Baton Posted November 23, 2014 Share Posted November 23, 2014 Hej. Planuje zrobić porter wędzony, około 18 blg, warka 23 litry, ibu: 32. Stworzyłem coś takiego na razie: Słody Wędzony (Weyermann) 2,5 kg Pale Ale 1,5 kg Monachijski typ I 1,5 kg Brown 0,5 kg Płatki owsiane 0,5kg Karmelowy ciemny (600 EBC) 0,4 kg Czekoladowy pszeniczny 0,4 kg Pszeniczny 0,4 kg Chmiele Magnum - 30g - 60 minut Galaxy - 20g - 15 minut Citra - 20g - 10 minut Drożdże Safale S-04 Będzie coś z tego? S-04 nie będą miały problemu przy takim ekstrakcie? Kwestia jest taka, że mam na stanie 0,4 kg pszenicznego, 1kg karmelowego 600 i trochę monachijskiego, więc chciałbym ich trochę zużyć. Chmiele: magnum, galaxy, citra, cenntenial, columbus. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek Śliwiński Posted November 24, 2014 Share Posted November 24, 2014 Moim zdaniem trochę dużo tego wędzonego. Co kto lubi. Ja dałem do RISa 20% a Ty masz 40%. U mnie wędzonka jest wyraźna ale nie nachalna. Dałbym max 1,5kg. Chmiele to najmniejszy problem przy porterze. Raczej ważniejsze są aromaty odsłodowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobertJ Posted November 24, 2014 Share Posted November 24, 2014 (edited) A ja odwrotnie niż kolega, radzę dać więcej. W swoim dalem 2.5 kg bukowego Castel malting, który podobno jest mocniej wędzony od weyermana i efekty są trochę mizerne. Gdybym miał robić teraz, to przynajmniej 4kg. Robilem na 20 l. 16.5 blg. Edited November 24, 2014 by RobertJ Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted November 24, 2014 Share Posted November 24, 2014 Castle robi inny niż wędzony torfem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted November 24, 2014 Share Posted November 24, 2014 Robi wędzony bukiem: http://www.castlemal...anguage=English Coder pisał że Czerwony Kapelusz był robiony na tym słodzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kentaki Posted November 24, 2014 Share Posted November 24, 2014 (edited) Robi http://www.castlemal...Language=Polish Ale wcale nie uważam że jest mocno wędzony Edited November 24, 2014 by kentaki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now