alert Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 Czy ma ktoś doświadczenie w używaniu przyprawy - papryki wędzonej w piwie? Ostatnio narzeczona wsypała trochę do smażącego się na patelni mięsa i w całej kuchni unosił się ładny aromat wędzonki. Myślę, że w piwach wędzonych może to być ciekawy dodatek, a nie mogę znaleźć receptury, która jej używa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 Czy ma ktoś doświadczenie w używaniu przyprawy - papryki wędzonej w piwie? Ostatnio narzeczona wsypała trochę do smażącego się na patelni mięsa i w całej kuchni unosił się ładny aromat wędzonki. Myślę, że w piwach wędzonych może to być ciekawy dodatek, a nie mogę znaleźć receptury, która jej używa. Nie napisałeś o jaką paprykę chodzi. http://www.homebrewtalk.com/f76/sarano-blonde-pepper-beer-226050/ Na pewno u amerykanów znajdziesz coś więcej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted January 14, 2015 Share Posted January 14, 2015 Propunuję jako przekąska do wędzonki piwnej Alert, jakie masz doświadczenie w piwach wędzonych? Link to comment Share on other sites More sharing options...
alert Posted January 15, 2015 Author Share Posted January 15, 2015 Czy ma ktoś doświadczenie w używaniu przyprawy - papryki wędzonej w piwie? Ostatnio narzeczona wsypała trochę do smażącego się na patelni mięsa i w całej kuchni unosił się ładny aromat wędzonki. Myślę, że w piwach wędzonych może to być ciekawy dodatek, a nie mogę znaleźć receptury, która jej używa. Nie napisałeś o jaką paprykę chodzi. http://www.homebrewt...er-beer-226050/ Na pewno u amerykanów znajdziesz coś więcej. Niestety wiem tylko tyle, że jest to czerwona papryka wędzona kupiona na targowisku w woreczkach strunowych. Propunuję jako przekąska do wędzonki piwnej Alert, jakie masz doświadczenie w piwach wędzonych? Doświadczenie mam zerowe dlatego powoli przymierzam się do warzenia czegoś wędzonego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sabbr Posted January 15, 2015 Share Posted January 15, 2015 Jest ona drobno krojona? Jeśli nie, to możesz chyba wywnioskować, czy jest to mała chili, japanelo, czy inna, czy zwykła - słodka, jaki kolor? Czy jest ostra? Może fotka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted January 15, 2015 Share Posted January 15, 2015 Ja stawiam na pimenton - słodka wędzona, robi robotę w chorrizo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
crosis Posted January 15, 2015 Share Posted January 15, 2015 Masz małe szanse na uzyskanie wędzoności w piwie przy użyciu wędzonej papryki. Ewentualnie musiałbyś jej strasznie dużo dać, co potem da warzywne posmaki. Papryki w piwowarstwie stosuje się głównie do uzyskania ostrości gotowego piwa. Ja stosowałem i stosuję odmiany meksykańskie, mocno wędzono, w smaku (podczas normalnego próbowania) mające bardzo dużo czekolady, śliwek, rodzynek - a i tak praktycznie nic z tego nie trafia do gotowego piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted January 15, 2015 Share Posted January 15, 2015 (edited) a i tak praktycznie nic z tego nie trafia do gotowego piwa. Wydaje mi się, że uzyskałem dobry efekt przy zastosowaniu odmiany Mulato. Udało mi się wychwycić analogię w smaku i zapachu przy zastosowaniu tej papryczki w jedzeniu i w gotowym piwie. Zdaje się, że wrzuciłem ją na 20 min gotowania. Edited January 15, 2015 by BuDeX Link to comment Share on other sites More sharing options...
alert Posted January 15, 2015 Author Share Posted January 15, 2015 Jest ona drobno krojona? Jeśli nie, to możesz chyba wywnioskować, czy jest to mała chili, japanelo, czy inna, czy zwykła - słodka, jaki kolor? Czy jest ostra? Może fotka? Jest czerwona w proszku i słodka (i wędzona oczywiście) Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted January 15, 2015 Share Posted January 15, 2015 Planowałem uwarzyć takie piwo z wędzoną papryką ostrą w proszku, ale...warząc zapomniałem ją wsypać do gara . Niemniej, myślę że jak nie masz innego pomysłu, to możesz spróbować, tylko na Twoim miejscu użyłbym wędzonej ostrej, około 1 łyżki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
crosis Posted January 15, 2015 Share Posted January 15, 2015 a i tak praktycznie nic z tego nie trafia do gotowego piwa. Wydaje mi się, że uzyskałem dobry efekt przy zastosowaniu odmiany Mulato. Udało mi się wychwycić analogię w smaku i zapachu przy zastosowaniu tej papryczki w jedzeniu i w gotowym piwie. Zdaje się, że wrzuciłem ją na 20 min gotowania. A to piwo było stoutem czy czymś pośrednim? Ja generalnie bardziej odnajduję podobne analogie w smaku Mulato co w Stoucie, bo to mocno wysuszona papryczka Co do 1 łyżki, to biorąc pod uwagę różnice w ostrości, to ja nie mierzyłbym na łyżki, a sypnął tak z 15 g minimum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted January 15, 2015 Share Posted January 15, 2015 Ze względu na brak doświadczenia w wędzonkach sugerowałbym wykonać 20litrów całości normalnie. Potem odlać 5 litrów i tu dodać paprykę czy inne dodatki. Wystudzić, napowietrzyć i zaszczepić drożdżami w wiaderku 10 litrów. W przypadku klęski niewiele się zmarnuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted January 16, 2015 Share Posted January 16, 2015 a i tak praktycznie nic z tego nie trafia do gotowego piwa. Wydaje mi się, że uzyskałem dobry efekt przy zastosowaniu odmiany Mulato. Udało mi się wychwycić analogię w smaku i zapachu przy zastosowaniu tej papryczki w jedzeniu i w gotowym piwie. Zdaje się, że wrzuciłem ją na 20 min gotowania. A to piwo było stoutem czy czymś pośrednim? Ja generalnie bardziej odnajduję podobne analogie w smaku Mulato co w Stoucie, bo to mocno wysuszona papryczka Co do 1 łyżki, to biorąc pod uwagę różnice w ostrości, to ja nie mierzyłbym na łyżki, a sypnął tak z 15 g minimum. To było coś takiego Mocno pikantny porter http://www.piwo.org/topic/8414-browar-piwny-ul/page__st__80#entry264089 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now