Jump to content

Program BBC na temat warzenia domowego.

scooby_brew

Recommended Posts

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/8133775.stm

W tym programie BBC mowia na temat warzenia, zaciekawily mnie pomyslowe plastikowe kegi do serwowania piwa. Czy wy takich uzywacie? Wydaje mi sie dobry pomysl, zwlaszcza do angielskich ales. Podobal mi sie tez ten koles, ktory wlewa chmielona puszke ekstraktu do fermentatora, zalewa zimna woda, sypie drozdze (?), i juz ma piwko gotowe! :)

Edited by scooby_brew

Te plastikowe kegi mają kranik z jakimś rodzajem perlatora. Pytanie po co? Czy ich piwo nie ma piany ? Chyba, że robią tylko Ale'sy, które mają stylowo minimalną pianę. U nas w Polsce nie ma takich kegów.

Kobita is the best :cool2:

Edited by 2artur2

Miałem takie kegi. Są dobre tylko do ale`i. Takich bardzo minimalnie nagazowanych. Jeśli troszkę bardziej się nagazowało to niestety nie dało rady nalać piwa bez piany. No i utrzymanie odpowiedniego ciśnienia roboczego było raczej magiczne bo jak się o tym zapomniało na imprezie beczka zasysała powietrze. Ale duży plus to piwo zawsze było klarowne (konstrukcja beczki dawała to, że piwo było zasysane wysoko znad osadów)

PS

Chciałbym spróbować takiego piwa z takiej drewnianej beczki :)

Mnie sie te kegi podobaja. Nie potrzebujesz butli CO2, regulatora, konektorow, Corneys, kegeratora itp, itp. Jezeli lubisz angielskie "cask ale", nisko gazowane, w tempereturze pokojowej to jest chyba najlepsze rozwiazanie.

Wygooglowalem te kegi na youtube, nazywaja je "King Kegs", maja wielkosc 25 litrow:

Edited by scooby_brew