Jump to content

Fermentis safale k-97


FurioSan

Recommended Posts

Hej

 

niedawno znalazłem suchary do Kolsh/Alt

Internet twierdzi, że to nie nowość

 

http://www.fermentis.com/wp-content/uploads/2012/02/SFA_K97.pdf

 

kilka mejli i dowiedziałem się, że sprzedawane tylko w dużych paczkach ( 500-1000g )

 

Czy może ktoś z forumowych piwowarów zawodowych używa ich ?

Jakieś doświadczenia ?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Być może, że Gozdawa Old German Altbier (OGA9) to te drożdże, chyba że zbieżność parametrów jest przypadkowa.

jesli tak to super

 

Podobno Fermentis nie pozwala na sprzedaż swoich produktów pod inną marką.

a może to nie ich produkt a źródło wspólne ?

Link to comment
Share on other sites

a może to nie ich produkt a źródło wspólne ?

Oczywiście może być tak, nie zmam się na sposobach pozyskiwania drożdży do sprzedaży przez firmy.

Jednak pewnie te z Gozdawy mogą być zbliżone pod względem efektów.

 

W ogóle to dziwi mnie polityka Fermentisa, mają (przynajmniej teoretycznie) suchary do hybrydowej fermentacji i zamiast rozpowszechnić je wśród piwowarów domowych, to sprzedają tylko duże paczki, czyli dla przemysłowej produkcji.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 5 months later...

Użyłem do strawberry sour ale. Przez dwa tygodnie fermentacji siarkowodór - jajo, ogólnie bździna potworna ale przeżarły i w butelkach już tego nie ma. Nie polecam jak komuś zależy na czasie i chce wypić piwo jak najszybciej, drożdże ewidentnie potrzebują czasu i spokoju. Piwo zacierane na wytrawnie, odfermentowało raptem do 3Blg więc schodzą raczej płytko lub średnio-płytko. Profil smakowy bardzo pozytywny, bardzo czyste piwo wyszło. Raczej polecam.

Link to comment
Share on other sites

Być może, że Gozdawa Old German Altbier (OGA9) to te drożdże, chyba że zbieżność parametrów jest przypadkowa.

Sprawdziliśmy praktycznie, to nie te same drożdże.

K-97 zachowują się jak typowe "górniaki", potężna czapa drożdżowa nawet niskich zakresach temperatur, zapachy podczas fermentacji, jak już ktoś wcześniej wspominał, nieciekawe. Kiepskie osiadanie drożdży. Natomiast jak się poczeka - efekty pozytywnie zaskakują. Piwo z zasypu 3,5 kg pilzneński, 0,5 pszeniczny; zacieranie 30/30/10, chmielenie 60 min Marynka 15g, wyszło ok 24l 11,5 Blg ok. miesięczna fermentacja pół na pół burzliwa/cicha, miesiąc po butelkowaniu smakuje bdb, rewelacyjnie gasząc pragnienie podczas upałów. Piwo jest tak smaczne, że tylko zdrowy rozsadek odgania nas do niego  ;) Zarówno drożdże jaki i receptura wchodzą na stałe do naszego browaru. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Dla mnie najlepsze drożdże hybrydowe, w niskich temperaturach dają piwo czyste jak lager ale z nutką swieżosci młodego ale. W wyższych wychodzi coś ala kwasek cytrynowy/skórka z cytryny ale się zredukował po refermentacji. Pracują nie tak szybko jak S04 ale podobnie jak US-05, klarują się wolno ale skutecznie, przy okazji chyba zabierają białka i skrobię na dno bo piwo jest jak filtrowane. Osad jest pylisty i łatwo się mąci ale samo piwo klarowne.

 

Odkrycie sezonu 2015/2016 i moje nowe ulubione suchary.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Na drożdżach K-97 zrobiłem 3 warki (wit, koelsch i alt), oto moje obserwacje:

Drożdże świetnie się sprawdziły w wicie i kolszu, co do alta mam wątpliwości, aczkolwiek źle przeliczyłem ilości i zawaliłem go barwiącym K.

Profil czysty, lekko owocowy, piwa wytrawne. U mnie wyszła bardzo przyjemna delikatna cierpkość, coś jak przy białym wytrawnym winie.

Na pewno będę jeszcze używał i mogę je polecić; chyba jedne z lepszych sucharów.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 9 months later...
  • 3 months later...

Popełniłem na tych drożdżach Sticke z przepisu

i jestem bardzo rozczarowany. 2 miesiące po butelkowaniu piwo zupełnie nie przypomina alta. Fermentowane w 15-16°C, na koniec podniesione do temp. pokojowej. Aromaty słodu monachijskiego kompletnie przykryte jakimiś trudnymi mi do zidentyfikowania irytującymi estrami, podobnymi do tych, które dają S-04. W smaku też nie powala mnie to piwo niestety. Kolejnego alta zrobię na S-33 (wzorem Pinty Stare Ale Jare ).

 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Odfermentowanie witbira K-97 na poziomie 62% z 13 do 5 BLG jest normalne? Burzliwa 15-17C 14dni, cicha 20C 9dni. Dodałem dzisiaj gęstwe na wszelki wypadek ale myśle że już nic nie zdziałają. Robiłem już kiedyś na nich american wita i wtedy z 12 zeszły do 2.

Edited by dan737
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Odfermentowanie: APA 12blg do 2,5blg; IPA - 15blg do 4blg. Profil raczej neutralny, piwo wychodzi zamglone. Drożdże wychodzą z baniaka, nawet w niższych temperaturach. Ogólnie całkiem spoko drożdże.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Popełniłem Kölscha 11.5 Blg na tych drożdżach. Odfermentowało to do 1.8 (!) w 17° . Czapa nie chciała utonąć. Jak utonęła (14 dni) przelałem do innego fermentora.

I cały czas jakiś smrodek włóczy się po domu. Jakiś owocowy, nie siara. 

Ręce opadają. Odfermentowanie 85%, a tu ciągle coś wali.  Nie bardzo wiem co dalej z tym czynić, poradzicie ?

Zachciało się eksperymentów.... Inna sprawa że płynne były nie do kupienia. Np. w TB z 5 rodzajów do Kölscha, a na stanie nic. Po co to komu ?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Panowie, drożdże zostały do brzeczki 8blg. Temperatura fermentacja 14st.

Temlerautura zadania nie mierzyłem. Brzęczka była odczuwalnie ciepła ale nie gorąca. 

 

Mineły 24h a drożdże nie ruszyły. 

Czy te drożdże mogą ruszyć z opóźnieniem, czy zazwyczaj ruszają szybko? 

 

Edited by Piotr Lachowicz
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.