Skocz do zawartości

QV Birra


mc007

Rekomendowane odpowiedzi

#95 Belgian Pale Ale 02. 06. 2018

 

12 blg

20 IBU

25l

 

Skład:

 

 pale ale 4 kg

-  abbey 0,4 kg

- melanoidynowy 0,2 kg

- caramunich I  0,16 kg

 

 

- chmiel Marynka i Cascade  szyszka własna

- gęstwa safale BE-134

 

 

Zacieranie  w 17,5l


-  64°C - 20 min.

- 72°C - 60 min.

78°C - 1 min.

 

Gotowanie 60':

 

60' Marynka 23g

15' Cascade 56 g

15' mech irlandzki

 

Fermentacja ok 20°C

 

/ 29.07 zabutelkowane przy 1 blg.

Edytowane przez mc007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Dość długa przerwa wyszła... :) 

Zmiana miejsca zamieszkania nie pozwoliła z początku na warzenie piwka.

Do tego od jakiegoś czasu prześladowała mnie jakaś infekcja, zawsze kilka butelek z warki było przegazowanych...

 

W końcu coś jednak pękło i spontanicznie wczoraj zakupiłem brewkita Gozdawa pale ale ;) 

W planie jest przejście na kegi, bo butelkowanie to dla mnie najgorsza część tego hobby.

 

Ale póki co muszę zacząć kompletować sprzęt. 

 

#96 Pale Ale brewkit Gozdawa 19.01.2019

 

Pół godziny roboty i piwo w fermentorze zadane drożdżami ;) Ale to nie to samo, co tradycyjne warzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Pierwsze warzenie w Chorzowie.  Sprzęt taki sam :P

 

#97 Session IPA 12. 05. 2019

 

110 blg

39 IBU

19l

 

Skład:

 

 pilzneński 3 kg

-  apszeniczny 0,7 kg

 

 

- chmiel Iunga 2015, Cascade , Citra i Simcoe 2018 granulat

- US-05

 

 

Zacieranie  w 12l


-  67- 64°C - 60 min.

78°C - 1 min.

 

Gotowanie 65':

 

60' Iunga  15g

15' Centennial 15 g

15' mech irlandzki

5' Simcoe 10g

5' Citra 10g

0' Centennial 10g

0' Simcoe 10g

0' Citra 10g

 

Schłodzone do 16 stopni i zadane uwodnionymi drożdżakami. Byłem zaskoczony szybkością schładzania, udało się w 15 minut zejść do 18 stopni.

Później sprawdziłem, że woda w kranie ma 12 stopni, czyli całkiem fajnie jak na tę porę roku :)

 

Fermentacja tak by było jak najbardziej neutralnie, start w 15°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#98 Saison 23. 07. 2019

 

12 blg

24 IBU

19l

 

Skład:

 

 pilzneński 4 kg

-  pszeniczny 0,3 kg

- monachijski 0,4 kg

 

 

- chmiel Polaris i Sybilla własna szyszka

- safale be-134

 

 

Zacieranie  w 15l


-  64°C - 60 min.

78°C - 1 min.

 

Gotowanie 65':

 

60' Polaris

15' Sybilla

 

5' Skórka z cytryny

 

Schłodzone do 20, drożdze uwodnione

 

Fementacja ok 24°C

 

 

#99 Saison 14. 08. 2019 

 

15 blg

22 IBU

19l

 

Skład:

 

 pilzneński 42,7 kg

- wiedeński 0,8 kg

-  pszeniczny 0,7 kg

- carahell  0,2 kg

- caraaroma 0,2

- zakwaszający 0,1

 

 

- chmiel Sybilla własna szyszka

- safale be-134 gęstwa

 

 

Zacieranie  w 15l


-  64°C - 60 min.

78°C - 1 min.

 

Gotowanie 65':

 

65' Sybilla

20' Sybilla i 20g curacao

5' 300g cukru

 

 

Schłodzone do 20, dodana gęstwa

 

Fermentacja ok 24°C

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Setna warka nie jest może jakaś niezwykła, ale warzę to na co mam ochotę ;) 

 

Poza tym jest to równe 5 lat od mojej pierwszej zacieranej warki, którą był English IPA :)

 

#100 Best Bitter 29. 10. 2019

 

10 blg

30IBU

20l

 

Skład:

 

 pale ale Maris Otter 3kg 

-  cara crystal 150 ebc 0.2 kg

 

- chmiel Polaris  2017 własna szyszka

- safale s-04

 

 

Zacieranie  w 11,2l


-  66°C - 60 min.

- 78°C - 10 min.

 

Gotowanie 60':

 

60' Polaris

20' Polaris

5' Polaris

 

Schłodzone do 18, drożdze uwodnione

 

Fermentacja narastająco od ok 18°C

Edytowane przez mc007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#101 Session APA 17. 11. 2019

 

10 blg

45IBU

19l

 

Skład:

 

 pale ale Pilzneński 2,4kg 

-  pszeniczny  0.3 kg

 - carahell 0,3

 

- chmiel Polaris  2017 własna szyszka

 - centennial, citra, simcoe granulat

- safale s-04

 

 

Zacieranie  w 11,2l


-  63°C - 40 min.

- 73°C - 20 min.

- 78°C - 10 min.

 

Gotowanie 60':

 

60' Polaris

30' Polaris

15' Centennial 15g

0' Centennial 10g, Simcoe 10g, Cascade 10g

 

Schłodzone do 18

 

 

Fermentacja narastająco od ok 18°C

 

Chmielenie na zimno Simcoe 15g i Cascade 15g na 4 dni

 

 

#102 Mild z dzikim ryżem 15. 12. 2019

receptura zerżnięta od Wihury, byłem ciekaw co wyjdzie :)

 

9 blg

314IBU

18l

 

Skład:

 

 pale ale Maris Otter 2kg 

-  caraaroma  0.225 kg

- pale ale chocolate Fawcett 0,15 kg

- dziki ryż 0,375 kg

 

dziki ryż moczony 10 minut w zimnej wodzie i gotowany 10 minut

 

- chmiel Polaris  2017 własna szyszka

- safale s-04

 

 

Zacieranie  w 11,2l


-  62-67°C - 80 min.

- 78°C - 1 min.

 

Gotowanie 60':

 

60' Polaris

 

Schłodzone do 18, 

 

Fermentacja narastająco od ok 18°C

Edytowane przez mc007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#103 American Wheat 29. 02. 2020

 

13 blg

27 IBU

22l

 

Skład:

 

 pszeniczny 2,4kg 

-  pilzneński  2 kg kg

 

 

- chmiel Polaris  2017 własna szyszka

- citra i amarillo 2019

 

 

- FM Kłosy Kansas, starter 1,2 l

 

 

Zacieranie  w 13l


-  67°C - 60 min.

- 78°C - 1 min.

 

Gotowanie 60':

 

60' Polaris

15' Polaris

0' Citra i Amarillo po 20g

 

do chłodzenia Citra i Amarillo po 20g

 

Schłodzone do 18°C, 

 

Edytowane przez mc007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#104 American Stout 15. 03. 2020

 

15 blg

47 IBU

22l

 

Skład:

 

- pilzneński 5 kg

 pszeniczny 0,5 kg 

-  jęczmień palony   0,3 kg

- caracrystal 0,2 kg

- czekoladowy 0,1 kg

 

 

- chmiel Polaris  2017 oraz cascade 2016 własna szyszka

 

- FM Kłosy Kansas, gęstwa

 

 

Zacieranie  w 18l


-  66°C - 60 min.

- 78°C - 1 min.

 

Gotowanie 60':

 

60' Polaris

15' Mech Irlandzki

5' Cascade

 

Schłodzone do 18°C, 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#105 Session IPA 5. 04. 2020

 

9 blg

50 IBU

19l

 

Skład:

 

- pilzneński 2,7 kg

 pszeniczny 0,5 kg 

 

- chmiel Polaris  2017 własna szyszka

- citra i amarillo szyszka 2019

 

- FM Kłosy Kansas, gęstwa

 

 

Zacieranie  w 12l


-  63-60°C - 80 min.

- 78°C - 1 min.

 

Gotowanie 80':

 

80' Polaris

15' Mech Irlandzki

5' Citra & Amarillo po 15g

 

 

0' przy 70°C Citra & Amarillo po 15g

 

Schłodzone do 18°C, 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

#106 

 

 

#107 APA

 

receptura do uzupełnienia

 

#108 11.02.2021   AIPA

 

receptura do uzupełnienia

 

 

#109 11.03.2021 Cascadian Dark Ale

 

Zasyp:

Pilzneński- 5,5 kg

Carahel - 0,5 kg

Carafa II Special - 0,5 kg

Biscuit - 0,25 kg

Cukier - 0,25 kg

 

Zacieranie

60 min - 66-67°C

->78°C

 

Chmielenie:

Polaris -  70 min

Polaris - 45 min

30 g - Fuggles 5,5% - 15 min

30 g - Citra 12,6% - 5 min

250 g - cukier - 5 min

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.