, bo przy kleikowaniu w temp. 80 stopni witbier mi wyszedł bardzo smaczny i mam opór przed zmianą przepisu :ble:).

Witam.

.....

-płatki pszeniczne błyskawiczne....

Nie wiedziałem,ze to taki deficytowy towar.

Odwiedziłem dziś większość marketów w Toruniu i niestety,nigdzie nie ma.Jedynie co to znalazłem otręby pszeniczne.

Widać ,że chyba u nas w Toruniu to albo pierniki albo ojciec dyrektor ;) (za co zresztą przepraszamy kraj ) ;)

Edited by froniu

Jeżeli przynudzam to przeprasza, ale jeszcze raz:

Mam przepis na witbier z ksiązki "znakomite piwa" ale niema tam wspomnianego słowa o kleikowaniu, za to są płatki owsiane, pszeniczne błyskawiczne i mąka z pszenicy czyli standard ;). Chciałbym to skleikować.

1/Płatki + mąka razem ważą 1,5 kg, dodaję do tego wodę w proporcji 1:5

2/ i co dalej :(

Jeżeli przynudzam to przeprasza, ale jeszcze raz:

Mam przepis na witbier z ksiązki "znakomite piwa" ale niema tam wspomnianego słowa o kleikowaniu, za to są płatki owsiane, pszeniczne błyskawiczne i mąka z pszenicy czyli standard ;). Chciałbym to skleikować.

1/Płatki + mąka razem ważą 1,5 kg, dodaję do tego wodę w proporcji 1:5

2/ i co dalej :(

Podgrzewasz do 80°C i trzymasz 10-20'. Możesz też doprowadzić do wrzenia.

• 2 months later...
Czes tu pisał żeby do kleikowania płatków pszenicznych dodać 10% słodu. Czy ta odrobina enzymów ze słodu ma jakoś wspomóc kleikowanie?

Tak, w ten sposób łatwiej sie kleikuje i można mniej gotować, ale znaczenie ekonomiczne ma to tylko dla browarów przemysłowych, możesz sobie odpuścić.

tak,

ja ostatnio tak robię dając ok 20 % słodu w stosunku do surowca niesłodowanego.

Po co ?

W trakcie podnoszenia temp do temp wrzenia następuje częściowa hydroliza skrobi oraz białka co przedkłada się na zmniejszenie lepkości zacieru, szybsze skleikowanie skrobi co w dalszym etapie przekłada się na szybszą hydrolizę skrobi z dodatku niesłodowanego w głównym zacierze.

Kunze także to zaleca.