profik Posted January 13, 2015 Share Posted January 13, 2015 (edited) Chcialbym uwarzyc mocno chmielona warke w stylu "ale" ale wazne by piwo mialo jak najmniej alko. Czy piwo ktore bedzie mialo 7-8 Blg ma szanse bytu? Myslalem nad platkami owsianymi w ilosci okolo 20% by zwiekszyc troche "ciezkosc" piwa... 60% pilznenki 20% pszeniczny jasny 20% platki owsiane blyskawiczne zacieranie 45 min w 64°C i nast 30min w 72°C Chmielone citra i amarillo (cascade?) zasadniczo na smak i aromat by uzyskac przy tym okolo 30 - 40 IBU Na zimno 8g/l ma szanse bytu? Edited January 13, 2015 by profik Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted January 13, 2015 Share Posted January 13, 2015 Jak mam mieć jak najmniej alko to poczytaj o piwie harcerskim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted January 13, 2015 Share Posted January 13, 2015 (edited) Dałbym jakieś jasne słody karmelowe angielskie. Piłem takie lekkie w UK, bardzo fajne. Edited January 13, 2015 by jacer Link to comment Share on other sites More sharing options...
KosciaK Posted January 13, 2015 Share Posted January 13, 2015 Pamiętaj, że im lżejsze piwo tym goryczka wydaje się mocniejsza. W harcerskim 30-40 IBU to już bardzo dużo. Patrz raczej na stosunek ekstraktu początkowego do IBU, a nie na wartość bezwzględną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted January 13, 2015 Author Share Posted January 13, 2015 W sumie racja przy 19blg 90ibu wydaje sie calkiem ok Link to comment Share on other sites More sharing options...
alechanted Posted January 13, 2015 Share Posted January 13, 2015 W sumie racja przy 19blg 90ibu wydaje sie calkiem ok Niedochmielone Link to comment Share on other sites More sharing options...
tolo Posted January 13, 2015 Share Posted January 13, 2015 Pamiętaj, że im lżejsze piwo tym goryczka wydaje się mocniejsza. W harcerskim 30-40 IBU to już bardzo dużo. Patrz raczej na stosunek ekstraktu początkowego do IBU, a nie na wartość bezwzględną. A z czego to wynika? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wilkor Posted January 13, 2015 Share Posted January 13, 2015 Słodowość kontruje gorycz. Więcej blg to większa słodowość, zatem potrzeba więcej goryczy (IBU) by otrzymać takie samo odczucie goryczki co w lżejszym piwie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kilus Posted January 13, 2015 Share Posted January 13, 2015 sprobuj to, bardzo udane piwo, dochmiel wg. uznania Receptura na 25 litrów, ok. 8-9˚Blg, IBU ok. 27-30. Ordinary Bitter Zasyp: Słód pilzneński 2,8 kg Słód karmelowy jasny 0,3 kg Słód pszeniczny 0,3 kg Słód karmelowy ciemny 0,2 kg Zacieranie 52°C – wrzucenie słodów 50˚C – 15 minut 67-68˚C – 1,5 godziny 76˚C – 5 minut Drożdże: Safale S-04 Fermentacja: Burzliwa 20°C - ok 7-8 dni Cicha 18°C – ok. 7 dni Rozlew do beczek ok. 1,8-2,0 vol CO2 (refermentacja ok. 7 dni) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Green Fox Posted January 13, 2015 Share Posted January 13, 2015 Słodowość kontruje gorycz. Więcej blg to większa słodowość, zatem potrzeba więcej goryczy (IBU) by otrzymać takie samo odczucie goryczki co w lżejszym piwie. Należy też zaznaczyć, że w przypadku mocniejszych piw istotna jest nie tylko gęstość początkowa, ale również (może raczej przede wszystkim?) stopień odfermentowania. Zupełnie inaczej odbierać będziemy goryczkę w piwie, które z 18 blg ekstraktu początkowego zeszło np. do 5 blg, a zupełnie inaczej to które zeszło do 2 blg. Stąd też trzeba bardzo uważać z planowaniem goryczki, kiedy używamy szczepów drożdży o których wiemy, że są żarłoczne. W sumie to taki off-top za który przepraszam, ale tak mi się temat pokojarzył Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted January 13, 2015 Share Posted January 13, 2015 Powtórzę się... Jak niskoalkoholowe to tylko harcerskie: http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=9&przedm=568358&=Piwo_Harcerskie_4%2C5_blg Piwo Harcerskie 4,5 blg Wyjątkowo smaczne i pełne charakteru piwo niskoalkoholowe (ok. 1 % obj.), stworzone przez Mateusza Pająka z Dębicy. W naszej, browamatorowej ocenie, jedno z najbardziej oryginalnych piw domowych, jakie dotąd degustowaliśmy. Składniki: słód pilźnienski - 0,75 kg słód karmelowy jasny - 0,75 kg chmiel lubelski szyszki - 60 g drożdże górnej fermentacji - 7g glukoza - 200 g Jak warzymy: Zacieranie: wsypać słody do ok 5l wody podgrzanej do ok. 78 st. C i zacierać w temp. 73-75 st. C (w celu uzyskania dużego udziału ekstraktu niefermentującego) do uzyskania negatywnej próby jodowej (20-30 min). Podgrzać do 80 st. C i przefiltrować. Brzeczkę wraz z wodami wysłodkowymi gotować 1 godz. Plan chmielenia: 0 min. 15 g 30 min 15 g 55 min 30 g Brzeczkę ostudzić, rozcieńczyć wodą do 4,5 st. Blg (do ok. 20 litrów) U mnie odfermentowało do 2,5, st. Blg, więc piwo miało ok. 1% alkoholu. Fermentację można prowadzić również w balonie, gdyż ze względu na małą zawartość ekstraktu fermentującego nie ma typowej fermentacji burzliwej z wydzielaniem piany, z brzeczki tylko spokojnie ulatniają się bąbelki CO2. Po ustaniu fermentacji (po 2-4 dni) butelkować po dodaniu 20 dkg glukozy. Uwagi: Dojrzewanie w butelce - min. 1 miesiąc. Autor receptury: Mateusz Pająk (Dębica). Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted January 14, 2015 Author Share Posted January 14, 2015 Super spraw takie cos uwarze. Co myslicie o platkach owsianych do tego stylu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 Wpisz sobie w wyszukiwarkę harcerskie, nie chce mi się linków przeklejac i szukać za innych. Kilka osób na forum robiło to piwo, kilka je modyfikowalo, poczytaj sobie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now