suri Posted January 13, 2015 Share Posted January 13, 2015 Cześć, ktoś kiedyś pisał żeby pszenicy nie przelewać na cichą tylko od razu po burzliwej w butelki...czy bez przelewania jest smaczniejsze piwko?? próbował ktoś kiedyś bez cichej i "z"?? i ostatnie pyt. maltoza- suchy ekstraky pszeniczny 1kg rozumiem, ze to najlepsza opcja do tej puchy piwa? bez zadnej glukozy dodatkowej, cukru itp? Pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
amorph Posted January 13, 2015 Share Posted January 13, 2015 W cichej w chodzi np o to żeby lepiej wyklarować piwo, odebrać drożdże, zadać dodatki. Drożdży z pszenicznych lepiej nie brać do kolejnych piw, klarowność jest Ci nie potrzebna, chmielenia na zimno nie robisz (?). Ekstrakt jest najlepszym dodatkiem do puchy. Polecam jednak płynny bo łatwiej go rozpuścić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
suri Posted January 13, 2015 Author Share Posted January 13, 2015 to co nie przelewać na cicha? chmielenia na zimno tez nie robię... Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted January 13, 2015 Share Posted January 13, 2015 Drożdży z pszenicznych lepiej nie brać do kolejnych piw A dlaczego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted January 13, 2015 Share Posted January 13, 2015 Drożdży z pszenicznych lepiej nie brać do kolejnych piw A dlaczego? No właśnie,dlaczego ? bo drożdże pszeniczne szybciej mutują ,ale drugi raz można użyć bez przeszkód ,a i trzeci spokojnie daruj sobie cichą,nie będzie z niej żadnego pożytku ,piwo pszeniczna ma być mętne sporo osób (ja też) w innych stylach też nie stosuje cichej a nawet zbierając drożdże nie trzeba stosować cichej Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 to co nie przelewać na cicha? chmielenia na zimno tez nie robię... Pszenica jest najlepsza, jak jest świeża - szkoda czasu i zabawy z przelewaniem. Daj jej z 10 dni na burzliwej, zmierz Blg, poczekaj 3 dni i zmierz Blg po raz drugi - jak stoi na tym samym poziomie, to grzej w butelki i delektuj się po tygodniu a najlepiej dwóch Link to comment Share on other sites More sharing options...
suri Posted January 14, 2015 Author Share Posted January 14, 2015 heheheh spoko, dzieki wszystkim za rady, z pszenica odpuszczam cichą... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now