Skocz do zawartości

lekki ale


profik

Rekomendowane odpowiedzi

Chcialbym uwarzyc mocno chmielona warke w stylu "ale" ale wazne by piwo mialo jak najmniej alko.

Czy piwo ktore bedzie mialo 7-8 Blg ma szanse bytu?

Myslalem nad platkami owsianymi w ilosci okolo 20% by zwiekszyc troche "ciezkosc" piwa...

 

60% pilznenki

20% pszeniczny jasny

20% platki owsiane blyskawiczne

 

zacieranie 45 min w 64°C i nast 30min w 72°C

 

 

Chmielone citra i amarillo (cascade?) zasadniczo na smak i aromat by uzyskac przy tym okolo 30 - 40 IBU

Na zimno 8g/l

 

ma szanse bytu?

Edytowane przez profik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

sprobuj to, bardzo udane piwo, dochmiel wg. uznania

 

Receptura na 25 litrów, ok. 8-9˚Blg, IBU ok. 27-30.

Ordinary Bitter

Zasyp:

  • Słód pilzneński 2,8 kg
  • Słód karmelowy jasny 0,3 kg
  • Słód pszeniczny 0,3 kg
  • Słód karmelowy ciemny 0,2 kg

 

Zacieranie

52°C – wrzucenie słodów

50˚C – 15 minut

67-68˚C – 1,5 godziny

76˚C – 5 minut

 

 

Drożdże:

  • Safale S-04

 

Fermentacja:

Burzliwa 20°C - ok 7-8 dni

Cicha 18°C – ok. 7 dni

Rozlew do beczek ok. 1,8-2,0 vol CO2 (refermentacja ok. 7 dni)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Słodowość kontruje gorycz. Więcej blg to większa słodowość, zatem potrzeba więcej goryczy (IBU) by otrzymać takie samo odczucie goryczki co w lżejszym piwie.

Należy też zaznaczyć, że w przypadku mocniejszych piw istotna jest nie tylko gęstość początkowa, ale również (może raczej przede wszystkim?) stopień odfermentowania. Zupełnie inaczej odbierać będziemy goryczkę w piwie, które z 18 blg ekstraktu początkowego zeszło np. do 5 blg, a zupełnie inaczej to które zeszło do 2 blg. Stąd też trzeba bardzo uważać z planowaniem goryczki, kiedy używamy szczepów drożdży o których wiemy, że są żarłoczne. W sumie to taki off-top za który przepraszam, ale tak mi się temat pokojarzył ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powtórzę się... Jak niskoalkoholowe to tylko harcerskie:

http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=9&przedm=568358&=Piwo_Harcerskie_4%2C5_blg

Piwo Harcerskie 4,5 blg

 

 

Wyjątkowo smaczne i pełne charakteru piwo niskoalkoholowe (ok. 1 % obj.), stworzone przez Mateusza Pająka z Dębicy. W naszej, browamatorowej ocenie, jedno z najbardziej oryginalnych piw domowych, jakie dotąd degustowaliśmy. Składniki: słód pilźnienski - 0,75 kg

słód karmelowy jasny - 0,75 kg

chmiel lubelski szyszki - 60 g

drożdże górnej fermentacji - 7g

glukoza - 200 g Jak warzymy: Zacieranie:

wsypać słody do ok 5l wody podgrzanej do ok. 78 st. C i zacierać w temp.

73-75 st. C (w celu uzyskania dużego udziału ekstraktu niefermentującego) do

uzyskania negatywnej próby jodowej (20-30 min). Podgrzać do 80 st. C i

przefiltrować. Brzeczkę wraz z wodami wysłodkowymi gotować 1 godz.

Plan chmielenia:

0 min. 15 g

30 min 15 g

55 min 30 g

Brzeczkę ostudzić, rozcieńczyć wodą do 4,5 st. Blg (do ok. 20 litrów)

U mnie odfermentowało do 2,5, st. Blg, więc piwo miało ok. 1% alkoholu.

Fermentację można prowadzić również w balonie, gdyż ze względu na małą

zawartość ekstraktu fermentującego nie ma typowej fermentacji burzliwej z

wydzielaniem piany, z brzeczki tylko spokojnie ulatniają się bąbelki CO2.

Po ustaniu fermentacji (po 2-4 dni) butelkować po dodaniu 20 dkg glukozy. Uwagi: Dojrzewanie w butelce - min. 1 miesiąc.

Autor receptury: Mateusz Pająk (Dębica).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.