Fifol Posted January 12, 2015 Share Posted January 12, 2015 Stosował ktoś z was kiedyś drożdże z otwartej już paczki? Do fermentacji poprzedniego piwa użyłem półtorej paczki drożdży US-05. Drugą, nietkniętą połowę zamknąłem szczelnie w woreczku strunowym i włożyłem do lodówki- leży już tak sobie 1,5 miesiąca. Zastanawiam się czy nie wykorzystać ich w następnym piwie- w końcu poza zmniejszoną żywotnością nic złego nie powinno się z nimi stać. Prawda? Link to comment Share on other sites More sharing options...
donicjusz Posted January 12, 2015 Share Posted January 12, 2015 Ja kupiłem jedną torebkę US-05 i podzieliłem na dwie mniejsze eksperymentalne warki po 10 max 12 litrów po 16 blg każda warka. Obie robiłem w odstępie ok 3 tygodni. Nic złego się nie stało. Piwo wyszło super. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest giekon Posted January 12, 2015 Share Posted January 12, 2015 Stosował ktoś z was kiedyś drożdże z otwartej już paczki? Do fermentacji poprzedniego piwa użyłem półtorej paczki drożdży US-05. Drugą, nietkniętą połowę zamknąłem szczelnie w woreczku strunowym i włożyłem do lodówki- leży już tak sobie 1,5 miesiąca. Zastanawiam się czy nie wykorzystać ich w następnym piwie- w końcu poza zmniejszoną żywotnością nic złego nie powinno się z nimi stać. Prawda? Mi też się zdarzyło robić warkę z otwartych prędzej drożdży, niczego złego nie zauważyłem więc nie ma problemu Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzwagierMinazuki Posted January 12, 2015 Share Posted January 12, 2015 Spokojnie można używać drożdży z otwartej paczki jeśli nie była przechowywana w wilgotnym miejscu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fifol Posted January 12, 2015 Author Share Posted January 12, 2015 Ok, dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts