Jump to content

lekki ale


profik

Recommended Posts

Chcialbym uwarzyc mocno chmielona warke w stylu "ale" ale wazne by piwo mialo jak najmniej alko.

Czy piwo ktore bedzie mialo 7-8 Blg ma szanse bytu?

Myslalem nad platkami owsianymi w ilosci okolo 20% by zwiekszyc troche "ciezkosc" piwa...

 

60% pilznenki

20% pszeniczny jasny

20% platki owsiane blyskawiczne

 

zacieranie 45 min w 64°C i nast 30min w 72°C

 

 

Chmielone citra i amarillo (cascade?) zasadniczo na smak i aromat by uzyskac przy tym okolo 30 - 40 IBU

Na zimno 8g/l

 

ma szanse bytu?

Edited by profik
Link to comment
Share on other sites

Pamiętaj, że im lżejsze piwo tym goryczka wydaje się mocniejsza. W harcerskim 30-40 IBU to już bardzo dużo. Patrz raczej na stosunek ekstraktu początkowego do IBU, a nie na wartość bezwzględną.

A z czego to wynika?

Link to comment
Share on other sites

sprobuj to, bardzo udane piwo, dochmiel wg. uznania

 

Receptura na 25 litrów, ok. 8-9˚Blg, IBU ok. 27-30.

Ordinary Bitter

Zasyp:

  • Słód pilzneński 2,8 kg
  • Słód karmelowy jasny 0,3 kg
  • Słód pszeniczny 0,3 kg
  • Słód karmelowy ciemny 0,2 kg

 

Zacieranie

52°C – wrzucenie słodów

50˚C – 15 minut

67-68˚C – 1,5 godziny

76˚C – 5 minut

 

 

Drożdże:

  • Safale S-04

 

Fermentacja:

Burzliwa 20°C - ok 7-8 dni

Cicha 18°C – ok. 7 dni

Rozlew do beczek ok. 1,8-2,0 vol CO2 (refermentacja ok. 7 dni)

Link to comment
Share on other sites

Słodowość kontruje gorycz. Więcej blg to większa słodowość, zatem potrzeba więcej goryczy (IBU) by otrzymać takie samo odczucie goryczki co w lżejszym piwie.

Należy też zaznaczyć, że w przypadku mocniejszych piw istotna jest nie tylko gęstość początkowa, ale również (może raczej przede wszystkim?) stopień odfermentowania. Zupełnie inaczej odbierać będziemy goryczkę w piwie, które z 18 blg ekstraktu początkowego zeszło np. do 5 blg, a zupełnie inaczej to które zeszło do 2 blg. Stąd też trzeba bardzo uważać z planowaniem goryczki, kiedy używamy szczepów drożdży o których wiemy, że są żarłoczne. W sumie to taki off-top za który przepraszam, ale tak mi się temat pokojarzył ;)

Link to comment
Share on other sites

Powtórzę się... Jak niskoalkoholowe to tylko harcerskie:

http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=9&przedm=568358&=Piwo_Harcerskie_4%2C5_blg

Piwo Harcerskie 4,5 blg

 

 

Wyjątkowo smaczne i pełne charakteru piwo niskoalkoholowe (ok. 1 % obj.), stworzone przez Mateusza Pająka z Dębicy. W naszej, browamatorowej ocenie, jedno z najbardziej oryginalnych piw domowych, jakie dotąd degustowaliśmy. Składniki: słód pilźnienski - 0,75 kg

słód karmelowy jasny - 0,75 kg

chmiel lubelski szyszki - 60 g

drożdże górnej fermentacji - 7g

glukoza - 200 g Jak warzymy: Zacieranie:

wsypać słody do ok 5l wody podgrzanej do ok. 78 st. C i zacierać w temp.

73-75 st. C (w celu uzyskania dużego udziału ekstraktu niefermentującego) do

uzyskania negatywnej próby jodowej (20-30 min). Podgrzać do 80 st. C i

przefiltrować. Brzeczkę wraz z wodami wysłodkowymi gotować 1 godz.

Plan chmielenia:

0 min. 15 g

30 min 15 g

55 min 30 g

Brzeczkę ostudzić, rozcieńczyć wodą do 4,5 st. Blg (do ok. 20 litrów)

U mnie odfermentowało do 2,5, st. Blg, więc piwo miało ok. 1% alkoholu.

Fermentację można prowadzić również w balonie, gdyż ze względu na małą

zawartość ekstraktu fermentującego nie ma typowej fermentacji burzliwej z

wydzielaniem piany, z brzeczki tylko spokojnie ulatniają się bąbelki CO2.

Po ustaniu fermentacji (po 2-4 dni) butelkować po dodaniu 20 dkg glukozy. Uwagi: Dojrzewanie w butelce - min. 1 miesiąc.

Autor receptury: Mateusz Pająk (Dębica).

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.