Skocz do zawartości

Stosunek IBU do BLG


mikro

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiając się jak nachmielić następne piwo, przeglądałem internety, żeby znaleźć coś o stosunku IBU do BLG. Widzę, że niektórzy używają też innej metody - IBU:Final Gravity.

 

I tu mam pytanie - skąd wiecie jak nachmielić piwo, żeby wam odpowiadało. Oczywiście oprócz doświadczenia, bo to przyjdzie z czasem ;). Używacie jakichś stosunków, czy raczej na oko. Jak nachmielić, żeby nie przechmielić, a żeby nie było za mało :D. Może jest na ten temat jakaś literatura?

Największy problem mam narazie nie z goryczką, a raczej z aromatem i smakiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na przykład zerkając tutaj: http://www.madalchemist.com/chart_bitterness_ratio.html

 

Chwila, chwila... Piszesz o IBU:FG, a nie IBU:OG? Dasz linka jakiegoś? Z tego co ja kiedyś czytałem to nie było to IBU:FG tylko modyfikacja IBU:OG z uwzględnieniem stopnia odfermentowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.