redachtor Opublikowano 1 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 Ktoś ma pomysł jak uwarzyć coś w tym stylu? I jaki to w ogóle styl będzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 2 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2009 Cześć. Użyj słodu czekoladowego i barwiącego, raczej mało karmelu. Fermentacja na dolniakach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 2 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2009 To jest Schwarzbier, czyli "czarne piwo". Ja zrobiłem to tak: Pale Ale ? 3,2kg Bohemian Pilsner ? 0,5kg Karmelowy ciemny ? 0,3kg Jęczmień palony ? 0,15kg (dodany przy filtracji) Drożdże Wyeast Czech Pils Zacieranie w lodówce turystycznej 68°C -> 62°C (2h) Dolanie wrzącej wody, wsypanie jęczmienia palonego i filtracja Chmielenie (60min): 0min ? 40g (marynka szyszki) 45min ? 30g (lubelski szyszki) BLG 11 zeszło do 1,5 (!) Piwo wymaga dość długiego leżakowania (minimum 6 miesięcy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 2 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2009 No właśnie miałem napisać, że to jest szwarcpiwo Szukaj na niego receptury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się