Skocz do zawartości

Browar Najgorszego Sortu


Rekomendowane odpowiedzi

#36 Blonde 11Blg

 

Zasyp:

1.7kg ekstrakt płynny jasny

 

11.5L OG 1.043 (wyliczone)

 

Gotowanie 14'

25g Aurora 8.8%AA 14'

 

25 IBU, 8EBC

Drożdże: Gozdawa BFSAY

Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#37 Stout 12Blg

 

Zasyp:

1.7kg ekstrakt płynny jasny

250g słód pszeniczny

175g słód Fawcett Chocolate 1200EBC

75g amber

 

Słody zatarte w 69°C przez 30'

 

12L OG 1.049 (wyliczone)

 

Gotowanie 30'

20g Marynka 9.4%AA 30'

20g Marynka 9.4%AA 5'

 

37 IBU, 55 EBC

Drożdże:

Danstar Windsor

Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#38 Bitter 11.5Blg

 

Zasyp:

1.7kg ekstrakt płynny jasny

200g słód Fawcett Crystal 160

200g słód monachijski

 

Słody zatarte w 69°C przez 30'

 

12.5L OG 1.046 (wyliczone)

 

Gotowanie 30'

25g Target 9%AA 30'

25g Fuggles 4.5%AA 1'

 

37 IBU, 17 EBC

Drożdże:

Danstar Windsor

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#39 Bitter 11.5Blg

 

Zasyp:

2kg słód Pale Ale

200g słód Fawcett Crystal 400

50g słód Amber

 

Słody zatarte w 69°C przez 60'

 

11.5L OG 1.046

Wydajność 76%

 

Gotowanie 60'

13g Target 9%AA 60'

25g Fuggles 5.4%AA 1'

 

29IBU, 27EBC

Drożdże:

Gozdawa PAY7

Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#40 American Pale Ale 11.5Blg

 

Zasyp:

1.7kg ekstrakt jasny płynny

200g monachijski

100g crystal 160

 

Słody zatarte w 69°C przez 60'

 

12L OG 1.046 (wyliczone)

 

10g Aurora 8.8%AA 30'

25g Amarillo 8.9%AA 15'

25g Amarillo 8.9%AA na zimno

 

38IBU, 13EBC

Drożdże:

US-05

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#41 India Pale Ale 14Blg

Zasyp:
3kg słód Pale Ale

Słód zatarty w 65°C przez 60'

11.5L OG 1.058, wydajność 72%

13g Magnum 11.5%AA 30'
19g Marynka 9.4%AA 15'
28g Fuggles i 10g Target na zimno

50IBU, 8EBC
Drożdże:
Gozdawa Pay7

Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#42 Extra Stout 14.5Blg

Zasyp:
2.5kg słód Pale Ale

350g słód pszeniczny

300g jęczmień palony (na mashout)

Słód zatarty w 69°C przez 60'

11.5L OG 1.059, wydajność 71%

18g Flyer 9.8%AA 60'
15g Fuggles 5.4%AA 5'

41IBU, 77EBC
Drożdże: PAY7

Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#42 Extra Stout 14.5Blg

 

Zasyp:

2.5kg słód Pale Ale

350g słód pszeniczny

300g jęczmień palony (na mashout)

 

Słód zatarty w 69°C przez 60'

 

11.5L OG 1.059, wydajność 71%

 

18g Flyer 9.8%AA 60'

15g Fuggles 5.4%AA 5'

 

41IBU, 77EBC

Drożdże: PAY7

Początkujący (myślę tez o sobie) mogli by skorzystać z receptur gdybyś pisał jakie wybicia i ile wody użyte w poszczególnych etapach.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Początkujący (myślę tez o sobie) mogli by skorzystać z receptur gdybyś pisał jakie wybicia i ile wody użyte w poszczególnych etapach.

Pozdrawiam.

Schemat mam zawsze podobny: 8L brzeczki przedniej, wysładzanie 2x3.5L, do gara (a raczej garów) trafia ok. 15L, odgotowuję do 11L i dopełniam wodą do zakładanej objętości warki.

Jednak tak naprawdę każdy piwowar musi to indywidualnie przećwiczyć na własnym sprzęcie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#43 Pale Ale 12Blg

Zasyp:
1.7kg ekstrakt płynny jasny
243g cukier inwertowany jasny
50g słód karmelowy 150 (cold steep)

12.5L OG 1.048 (wyliczone)

Gotowanie 30'
10g Aurora 8.8%AA 30'
22g Marynka 9.4%AA 15'

25g Cascade na zimno.

35 IBU, 11 EBC
Drożdże: PAY7

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#44 Desitka Bezstylowiec10Blg

Zasyp:
1.7kg ekstrakt pilzneński

12.5L OG 1.040 (wyliczone)

Gotowanie 30'
10g Magnum 11.5%AA 30'
13g Aurora 8.8%AA 15'
25g Sybilla 7.5%AA 1'

34 IBU, 8 EBC
Drożdże: Gozdawa W35 i poprawka PAY7

Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#44 Desitka 10Blg

 

Zasyp:

1.7kg ekstrakt pilzneński

 

12.5L OG 1.040 (wyliczone)

 

Gotowanie 30'

10g Magnum 11.5%AA 30'

13g Aurora 8.8%AA 15'

25g Sybilla 7.5%AA 1'

 

34 IBU, 8 EBC

Drożdże: Gozdawa W35

Czy z chmielu dodawanego na 30 minut zostaje dużo w smaku?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Raczej nie. Za to ostatnio chmieliłem Pale Ale Cascadem na zimno i piwo jest grejpfrutowe w smaku, mimo że do gotowania poszły tylko tradycyjne chmiele.

30 minut to jest po prostu kompromis między utilizacją alfakwasów a czasem spędzonym nad garami.

Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z Desitki guzik wyszedł, drożdże postanowiły nie dać oznak życia przez trzy doby, w końcu się poddałem i dorzuciłem jedyne drożdże jakie miałem - gęstwę PAY7 i podniosłem temperaturę. Także wyjdzie coś w rodzaju Golden Ale, o ile w ogóle coś wyjdzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#45 Polotmavý ležák 11Blg

 

Zasyp:

1.7kg ekstrakt pilzneński

250g karmelowy 150

 

12.5L OG 1.044 (wyliczone)

 

Gotowanie 30'

18g Magnum 11.5%AA 30'

25g Sybilla 7.5%AA 1'

 

35 IBU, 18 EBC

Drożdże: Saflager W34

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#46 Tmavý ležák 12,5Blg

 

Zasyp:

1.7kg ekstrakt pilzneński

250g pszeniczny

200g czekoladowy 400

100g karmelowy 400

100g karmelowy 150

 

Brzeczka nastawna:

12.5L OG 1.050 (wyliczone)

29 IBU, 36 EBC

 

Chmiel:

17g Magnum 11.5%AA 28'

 

Drożdże:

Saflager W34

Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#47 Bitter 11Blg

Zasyp:
1.7kg ekstrakt pale ale
200g karmelowy 400
50g amber

Brzeczka nastawna:
12.5L OG 1.044 (wyliczone)
32 IBU, 27 EBC

Chmiel:
18g Flyer 9.8%AA 25'
10g Flyer 9.8%AA 10'
25g EKG na zimno

Drożdże:
Gozdawa PAY7

Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#48 Steam Beer 13,5Blg

 

Zasyp:

1.7kg ekstrakt pale ale

250g cukier inwertowany ciemny

200g karmelowy 150

 

Brzeczka nastawna:

11,7L OG 1.054 (wyliczone)

43 IBU, 19 EBC

 

Chmiel:

15g Magnum 11.5%AA 30'

5g Magnum 11.5%AA 15'

5g Marynka 11%AA 15'

25g EKG na zimno

 

Drożdże:

Saflager W34/70

Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#49 Pale Ale 11Blg

Zasyp:
1.7kg ekstrakt pale ale
100g karmelowy 150

Brzeczka nastawna:
11.5L OG 1.045 (wyliczone)
40 IBU, 13 EBC

Chmiel:
9g Magnum 10.5%AA 30'
20g Marynka 10.5%AA 15'
25g Cascade na zimno

Drożdże:
PAY7 

Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#50 ESB 13.5Blg

 

Zasyp:

2.7kg Pale ale

300g karmelowy 150

250g Biscuit

 

Brzeczka nastawna:

11.5L 13.5Blg, wydajność 65% :(

53 IBU, 22 EBC

 

Chmiel:

20g Target 9%AA 60'

25g EKG 5%AA 15'

25g Styrian Golding na zimno

 

Drożdże:

PAY7

Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#51 Ordinary Bitter 8.5Blg

 

Zasyp:

1.5kg Pale ale

250g karmelowy 150

200g płatki pszenne

 

Brzeczka nastawna:

11.5L 8.5Blg, wydajność 65%

32 IBU, 16 EBC

 

Chmiel:

27g EKG 4.5%AA 60'

26g Styrian Golding 0'

 

Drożdże:

PAY7

Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#52 AIPA Kolaboracyjna 16Blg

 

Zasyp:

3.5kg Pale ale

200g Carapils

200g pszeniczny

100g karmelowy 150

 

Brzeczka nastawna:

12.5L 16Blg, wydajność 68%

60 IBU, 13 EBC

 

Chmiel:

25g Belma 9,4%AA 60'

25g Cascade 7,1%AA 20'

25g Belma na zimno

25g Cascade na zimno

 

Drożdże:

US05

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.